Сърдити роднини заради името на детето

• 82 600
  • 853
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
И аз не виждам нищо ужасно в името Петко само по себе си. И за дете също.

Знам дете Петьо на дядо му Петьо, което име се възприема от съответното семейство като вариант на Петко, а не на Петър.

# 151
Лично аз имам прекрасни асоциации с това име поради един мой изключително умен съученик от България, който с това "селско" име жъне успехи по цял свят от калибър, за който малко хора могат да мечтаят. Единственият проблем, ако може да се нарече така, е че в САЩ това е името на на една от най-големите вериги магазини за домашни любимици, Petco. Но с правилното чувство за хумор и без комплекси, това е дори интересно и забавно Simple Smile

# 152
  • София
Ами аз казах точно същото по-горе: младите нямат характера да си кажат: харесало ни е името Пламен/Петканчо/Драганчо и така ще си го наречем. Иначе онези да си искат. Те може и Радиаторчо да искат да кръстя бебето, ама няма да ги огрее.

# 153
Не мога да си обясня как може да има такива селски изпълнения от страна на уж разумни възрастни хора  ooooh!
Само тия циркове им липсват сега на авторката и мъжа ѝ. Гледайте си бебето и хич да не ви интересува дядо му Петко дали ще се сърди или не.

Скрит текст:
Нямаме деца, но и двамата с мъжът ми сме си избрали как ще се казва "нероден Петко" и името е комбинация от моето и неговото име.
Ако имаме момиче, също съм си избрала име и то е женския вариант на името на свекър ми, защото много ми харесва. Мъжкия вариант на името не ми харесва обаче.
Ние с брат ми сме кръстени на свекър и свекърва и много си харесваме имената.
Аз нося само буквичката на баба, защото тя самата не си е харесвала името.
Брат ми обаче носи дословно трите имена на дядо. Фамилията ни е много хубава и не е често срещана, та се радвам, че името ще се запази.
Лека им пръст и на двамата - много се уважаваха и обичаха с мама. Много са помагали в ония трудни години, в които сме отгледани с брат ми
Майка и татко нямат братя и сестри, та ние сме единствени внуци и на двете фамилии.
Мама е останала без баща рано и ние не познаваме единия си дядо, но и неговото име и на баба по майчина линия имената също са хубави.
Брат ми, ако е бил момиче, е щял да бъде кръстен на баба ни по майчина линия.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 18:16 от Алиска

# 154
То е ясно, че няма нужда от обиди.
И какво несъвременно има в Петко, честно не разбирам. Името е хубаво, класическо и добре звучи. Не е тяхното, ок, ама като се почна с тия съвременни имена.

А ти защо си си кръстила децата Денис, Карина и Лили?
Нямаше ли опция за Дончо, Кана и Лалка? Нещо по-селско?

Как изобщо някой може да иска да му кръщават дете? Без значение дали е свекър, баща, брат или кум?

# 155
Ма какво толкова странно има един свекър да иска внучето да бъде кръстено на него. Нека си иска. Искането е законно право, гарантирано от Конституцията. Всеки има право да иска. Дали ще му се даде е друга история.

Всички, замесени в историята, могат да бъдат обвинени, че са "селяни". Свекърът хем не е заявил ясно, че иска малкия да е Петко, хем очаква да е Петко. Т.е. чака младите са се сетят, ама сливи има в устата. Младите пък явно са усещали какво иска татко им, обаче нямат топки да идат и да му кажат - виж сега, тати, тая работа няма да стане. Искаме да е Страхил/Мартин/Асен... Не, те хъка-мъка като пръднали в люцерна пробват да минат по тънката като защитят нелогичното уравнение Петко = Пламен или още по-нелогичната теория "да кръстиш на някого = да има съвпдаща първа буква".

Свекър, дето го е срам от собствените му желания и очаква някой сам да се сеща за тях.
Млади, дето нямат смелост да кръстят детето си, както те искат.

Хич не ми защитавайте нито едната страна. Типично българска патриархална "думам ти, сещай се" драмичка.
Това дето го твърдиш че нямали смелост  е тотална глупост с извинение.... те ясно и категорично са решили и ДВАМАТА че детето ще се казва така, а за това какви са били очакванията на свекъра не е от значение..... защото колкото той е баща и дядо на това дете точно толкова и бащата на авторката е дядо ....... А на обидения дядо дано миловидните сценки с пълните със сълзи очи когато гледа снимките от изписването му избистрят повърхностните соцразбирания....защото  май предпочита да ангажира мисловната си дейност с това какво ще кажат  голямата аудитория от комшии и други роднини като разберат че унука не е ПЕТКО (както може би е афиширал в продължение на 9месеца) отколкото да почуства някяква първична загриженост дали всичко е наред с детето с изписването и всички останали малки грижи и радости съпътствани с това малко човече. И смятам че най обидения в тази ситуация трябва да е бащата и категорично да заяви в переспектива , още от сега , че не знае следващото ви детенце ( дай боже) дали ще е момче но че със сигурност няма да е Петко. Ей така да са ясни нещата от рано да няма отново срутени очаквания.

# 156
То е ясно, че няма нужда от обиди.
И какво несъвременно има в Петко, честно не разбирам. Името е хубаво, класическо и добре звучи. Не е тяхното, ок, ама като се почна с тия съвременни имена.

А ти защо си си кръстила децата Денис, Карина и Лили?
Нямаше ли опция за Дончо, Кана и Лалка? Нещо по-селско?

Как изобщо някой може да иска да му кръщават дете? Без значение дали е свекър, баща, брат или кум?
Абсолютно правилно. То е същото като да принудиш някой насила да те похвали и да се радваш искренно на похвалата.

# 157
  • ВАРНА
  На съседа Михаил му се ражда внучка.Кръщават я Михаела.И дядото вдига скандал,какво е туй изкилиферчено име-Михаилка трябвало да бъде.Та затова името на детето е добре да е харесвано и от двамата родители.Ако майката е била притискана може после да и проличи и да предаде негативизма си от името и на детето.Майка ми ме закърми с люта омраза и срам от собственото ми име.Аз съм третата носеща името на свекърва и,а брат ми на свекъра и.Други опции уж нямало,но и тя вместо да се противи е клекнала ,а злобата и ненавистта пред мен само я изливаше.До степен да ме е срам от името ми.

# 158
Няма нищо "соц" в желанието на възрастни да се кръщават деца на тях. Напротив - "соц"-ът направи каквото можа за разбиването на традиционното българско семейство и останалите патриархални норми. Просто за сведение - кръщаването на дядовци е обичай много по-стар от "соц"-а.

А че младите нямат топки е очевидно. Полу-вътре, полу-вън е страхливата позиция в живота. Тезата "Пламен е Петко" е несъстоятелна. Малоумно е да я защитават, малоумно е въобще да я изтъкват. Просто е трябвало да си кръстят детето с някоя от всичките останали 29 букви и тогава свекърът, ако беше вдигал панаири, щеше да е изцяло несъстоятелен. С това П - П си вкарват автогол.

И трите истории в моя живот, когато свекъри се обидиха за име - и в трите случая имаше опити от рода Петко да е Пламен, Иван да е Ивайло, Марин да е Мартин...

Ми как няма да се подразниш. Или го кръсти на мен, или го кръсти на който си искаш. Ама моля те само не ми обяснявай, че Петко е Пламен.

# 159
Много ясно, че Петко не е Пламен.
Защо трябва да е? Rolling Eyes

# 160
То и никой не твърди,че Петко е Пламен. Това е компромис. Не им харесва името,вземат само буквата. И за мен това не се води кръщаване и е смешно,но е факт,че се прави от криворазбраното уважение.

# 161
  • Варна
Ама кому е нужна тази категоричност "или, или" !?!?
Не стига, че младите все пак са се сетили за него, ами и изисквания за дословно повторение ще има.
Що, само една буква не е достатъчно уважително ли!? Ако са 5 уважението нараства пропорционално?

# 162
Съгласна съм. Обаче някои хора се пръскат от гордост и за едната буква. А този, не стига че поне това са направили ама и претенции.
И мен са ме питали на е кой пък е това име? Еми на никой.

# 163
Няма нищо "соц" в желанието на възрастни да се кръщават деца на тях. Напротив - "соц"-ът направи каквото можа за разбиването на традиционното българско семейство и останалите патриархални норми. Просто за сведение - кръщаването на дядовци е обичай много по-стар от "соц"-а.

А че младите нямат топки е очевидно. Полу-вътре, полу-вън е страхливата позиция в живота. Тезата "Пламен е Петко" е несъстоятелна. Малоумно е да я защитават, малоумно е въобще да я изтъкват. Просто е трябвало да си кръстят детето с някоя от всичките останали 29 букви и тогава свекърът, ако беше вдигал панаири, щеше да е изцяло несъстоятелен. С това П - П си вкарват автогол.

И трите истории в моя живот, когато свекъри се обидиха за име - и в трите случая имаше опити от рода Петко да е Пламен, Иван да е Ивайло, Марин да е Мартин...

Ми как няма да се подразниш. Или го кръсти на мен, или го кръсти на който си искаш. Ама моля те само не ми обяснявай, че Петко е Пламен.
Едно е да изразиш желание внука да носи името ти , друго е да ИСКАШ категорично да стане така и съвсем различно да взимаш такива радикални позиции само защото не е станало както си ИСКАЛ щото нали такъв бил обичая. И май не се сещам за български обичай да се откажеш от собствените си деца и внуци само защото не ти носят името.  Детето има роднини но само 2 родители и тяхното решение и мнение е единственото което има значение. Даже и първата буква му е много ама айде.

# 164
В кой регион е този Петко? Thinking
Имам наблюдения, че в Северна България са по-напредничави хората и не кръщават на Петковци и Пенки.

Детето има роднини но само 2 родители и тяхното решение и мнение е единственото което има значение. Даже и първата буква му е много ама айде.

+100 Peace

Общи условия

Активация на акаунт