Сърдити роднини заради името на детето

• 82 593
  • 853
  •   1
Отговори
# 180
На мен пък почти нито 1 мъжко име не ми харесва, да речем че съм страшна претенция за мъжките имена.

# 181
  • Nice
Йордан пък е едно от най-красивите, български и силни мъжки имена. Беше ми и във вариантите за момче с още едно име. Познавам няколко Йордановци и всички си харесват името.

И на мен ми харесва.
Но Йорданка ми е доста остаряло и не ми е подходящо за момиченце.
На Петко не съм фен, но не ми е шокиращо, дори е приемливо. Прадядо ми така се е казвал.

Има доста остарели, според повечето хора, имена които на мен ми харесват. Например Илия ми е едно от любимите.
Вкусове най-различни.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 21:06 от nikaia

# 182
Чакам авторката да каже дядото от кой регион е.

Бианка, и на мен много малко мъжки имена ми харесват. Simple Smile

За Илия - имам приятел с това име. Изобщо не го харесва и не си празнува ИД, защото не бил виновен, че са му сложили такова име. Ами прав е. Peace

# 183
  • град-държава
Просто някои имена не са Ок за другия пол и Йордан е едно от тях. Сещам се за Марио, вариант на Мария за мъж, което на мен лично не ми харесва. По същия начин съм кръстена с първи букви, защото единствения вариант за момиче на името на дядо ми е Мичка/е (предполагам). Не се сещам за други, но телефона твърди, че само или-или не е среден пръст.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 21:27 от Vermilion`

# 184
Синът ми носи името на свекър ми,точно .То е класическо мъжко име за щастие и за това не съм се чудела как да го видоизменям,защото не съм имала нищо против името.
Но ако беше нещо,което не ми влиза в представите за приемливо нямаше да е така...

За второто дете, ако беше пак момче-баща ми е Рангел.Ее,няма как да го запиша така- с това архаично име.Какво като е на баща ми.Казах им,че ако е момче ще е Радослав,което пък идеално ще му кореспондира с фамилията..А който иска да се сърди....Баща ми не е имал претенции,той си е разбран ...казваше ми ,както си реша.
Но пък се роди момиче...Кръстих я на майка ми,леко изменено (според желание и предложение на съпруга ми).А на галено и казваме пак същото като нейното.
Така,че драми не е имало и в двата случая.

Моето име е на баба ми по майчина линия от рода на Софка,Денка и т.н..Не го харесвам и се надявам децата ми да не ме "уважат" точно по тоя начин.Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 13:35 от Zhani

# 185
Чакам авторката да каже дядото от кой регион е.

Бианка, и на мен много малко мъжки имена ми харесват. Simple Smile

За Илия - имам приятел с това име. Изобщо не го харесва и не си празнува ИД, защото не бил виновен, че са му сложили такова име. Ами прав е. Peace
А защо не го е сменил с друго.....или има и друго.

# 186
  • Стара Загора
Толкова много и безкрайни истории има с тез свекъри и тези кръщавания на децата.
При нас нямаше проблем аз да реша как да се казва, ама трябвало да има и друго име, даже и не мога да го произнеса, ама нека да се радват там, те са готини хора. Grinning
Иначе свекъра и да не беше протестирал, че малкия се казва Пламен, щеше да го нарича Петко или Пеца, те винаги намират начин да изменят името да клони към тяхното. Давам за пример майка ми как нарича сина ми, понеже е кръстен на нея, винаги му изменя галеното на името да звучи повече като нейното.

# 187
Какво значи да кръстиш някого на някого? Ми това значи, ако дядото се казва Петко, бебето да се вика Петко. Точка. Не Пламен, не Пенчо, не Павлинчо, не Пеко, не Павел... Да кръстиш бебе с име, което е различно от това на дядото, но носи първата му буква е мега малоумно. Какво казваш на дядото? Ми казваш му "виж сега, иска ни се да кръстим детето на теб, ама много ти е скапано името бе, свеки, ама ей така от кумова срама, избрахме едно дето се ядва и ще почва с твоята буква. УВАЖЕН ЛИ СИ? уважен си. айде сега, чувствай се уважен и скачай от радост, внук си имаш". Моят непоискан съвет към всички млади родители:

- ако ще уважавате родителите, кръстете бебето на тях идентично.
- ако държите на свое име, измислете си такова, различно от на 4-мата прародители.

Но не полууважавайте. Води до драми. И ще го духате накрая.  Като в случая.

100% съгласна. Винаги ми е било много тъпо това с първата буква, страшна измишльотина. Трябва да си страшно посредствен или отчаян, за да се вържеш, че ето нá, носи ми името, щото първите букви съвпадат.

Казвам се Светльо и съм кръстен на дядо Ламби Simple Smile))

До Авторката:  радвай се на бебето! Разбирам, че ти идва като гръм тая безсмислена сръдня в този специален момент.  НЕ са ли любопитствали предварително как ще се казва бебето?

Аз пък сама изявих желание да кръстя сина на свекъра дословно.  Даже като разбрах, че чакам момче казах на свекърите за намеренията ми,но те не коментираха, явно не са ме взели насериозно, както обикновено.
По приблизително същото време и мъжовия брат чака момче, избрали бяха съвсем друго име.
Ражда се моето бебе и мъжът ми радостен им съобщава, че сме го записали на свекъра.  След половин час  те звънят и заявяват,че трябвало да сменим името на бебето. Ама вече беше записан в общината, така че няма как освен чрез съд Simple Smile
После мъжът ми хъката - мъката призна,че свекърите се надявали брат му да кръсти сина си така....

Аман от малоумници.

Аз реших синът ми да се казва така и няма да го променям. Щом жестът ми не ги трогна,  тогава да игнорират факта, че детето е кръстено на свекъра. Все пак на света има и други хора със същото име.

ПП.  Не мисля, че Петко е селско име,както коментират някои " гражданки ".  Просто не звучи модерно,  друго си е Антъни Simple Smile))
Аз го асоцирам с Петко Войвода, символ на мъжество и борбеност.

Не ми допадат имена като Виктория,  Никол, Анжела.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 23:24 от anastasia2707

# 188
За скандала за полукръщаването (Пламен на Петко е точно това - ПОЛУКРЪЩАВАНЕ) винаги са виновни и двете страни. Ако сте искали да уважите свекъра си, сте щели да го кръстите Петко. Ако пък не ви харесва името Петко, абсолютно ваше право е да кръстите детето с каквото си поискате име. Но да очаквате от някого да се сметне за уважен, щото внукът му ще се казва с име, което започва с неговата буква, е пълна идиотия.

Сериозно?!

Свекър ми се казва Трендафил. Еми няма как да си кръстя детето (то е вече мъж де) така. ММ също беше категоричен, че детето му няма да носи име, за което децата в училище да го подиграват. Е, идиотия или не - свекъра е полууважен само с буквичка.  Mr. Green

# 189
anastasia, ти пък като си уважила свекъра, та голямо отношение си видяла! Simple Smile Като са прости роднините, все няма угодия - твоят случай е най-добрия пример.

# 190
  • Пловдив
Ехххх, друго си е да си напредничав и прогресивен и да си кръстиш детето Анхел-Рос или Майкъл вместо с грозно, ретроградно име като Петко или Илия.

Колкото до Пенка и Пепа - Пенка и на мен не ми харесва твърде, обаче Пепа за пълно име е бетер от Пенка според мен.

# 191
Моите деца с имена като Виктор и Мартин - тоест международно известни. Едното е абсолютно непопулярно за България и е чуждестранно. Толкова ли е трудно да се разбере, че има хора като мен, които предпочитат да си кръстят детето Изабела или Майкъл примерно, вместо Гена или Тодор. Това е въпрос на вкус. Истински хубавите български имена са вече преекспонирани - около мен има поне 10 малки Гергани. Защо трябва дъщеря ми да е 11-тата, като може да е с уникално име и никой да не се дублира с нея? мен така ме кефи.

Изобщо не ме бърка хората да си кръщават децата на ханове и прабългари. Обаче защо са толкова закостеняли, че да заклеймяват избора на другите хора?

# 192
  • Пловдив
Т.е. изказвания като "името Илия / Петър / Георги / ... е остаряло, селско, неподходящо за съвремието и е прав човекът да не си го харесва" (докато аз бих казала "толкова му е акълът") не е заклеймяване?

# 193
Това е лично мнение на някои хора, вкл. и за мен страшно много от мъжките имена са просто ужасни. Не остарели, а неблагозвучни, неприятни за мен. Гледам да не го споделям, да не се обиди някой. Но женски имена хубави - много, а при мъжките е дефицит.

# 194
  • Пловдив
Да, и за мен така Майкъл като име за българче е глупаво и смешно (което не е по-заклеймяващо от "ужасно" или "селско"), това е лично мнение. Wink Лично на майки с деца на име Майкъл не съм си позволявала да го кажа, в темата не знам дали има такива.

(Нещо се е бъгнал форумът или пък аз, не ми разрешава да редактирам.)

Общи условия

Активация на акаунт