За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 59

• 48 087
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
Аз също не харесвам много, много идеята с водата. И приятелки ми казаха, че са го правили и работело като метод, естествени ако много плаче го храни, но лека полека..
Моята госпожица има да речем в седмица 1,2 пропуска нощем по-дълги, но не е някаква закономерност. Оттам си вадя изводите, че щом един път се буди, друг не, то когато се буди е гладна.

# 586
  • Варна
При нас от една седмица сам си отказа нощното хранене, с приключването на коликите, започна да спи непрекъснато поне 6-7 часа вечер, а е много лаком и не вярвах, че скоро ще се случи. Педиатърката ни каза да се вслушвам в него единствено. Една вечер се събуди в 3 и нещо, реших да опитам само да сменя памперс и да го приспя на ръце, взе че заспа бързо без да яде, което ме изуми. Е, към 6 и нещо се събужда с усмивка и следва неистов рев от глад. Simple Smile Аз не вярвах и че преди края на трети месец ще приключи ада с коликите, много са отчайващи и изтощаващи, бяхме на тръни една седмица и не вярвахме, че ще спим цял вечер. Но ето, че дойде и този ден. Юхууу. Simple Smile

# 587
Сина ми се отказа преди 3месеца от нощното хранене. Т.е на 1година и 5 месеца и то в момент в който беше болен.
Не съм фрн на насилственото спиране на Ам , щом се буди и е гладно, вода няма да го засити. Все едно аз да се събудя и да умирам от глад и някой да ми даде чаша студена вода.🤣
Моята педиатърка твърдеше , че  на 3месеца трябва да спра нощното хранене. Чесно казано , за нищо не съм я слушала.

# 588
И моето се буди още - на една. Кърмя си го. То личи кога е гладен, кога се е събудил от друго. Така или иначе това ми е най-лесния и бърз начин да го приспя пак. Ще го чакам да се откаже сам и ще се надявам да е скоро, хахаха Simple Smile

# 589
  • София
Моята спря да се буди след като отбих. Пак се случва, но като я полюшкай и заспива пак.

# 590
И аз съм против лъгането с вода. То е и невъзможно при малкия. Просто щом се буди, значи е гладен. Това е.
Всяка нощ се буди м/у 3 и 5 часът, заспива м/у 21 и 23 часът, т.е. прави си пауза от 6-7-8 часа, но задължително се буди в посочения интервал и хапва. Почти винаги зсспива веднага, рядко се разсънва и иска да си играем.
Пропусна го само 2-3 нощи и аз реших, че ще откаже нощното хранене, но не познах. Simple Smile

# 591
Момичета, при навършени два месеца ли беше прегледа при ортопед?
И първата ваксина пак ли при навършване на два месеца?

# 592
Момичета, не знам дали е удачно тук да питам и се извинявам, ако не е подходящ въпрос за темата. Какъв е този обичай 40 дни след раждането на детето се прави питка и се оставя да пренощува до леглото на бебето, за да дойдат орисниците му?!? Това някой прави ли го изобщо в днешно време?? Някак си не ми харесва идеята "да идват орисници да определят какво ще бъде детето", предпочитам детето ми само да си гради съдбата.

# 593
  • София
Момичета, не знам дали е удачно тук да питам и се извинявам, ако не е подходящ въпрос за темата. Какъв е този обичай 40 дни след раждането на детето се прави питка и се оставя да пренощува до леглото на бебето, за да дойдат орисниците му?!? Това някой прави ли го изобщо в днешно време?? Някак си не ми харесва идеята "да идват орисници да определят какво ще бъде детето", предпочитам детето ми само да си гради съдбата.
Ами не го прави тога, какво толкова? Това се прави по желание, може само да отидеш на църква (ако си вярваща) да ти прочетат молитва и това е.
Момичета, при навършени два месеца ли беше прегледа при ортопед?
И първата ваксина пак ли при навършване на два месеца?

Може и на 3 месеца да го заведе на ортопед, не е проблем. Има две ваксини на 2 месеца, но можеш да биеш едната на 2,другата на 3.

# 594
  • Варна
Аз съм на принципа, че когато нещо не го чувстваш, не го правиш. Този обичай с питката бих го направила, но е зимно бебе, децата на всичките ми приятелки бяха болни, както и повечето от тях. Така че отложихме събирането, отидохме на църква, да ни прочетат молитва за 40-я ден. Така го почувствах. Моя позната събра приятелките си, всяка носеше само сладки неща, да е сладък живота на бебето. Тя беше направила сладка питка, която разчупиха 2 момичета (с живи родители) над главата и, докато държеше бебето. Всички минахме и пуснахме железни парички и отправихме пожелания. По принцип трябвало всички да си отидат по светло, но не се случи. Това също ме озадачи. В делничен и работен зимен ден как да стане, в 17 ч беше тъмно.

# 595
Аз не го чувствам и като нещо религиозно, по-скоро някакви вещерски измишльотини. Някой, ако може да ми обясни къде е връзката с бог в този обичай, ще съм благодарна. За сега съм много скептично настроена. Пък и детето ще е наполовина българче само,  не знам как баща му ще приеме това...

# 596
Тези неща са ПО ЖЕЛАНИЕ, нямат задължителен характер. Ако не ви харесва идеята за нещо, не го правете. Аз подобен ритуал не съм правила за моето дете, за мен и сестра ми като бебета също не е правен, в нашия край такова нещо няма/ше (е, вече може и да е навлязло, не знам), не ми е било сред ангажиментите. Wink
Впрочем, т.нар. орисници, ако визирате гостенките, пожелават на детето да е живо, здраво, умно, ученолюбиво, силно, успешно... от този род пожелания, които са общовалидни, така че не му определят точно "съдбата", а му пожелават добри неща.

В народните обреди езическо и християнско винаги са смесени по изумителен начин.

# 597
Това с питката го пропуснах, не ми допада, а не го и знаех, че го има като традиция преди да имам бебе. Това с тия орисници някак ми се видя странно.
Моето бебе също яде още нощем, на 13 месеца е. Не мисля да се мъча да го залъгвам с вода, като иска да яде ще яде Simple Smile

# 598
Питката е отново на мода отскоро, по наше време подобни ритуали не се правеха. Аз го приемам като събиране на дружките с цел да си покажа хубавото (умря циганката) бебе. С първото дете правих, не точно на 40-тия ден, ама все едно. Питки не са нощували до главата му, просто имаше погача, която се разчупи и всяка дружка каза по една блага дума. Имаше и солени неща за хапване, аз в ритуали и чудесии не вярвам. С второто дете бях много заета и натоварена и не ми беше до щуротии, та пропуснах. Не виждам драма. С питка, без питка, все ще пораснат децата.

# 599
  • София
Синът ми няма нощно хранене от около месец. Сега е на четири месеца и половина.

Правих погача. Сутринта отидохме на чиста молитва и след това се събрахме вкъщи жени. Имаше сладки неща, торта и козуначена питка - кумата ми я разчупи над главата, а кърпата я държаха две мои неомъжени и нераждали жени с двама живи родители. Не са го орисвали - видяхме се, поговорихме си, нарадваха се на детето и толкова.

На ортопед го водихме на месец и половина. Ще ходим отново, когато стане на пет и половина.

Общи условия

Активация на акаунт