За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 59

• 48 057
  • 775
  •   1
Отговори
# 630
А спор няма, човек за всичко е много объркан и се панира и за най-малките неща.

# 631
Аз да се оплача. Вчера биха на бебето 2 ваксини. Изненадах се, че ще са 2 в един ден  Sad Очаквано се разплака, но бързо се успокои в колата. Шоуто обаче беше в къщи. Отказа да яде, вдигна температура и плака много много дълго време. Успявахме да я успокоим, заспиваше и изведнъж отново се будеше в плач. И то различен, жален. Мисля, че беше стресирана. Притесних се, но към 12 вечерта се успокои, заспа и днес вече си е същото усмихнато и спокойно бебе.

Четох, че тревожност, отказ от храна, плач и температура са нормални странични ефекти от ваксинацията. Първа ваксина й беше това. При вас как мина този първи път, а следващите?

# 632
  • Варна
Ние дадохме панадол две дози в деня на ваксината по съвет на педиатърката и нямаше проблеми, освен нервност лека вечерта, не спа спокойно. На другия ден хленчеше и беше нервен. Това беше.

# 633
Малкия е само с първите ваксини, без да броя тези от родилното. Биха му ги като беше на 2 месеца, в двете крачета едновременно и в/у боцнатото лепнаха по един куулпач. Плака страшно много и жално.
Казаха ми да не го къпя същата вечер и като се приберем да дам 2.5 мл Панадол, на сутринта също.
Беше кисел, ама много, мрънкаше и приплакваше.
През нощта вдигна лека Т и му лепнах един куулпач на челото. Заспа и като се събуди пак имаше Т. Дадох пак Панадол и това беше.
След това и на двете консултации беше болен, та не са го боцкали, после имаше грипна епидемия...
Сега предстоят пак и направо настръхвам само като си помисля.

# 634
Аз не знаех , че е добре по една да се бият  и така ни ги сложиха първите 4 или 6 (не помня вече) ваксини по 2 на веднъж.
Веднага слагах на мястото Куул Пач лепенки и давах преди ваксините доза Панадол. Единствено по кофти страничен ефект имаше малкия от МРП ваксината за морбили. На 3тия ден посреднощ повръщаше на фонтан+диария и бързо в спешното. Но отшумя за 2дни.  От другите и температура дори не е вдигал.Всяко детенце по различен начин ги понася.

# 635
Това с двете гърди има логика - ще го пробвам някой ден. Аз кърмих редувайки гърдите на всяко хранене. Храня с едната и прехвърлям на другата, която бебето изяжда на половина. Остатъка от неизпразнената гърда се цеди. На следващото хранене започвам с неизпразнената. Понеже имах много кърма, се налагаше неизпразнената да се доизцежда - за това е помпата. Просто в гърдите не трябва да се задържа кърма, за да няма проблеми като бучки, мастит... За това се налага цеденето. И също, да имаш резерва за късния следобед, когато нямаш произведена достатъчно кърма. Или ако ти се наложи да излезеш, някой друг да може да го нахрани.
Ако се храни по малко и от двете може би ще е по-щадящо.
Моят съвет е въобще да не се настройвате против помпата, ами и нея да разучите, как ви би била от помощ.

# 636
  • София
Аз много се бях стреснала как ще понесат ваксините - засега на втората консултация им сложиха една в крачето и една в устата. И двамата ревнаха за малко. Попитах педиатъра дали да взимам нещо за Т - каза, че нямало смисъл. Все пак сложих куулпач на мястото. За щастие нито тя, нито той проявиха някакви симптоми - нямаха нито Т, нито бяха неспокойни.
Ще видим как ще е със следващите ваксинации.

# 637
Колкото повече доизцеждаш, толкова повече произвеждаш. Не съм съгласна, че в гърдата не трябва да остава никаква кърма, все пак след час-два-три, ако има нещо бебето ще го изяде. И аз имах кърма за две бебета, а с второто бях толкова уморена и ангжирна, че дори не помнех от коя колко е яло. Напипвах по-твърдата и му давах от нея. Ако гърдите са съвсем празни и бебето посуче малко веднага се стимулират и пълнят. Проблем би било само, ако детето е нервно и не иска да суче без да яде. Изобщо с помпите определено си усложнява човек безсмислено живота, изключая когато реално има проблем и спасяват кърменето като цяло.

# 638
Демек, аз имам малко кърма(дохранвам, тъй като тя не стига) и за да стимулирам, да започна да изцеждам? Дали ще стимулира лактацията. Имам си помпа, но изцеждам само ако се налага да изляза.

# 639
Демек, аз имам малко кърма(дохранвам, тъй като тя не стига) и за да стимулирам, да започна да изцеждам? Дали ще стимулира лактацията. Имам си помпа, но изцеждам само ако се налага да изляза.
Да, ще стимулира. Ако увеличиш броя на  кърменията също ще стимулираш лактацията. Имай предвид, че до третия месец всичко е в процес на нагаждане.

Колкото повече доизцеждаш, толкова повече произвеждаш. Не съм съгласна, че в гърдата не трябва да остава никаква кърма, все пак след час-два-три, ако има нещо бебето ще го изяде. И аз имах кърма за две бебета, а с второто бях толкова уморена и ангжирна, че дори не помнех от коя колко е яло. Напипвах по-твърдата и му давах от нея. Ако гърдите са съвсем празни и бебето посуче малко веднага се стимулират и пълнят. Проблем би било само, ако детето е нервно и не иска да суче без да яде. Изобщо с помпите определено си усложнява човек безсмислено живота, изключая когато реално има проблем и спасяват кърменето като цяло.
Е, нали се сещаш, че изпразнената гърда ще се е напълнила след тези 2-3 часа също... Получава се задържане на кърма - бебето не може да изяде всичко.
Защо ги настройваш против помпата? Тя си има предназначение. Хубаво е да знаят кога, за какво и как се ползва, че и да имат под ръка още в болницата. Пресните родилки не могат да цедят на ръка. По-добре е да кажеш на някого какво може да му се случи, от колкото, че няма защо да му се случи.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 22:26 от amy_nka

# 640
Относно помпата аз да кажа какво казаха на една лекция и мисля, че звучи напълно логично.
Когато усещаш напрежение в гърдите - изцеждай, ако бебето не е гладно, разбира се.
А след като бебето се нахрани само от едната гърда, изпомпваш само тази гърда докрай, в другата, ако няма напрежение няма смисъл, а ако има напрежение се изпомпва толкова, колкото да не ти тежи вече.
Празната гърда се пълни по-бързо, отколкото наполовина пълната и затова е по-добре да не се изпомпват докрай и двете гърди, защото винаги ще си имаш изобилие от кърма, която бебето няма да може да изяжда.

# 641
За храненето от двете гърди има и друго - както се препоръчва да се храни от двете гърди, така се препоръчва бебето да изсуква хубаво първата преди да се предложи втората. Това особено важи за периода на колики. Каката винаги се хранеше от двете, бебето до към 3 месец рядко искаше и втората.

# 642
  • София
Не знам дали бъркам, но аз лично ползвам помпата след всяко хранене и веднъж през нощта, въпреки че вече нямаме нощно хранене. Аз съм с близнаци, които кърмя, после давам изцедена кърма, но се налага от следобед и да дохранвам с АМ. Опитвам се да сведа колочеството АМ до минимум, та затова цедя, че да увелича колочеството кърма, защото скоро ще ми трябват между 1,5 до 2 литра на денонощие.
Ще се радвам да пишат майки с близначета как се справят с кърменето - има ли бебета само на кърма  и ако да, до каква възраст (моите в неделя стават на 3 м.)
Надявам се да увелича колочеството с цеденето.

# 643
Всъщност, причината да препоръчват първо да се изпразни едната, а след това да се предложи другата гърда е в т.н. "предна кърма" и "задна кърма". За да може бебето да си хапне и от двете. Т.е., кърмата, която бебето изсуква в първите минути е по-рядка от тази която изсуква в следващите пет минути. Ако бебето е засукало добре, то се нахранва преспокойно за 10-15 минути сукане. Да държиш повече време бебето на гърдата не е продуктивно - крие риск от захабяване на зърната, разраняване. А, по-сънливите бебета и недоносените, които по-трудно засукват изискват пет минути повече. Само да дъвче зърното, след като се е нахранило, не е по-добър начин за стимулиране от цеденето с помпа. Т.е., по-щадящ. За това е хубаво да си имаш помпа под ръка, и за предпочитане ел. помпа. Някъде след 3-тия месец, като се регулира производството кърма спрямо нуждите на бебето, ще разберете, че на ръка ви е по-лесно да цедите и ще захвърлите помпата. То тогава кърмата също се променя по гъстота, цвят, състав... Колкото повече бебето расте, толкова по-хранителна става. За това и замразена кърма от мама на 6-месечно не е подходяща за новородено.

# 644
Период е, ще мине.
Няма как толкова малко бебе да се научи на ръце. Просто при силни колики топлината на друго тяло ги успокоява донякъде, та за това обичат и им е най-добре някой да ги гушка.
Гушкай бебето и му се радвай, че като пораснат не дават да ги пипне човек, гледам по двете ми племенници.
Аз малкия постоянно го гушкам, целувам и мачкам, ама постоянно. Пък нека ми говорят, че ще го науча на ръце, не ми пречат. Grinning

добре де кога почва това научаване на ръце. на моя син според мен просто му е скучно да лежи по гръб. и заради това и иска да го разнасят насам натам. понякога просто плаче неясно защо и пищи докато го гушнеш. според мен, е психологическо, стресирва се от нещо, и има нужда от подкрепа.

за коликите не се знае дали са от газове или е психологическо.

Общи условия

Активация на акаунт