Сърдити роднини заради името на детето

• 82 502
  • 853
  •   1
Отговори
# 765
Един приятел ми беше разказал, че в неговото село имало две сестри, и двете се казвали Невяна Grinning Но по-късно се уточни, че били доведени сестри.

# 766
Имам наблюдения, че майката кръщава детето на бащата, когато няма как да си наложи мнението и детето задължително трябва да е кръстено на някой от родата.

Или когато не е женена за бащата и държи да съобщи официално на цял свят чие дете е родила.  Laughing
Имаше такава мода по едно време сред мутресите и златотърсачките. Раждаш дете на някой по-заможен чичко, кръщаваш го с неговото име за по-сигурно, да не вземе да се чуди той ли е наистина бащата и... Поласканият татко осребрява полицата – подарява апартамент, щедра издръжка... После някои си взеха апартаментите, ама това е друга история.
Не знам правят ли го още, не следя звездните клюки.

# 767
  • Варна
В Чехия и Словакия имат традиция първият син да се казва като баща си.

# 768
Същата история преживях когато се роди синът ми Велимир през 2009та. Едва бях излязла от упойката и телефона ми зазвъня с упреци защо е кръстен така, а не примерно Петър, Павел (понеже е роден на петровден) или пък Велико на другия си дядо. Не го кръстих Петър, защото вече имам покоен дядо с това име, но не го и кръстих на бившия ми почти свекър (почти, защото се разделихме с бащата преди няколко години заради непрекъснатия тормоз). В края на краищата всички мрънкаха за името, но когато видяха заразяващата усмивка на малкия, се спряха. В името му има по една буквичка от всичките си баби и дядовци и това е най-важното. Празнува си рожден и имен ден на две различни дати.

# 769
Винаги съм мислила, че ако родя на голям църковен празник, детето ще носи името на светията дори и да не ми харесва. То си идва с името, защо да го сменям?

# 770
  • Варна/Филаделфия
pluxy аз не го разбирам това, като се роди на някоя дата детето и да се кръщава задължително на светията или мъченика. Много ми е бабешко "то си идва с името". Важно е какъв смисъл носи датата. А нека си има два отделни празника. Бих постъпила като теб! Hands Plus1

# 771
А защо ако е само на голям празник? Тази седмица, ако се спазва обичая, че детето си идва с името, да чакаме ли бум на деца с името Агатия, Партений, Никифор и Харалампий?

# 772
Ето друг пример. Сестра ми пък е родена на Гергьовден и съответно носи името Гергана. А племенницата ми за малко да стане Иванка, но се роди на 08.01 и накрая стана Ивелина.
И аз се чудя защо все викат, че децата си дошли с името, но пък съм виждала и такива, които не си ги харесват.
В случая името Велимир (означава да повелява в мир) си пасна прекрасно на синът ми на фона на всички мъки докато го чаках. Детето си е живо и здраво и най-вече спокойно и умее да прикрепя вниманието към себе си по свой си начин.
А ако се заговоря за моето име... Знам само, че три пъти са ми го сменяли докато ме запишат с това. То първо било Донка като покойната ми баба, после Детелина, после Диляна и накрая баща ми се объркал как да ме запишат и съм станала Десислава.

# 773
  • Пловдив
Винаги съм мислила, че ако родя на голям църковен празник, детето ще носи името на светията дори и да не ми харесва. То си идва с името, защо да го сменям?
Асъл, защо само на голям?
Един мой братовчед чакаше момче и беше казано уж, че ще е Иван - на дядото. Да, ама детето се роди на 8 ноември и бабата - съпруга на дядо Иван - като се обади да каже, че закарала снахата да ражда, подхвърли, че си е дошло с името - Михаил. В резултат майка ми, като звънеше на братовчед си да му честити внука, не смееше да пита как се казва, щото да не му станело гадно, ако все пак не е Иван. (В края на краищата това за Михаил се оказа фалшива тревога, независимо от раждането на този ден.)

# 774
Как ли пък няма да го кръстя на светия даже и да не ми харесва името. Странно е. Ще носи детето ми име,което не харесвам заради това,че е родено на Гергьовден примерно. И за мен е бабешко.

# 775
  • София
Имах колежка, която беше родена на Гергьовден и се казваше Росица

# 776
  • Най-красивата страна
Ако дъщеря ми се беше на голям празник щях да я кръстя с името на светец,светица.
Харесват ми имената-Кристина,ако се роди на Коледа,Анна-св.Анна,Мария-на 15.08.И Гергана ми харесва.Съвсем нормално име.И съпругът ми щеше да е съгласен.
Или пък щяхме да изберем двойно име.

# 777
Гергана е красиво име, Ралица също. Предпочитам ги в пъти повече пред Патрисия или някакви странни комбинации и несъвместими двойни имена, с които стана много модерно да се кръщават децата сега.

# 778
Ами ако бях родила на 6 декември, трябваше да мисля вариант за женско име. Можеше и Анна да е.

За големи празници броя Ивановден, Никулден, Гергьовден, Голяма Богородица,Коледа и Великден.

# 779
И Цветница, у нас дори Камен празнува имен ден на Цветница, за да не се дели от другите деца в семейството.

Общи условия

Активация на акаунт