Сърдити роднини заради името на детето

• 82 530
  • 853
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
Ако не е Мурджо или Балкан, нещо от тая серия, не го признавам за кучешко аз Simple Smile
Рекс също е класика. Моят дядо навремето според майка ми си кръщавал почти всичките ловджийски кучета Рекс, само едното било Шопа. Иначе имал по едно време и куче пазач Райна.

# 271
  • София
Кучетата ни са Грейс/Грейси, Даная и Чочара/Чочи.
Поне децата ни са с традиционни имена. Simple Smile

# 272
На моя братовчедка втората дъщеря е Сара. Сестра й се чудеше откъде го е измислила това кучешко име.
Моята котка пък се казва Дара- на мистър Дарси уж 😆

# 273
Скрит текст:
Честито бебче на авторката,да е здраво и щастливо!

За свекъра- ,ненужно се сърди. Родителите са тези, които избират.

Но за мен, както имаше и други коментари по-горе е някакво "замазване на очи" да се кръщава с коренно различно име. Не са искали да го кръстят на свекъра, о.к., по съвпадение са избрали име с еднаква първа буква, о.к., ама да се твърди,че човек в дива радост трябва да изпадне от този факт- не е съвсем о.к. После, има сходни имена- може да се каже, че Цветелина е кръстена на Цветана, Мария- на Мара, Димитър- на Митю и т.н. Но Пламен на Петко, звучи точно като Светльо на дядо си Ламби.

Всеки има право да кръщава както си иска и аз съм избрала име на детето си каквото искам.

Но съвсем друг въпрос е и за мен има нещо комплексарско в това, да казваш, че детето щяло да се срамува от името си, щото не било  модерно.

Мислиш, че ще радва да се казва Стойо/Стойка или Дочо/Дочка? Или Жечка, Запрянка, Грозданка? Или Грозьо, Груйо?
Наистина ли не разбираш, че има неблагозвучни имена? Не говорим само за стари или нови.

Новата мода с ханове не я харесвам. Много грандоманско е.

Съгласна съм, че Грозьо, Груйо звучат грубо, заради струпване на звучни съгласни.
Съмнявам се, че дори днешните дядовци се наричат така.

Но за мен няма име ,което само по себе си да е грозно или зле звучащо.
Пак казвам, имахме в групата ,в ДГ, а сега е в съседен клас дете с име Темелко- може да е остаряло, може да е странно, но нито детето се е комплексирало, нито на децата прави впечатление.Даже звучи интересно, защото е рядко. Във входа и също в училището на детето ,има дете, родено в новото хилядолетие- Найден, не под натиск, а по желание на родителите е наречен на дядо си Найден

Убедена съм, че някои имена не се харесват и се обявяват за "селски", не защото сами по себе си звучат зле, а заради асоциацията, която всеки прави.

Напоследък се върнах към разказа "Косачи", покрай уроците на детето. Класикът е описал Пенка не по-малко романтично , отколкото друг класик- Ралица

."....- И твоята Пенка има златна коса"
"Мисълта му го отнесе при Пенка в село. Той я вижда тънка, пъргава и бяла като сняг. Тя стои на къщния праг и дълго и тъжно гледа прашния път, който се вие из полето за към далечни страни"

"Като оназ вечерница в небето една бе в село Ралица девойка"

Обаче, нали, в миналото дори на нашите баби и  прабаби вече е поизчезнало името Ралица, докато Пенки е имало достатъчно. И се налага асоциацията на името с някоя баба с позахабена забрадка, с грубовати ръце, с които рони царевица за кокошките и къта левчетата си на възелче в носна кърпичка.

И ето, това е причината да се народят Ралици , а да се низвергнат Пенки.А не звученето на името само по себе си
Особено в началото на 70-те, когато в България се бележи най-големият бум на миграция от селото към града,  във връзка с огромните строежи на заводи, комбинати.И оттам нататък е възникнал култ към "градските имена" и отричане на "селските" .

А например, около първото турне на Йорданка Христова в Куба са се народили впоследствие куп кубински бебета Йорданки, заради асоциацията с излъчването и таланта на певицата.А тук това име е доволно срещано, затова и не е сред предпочитаните, пак заради по-горната асоциация като Пенка.

За дворцови особи е друга тема.

# 274
Темелко е име, което не може да не направи впечатление на децата.

# 275
Аз съм в толяма степен съгласна със Светкавица. Всичко опира до разни асоциации, които хората си правят. Така и с кралските принцески имена- Даяна, Елизабет, София, Изабела,Виктория. Такива са,защото  жени кралици, са ги носили в годините и се свързват с тях. Темелко за мен е ужасно име.

# 276
  • Варна
Чак ми стана интересно за съфорумките, които споделиха, че носят дълги соц имена, които не се събират на предвидените места. Щото и аз съм с такова, като се добавят второто и фамилията, които са средно дълги значиииии едно време съучениците ми си събираха трите имена, класа, номера и групата на един ред като правехме контролни, а аз не можех. Сагата продължава и сега с всякакъв вид формуляри за където се сети човек. Никъде няма достатъчно място за името ми.

Дъщерята също е с доволно дълги три имена.

Гледам Контеса е пуснала списък в скрит текст. Намерих се вътре, но на щерката името го няма в дословен вариант.

# 277
На мен пък ми стана много любопитно как се казват девойките на Дева и Контеса, които споделиха, че носят дълги славянски имена. Ще се пръсна значи !😆 пусти  мой интерес към имената.
Иначе моето име се събира, макар понякога с известна трудност. Другите ми имена са ми средно дълги, а сега новата фамилия също е прилично дълга.
Аз много си го харесавам моето име, то си е типично българско,(може би славянско, прабългарско, не съм убедена) царско и сложносъставно. По-назад в скрит текст съм го писала кое е, то е близко до акъла.
Харесвам си го, въпреки масовостта му и че имаше поне по 3 в клас/курс. За мен е интересно, красиво.
Типично руско звучащите имена като Анастасия, Юлия, Елисавета, Екатерина също много ми допадат.
Пламен също е соц. име, тоест популярно от тези години и вече рядко се среща сред децата. Също като Светослав, Станислав, Владислав, Станимира ,Цветомира, Цветослава и прочие слав/мир завършващи имена.

# 278
  • Пловдив
Цитат
Типично руско звучащите имена като Анастасия, Юлия, Елисавета, Екатерина също много ми допадат.
Както писа някой по-горе, тези имена съвсем не са руски.
Не знам защо обаче наистина доста хора ги схващат като такива или поне като "типично руски звучащи".

На руски впрочем Елисавета е ЕлиЗавета.

# 279
Не са, не са. Затова написах руско ЗВУЧАЩИ. Просто аз така си ги наричам. И мисля, че са се разпространили у нас точно поради руското влияние.
Соц. имената също не са соц. Просто са силно разпространени и модерни през това време и така се асоциират. Аз и затова казах, че съм абсолютно съгласна с горното мнение на Светкавица.
Наскоро имаше тема за славянските имена. Интересна беше.

# 280
  • Пловдив
Прочетох какво си написала и направих разграничение, макар да не знам защо да звучат руски, а не например гръцки. Wink
Имало ги е у нас със сигурност и преди "руското влияние" (Екатерина Каравелова; първата учителка на момичета у нас Анастасия Димитрова; прапрабаба ми Ката даже Wink), ся, дали руското влияние - ако приемем, че то води началото си около освобождението, е повлияло на степента на разпространеност, може да се спекулира.

# 281
  • София
Не знам защо е толкова важно, но да- руско е влиянието, от там са навлезли имената, защото с гърците не сме били в " братски отношения".
Винаги сме ги приемали като руски имена, може би и защото известни руски личности така са били кръщавани.
Пък и руското влияние съвсем не е започнало от 09.09.1944 година, а столетие назад поне.

# 282
  • Пловдив
Добре, добре - календарът пълен със светици с тези имена, ма трябвало руснаците да ни светнат за тях. А жив грък българите не са били виждали, нищо, че иначе са живели с гърците в една държава и често в едни и същи населени места. И нищо, че гърчеенето по времето на Паисий и след него е било на мода като западнеенето сега и като русеенето в ранния соц. (Всъщност никъде не съм писала, че сме ги възприели под гръцко влияние, само попитах защо звученето да не е гръцко, ами точно руско. За 1944 г. пък съвсем нищо не съм писала, струва ми се.)

Тази са я кръстили Анастасия под руско влияние също:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0% … D0%BE%D0%B2%D0%B0

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 12:25 от Магдена

# 283
  • София
Ох, добре- гръцки са, гръцко е влиянието, мир да има.

# 284
  • Nice
Проблемът със зле звучащите женски имена за мен идва от това добавяне на великата наставка -ка.
Не знам от къде идва, ако някой има информация да каже.
Много имена бих ги приела във варианта им без -ка накрая и дори ми звучат доста приемливи.
Между Йорданка и Йордана виждам огромна разлика, Йордана дори ми е симпатично.
Иванка и Ивана. Като чуя Иванка и нещо ми бърка в мозъка. Защо е толкова сложно да си остане просто Ивана, което за мен е много хубаво име.
Славка и Слава
Радка и Рада
Леля ми е кръстена на баба си Тодорка, колко пъти е питала баба ми защо не е просто Тодора, пак е леко по-добре от Тодорка. Излишно е да казвам, че не си ползва цялото име, винаги се представя като Дора.
Името на майка ми е много рядко срещано, но и то е с -ка накрая. Иначе много по-добре ми звучи без наставката.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 13:53 от nikaia

Общи условия

Активация на акаунт