Сърдити роднини заради името на детето

• 82 498
  • 853
  •   1
Отговори
# 780
Много ми харесват женските "цветни" имена-Ралица, Лилия, Маргарита, Росица, Незабравка, Жасмин/а и други подобни. 12 години минаха от както родих малката дъщеря и още съжалявам, че послушах мъжа ми и не я кръстих Камелия.

# 781
  • Пловдив
Имах колежка, която беше родена на Гергьовден и се казваше Росица
Да, много такива има, в това число брат ми е роден на Игнажден и не се казва Игнат. Правилото "дойде си с името" не е някакво универсално спазвано.
Познавам и Борислав, роден на Борисовден (2 май, св. княз Борис-Михаил) с баща Борислав, не знам дали повече е кръстен на баща си, или повече на празника.

# 782
  • Nice
Бих си кръстила детето ако е родено на празник само ако името ми харесва.

Имам позната родена на Атанасовден, но е кръстена Мария на баба си. Тя е много доволна от избора на родителите си и казваше, че не може да си представи да се казва Атанаска.

# 783
Как ли пък няма да го кръстя на светия даже и да не ми харесва името. Странно е. Ще носи детето ми име,което не харесвам заради това,че е родено на Гергьовден примерно. И за мен е бабешко.

И моето мнение е същото.
Много ми са банални тези имена.

# 784
  • Наблизо
Бих си кръстила детето ако е родено на празник само ако името ми харесва.

Имам позната родена на Атанасовден, но е кръстена Мария на баба си. Тя е много доволна от избора на родителите си и казваше, че не може да си представи да се казва Атанаска.
Не е задължително да е Атанаска,може и Анастасия.Има варианти,е разбира се има и свети Харалампи...но този вид имена са си типично гръцки и така или иначе не са навлезли трайно в българския език и звучат смешно.

# 785
  • Пловдив
То може и Анастасия, и името е хубаво, само дето Анастас е различно име от Атанас и става малко като "на баба буквичката", само че на светията буквичката. Wink

# 786
  • София
Св. Анастасия е на 22.12.
Св. Атанасий е на 18.01.

# 787
Анастасия би трябвало да празнува имен ден на Великден - тъй като името означава възкресение.

# 788
  • Nice
Вече са ме изпреварили с коментарите.
Анастасия празнува на 22 декември.
На 18 януари са си Насковците и Наските. До колкото съм чувала празнуват и Живко, Живка.

Но както и да е.
Зависи от името, но наистина не рабирам защо се кръщава на Иван, Георги или Мария, но не на Пантелеймон,  Лаврентий или Йеортей.
Тъй де, като ще се почитат светци отваряме календара на датата на раждане и гледаме кой светец се почита Smiley Защо да има по-важни и по-маловажни?

# 789
  • Наблизо
Защото първите са си възприети български,библейски .Вторите са си типично гръцки и принципно почти никой не се е казвал така,освен монасите.
За мен не е проблем първа буква или видоизменено и съм против насилването да се казва така или така детето.
Единствено ме дразнят откровено чуждестранни имена като Нанси,Ашли,Майкъл,Стивън и т.н които в голямата си част имат български еквивалент или пък звучат точно толкова изчанчено и тъпо като Панталеймон или Инокентий .

# 790
  • София

Тъй де, като ще се почитат светци отваряме календара на датата на раждане и гледаме кой светец се почита Smiley Защо да има по-важни и по-маловажни?

Имам приятел- свещенник, от когото знам, че било хубаво да се кръсти детето на най- близкия до датата на раждане светец, който се почита, за да го закриля.
Нямало важен и маловажен- за да бъде канонизиран, значи е заслужил. Simple Smile

# 791
Има един герой на Чехов - Акакий Акакиевич. Когато се родил майка му направила справка с библията, но около датата на раждане били все едни странни имена. Жената не искала да се подиграват на сина й, и решила като ще е странно името, поне да е на баща му и го кръстила Акакий, на съпруга си. Та явно на места се е спазвало.

Последна редакция: вт, 06 фев 2018, 15:57 от Mama Ru

# 792
  • София
А, имахме дете в ДГ, казваше се Дарий-Евтимий. На св.Дария му беше рождения ден, но второто име откъде е дошло си нямам представа.

# 793
А, имахме дете в ДГ, казваше се Дарий-Евтимий. На св.Дария му беше рождения ден, но второто име откъде е дошло си нямам представа.

В духа на темата: от баба Емилия Simple Smile

# 794
  • София
Имах баба Евтимия- нейна беше сакралната фраза
"На мъж, ако видиш че червата му се влачат, викай че пояса му се е разпасал"

Общи условия

Активация на акаунт