Сърдити роднини заради името на детето

• 82 594
  • 853
  •   1
Отговори
# 165
Или цяло име, или друго име. Компромисът прави всички страни нещастни Wink

# 166
Да, бе, с Петко освен дядото никой друг нямаше да е щастлив. Най-малко детето, което ще носи цял живот това остаряло име.

# 167
Или цяло име, или друго име. Компромисът прави всички страни нещастни Wink

Да има резон. Само че тогава щеше да има коментар.......ми то поне първата буква да ми бяхте дали.....абсурд ни на изписване ще идвам ни на абитурентски бал......с очакването да отложат изписването и да слезнат доло в деловодството силно съжаляващи че така са постъпили с горкия старец и видиш ли най нагло се радват че са станали родители и грам не се интересуват че са постъпили по тоя зловещ и нехуманен начин с дедо ПЕТКО.

# 168
  • София
Да, бе, с Петко освен дядото никой друг нямаше да е щастлив. Най-малко детето, което ще носи цял живот това остаряло име.

За теб е остаряло, за други не е.
Проблемът е в отстояването на правото да си кръстиш детето както искаш.
Не знаеш с какъв кеф французите произнасяха Кунка- а, тя горката чакаше баба ѝ да почине, че да го смени......

# 169
  • София
Скрит текст:

Не знаеш с какъв кеф французите произнасяха Кунка- а, тя горката чакаше баба ѝ да почине, че да го смени......

А, точно.

А, иначе - защо трябва да чака бабата да почине? Ако толкова е искала да го смени, просто да отиде, щом е навършила пълнолетие

# 170

Не мисля , че името е осторяло или лошо, но е факт че на авторката по една или друга причина не и допада самото име дали като звучене дали като възприемане дали защото наистина го смята за остаряло , но и прави чест че е споделила със съпругаси че не очарована от НАЛАГАНОТО име а на него че се е съобразил с нея ( ЗАЩОТО ТОВА Е ЧОВЕКА С КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА И ОБСЪЖДА) така че "топките " за които спомена един потребител ясно са проличали. А бащата не е направил компромис а е подкрепил решението на жена си. Точно и ясно останалото са интерпретации.

# 171

Кое пък му е хубавото на Гергина? Thinking
Също като Карамфила, Фиданка или Малинка.
Щото и такива има.
[/quote]

Е, не съм съгласна! Гергина  е различно от Фиданка. 
Ами Галина да не би да  е по-хубаво?!  Кокошка на италиански. Добре, че не се е сетила за това име. Всъщност майка ми е искала да съм Венета, но баба не е била доволна и затова ме нарекла на нея ,но изменено.

# 172
  • Бургас
Моята колежка, жена на 42 години, изчака баба си да почине, за да не е неуважително спрямо нея, да си смени името...Та от Пенка, стана ...Пепа. Та, каква борба, какви морални терзания...заради едното селско име ooooh!  Не го пожелавам на никого. Някои имена просто ще си останат в миналото, за добро или лошо, а който иска да го разбира...Що се касае за дядо Петко - може  никога, но по-добре сърдит дядо, вместо дете, което цял живот си мрази името.
Вуйчо ми има съседка, жена над 70,  Матка  Laughing Сега, само защото в затънтеното село не са чували за този детероден орган  и им е звучало добре умаленото на Мата, трябва ли да обричаме и други да се смеят на някоя малка Матка?!

# 173
  • София
А, иначе - защо трябва да чака бабата да почине? Ако толкова е искала да го смени, просто да отиде, щом е навършила пълнолетие[/color]

Защото беше любимата ѝ баба и любимка на бабата, че и отгледана от нея до осми клас.
Не можеше да си позволи да я засегне така.

# 174
Преди около 15  години в едно село, близо до Пазарджик, срещнах името Фикия - баба и десетгодишна й внучка. По-странно и непопулярно женско име не съм  чувала.

# 175
  • Nice
В моето семейство, да не се заричам де, но май аз ще спра с традицията да се кръщава на баби и дядовци.
Само майка ми не е кръстена на никого, ама пак буквата е същата като на дядо ѝ.

Не знам, но за сега всичките ми братовчеди си кръстиха децата на дядо или баба.

А вуйчо ми, който е малко по-голям от мен, ме хвърли в потрес преди 1 година когато чакаше първородната рожба.
Дядо ми беше починал на скоро, та двамата с жена му решиха, че детето ще е кръстено на баба ми. Никой не ги е карал, баба ми не държеше да се кръщава на нея.
Докторите казаха, че ще е 99% момиче, та се бяхме приготвили за Йорданка. Аз верно си бях в потрес как така ще я кръстят Йорданка. Живеят на село ама все пак Disappointed Relieved  Пробвах да предложа да е Даниела, Йоана или поне Йордана, да замажат положението някак, но не ме отразиха Laughing
Слава Богу, роди се момче, та стана Йордан.

# 176
  • Най-красивата страна
Ако ще кръщавам на Петко,аз бих избрала Петър.
Ако ще е на Йордан-Йоана.
Познавам едно момиче-Гинка,дето чака с нетърпение да навърши 18 години,че да си смени името.

# 177
  • Nice
Много се изменя значението, това ''кръщаване'' е колкото да се отбие номера пред бабите и дядовците, а с тая тема виждаме, че не всеки път минава да кръстиш Пламен на Петко или Йоан на Йордан Laughing
Ако ще е малко видоизменено, то поне да се запази именият ден и смисълът, пак минава за кръщаване.

Скрит текст:
Петко идва от света Петка мисля, а свети Петър няма нищо общо.
Йоан кръстител да го свържем с река Йордан по-става и може да се отбие номерът Smile

# 178
  • град-държава
Йордан пък е едно от най-красивите, български и силни мъжки имена. Беше ми и във вариантите за момче с още едно име. Познавам няколко Йордановци и всички си харесват името.

# 179
То е ясно, че няма нужда от обиди.
И какво несъвременно има в Петко, честно не разбирам. Името е хубаво, класическо и добре звучи. Не е тяхното, ок, ама като се почна с тия съвременни имена.

А ти защо си си кръстила децата Денис, Карина и Лили?
Нямаше ли опция за Дончо, Кана и Лалка? Нещо по-селско?

Как изобщо някой може да иска да му кръщават дете? Без значение дали е свекър, баща, брат или кум?

Защото така съм решила аз, никой не ми е налагал мнение или да се е тръшкал сакън на мен ще е. Затова, а това дали едно име е селско нямам мнение. На мен ми харесва Петко, имам близки с това име и съученици, никога не съм го определяла като селско и остаряло.  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт