Второкласници 2018/2019

• 96 204
  • 787
  •   1
Отговори
# 255
моят батко трябваше да прави и читателски дневник, в който да се включва името на книгата, автора, нещо накратичко, и рисунка по тематиката на книгата
за целта му бях купила някакви ефектни флумастери с бляскави неща по тях, да го мотивирам. стана весело и цветно албумче. И макар и непълно, още си го пазим

# 256
  • София
Може да е смешно, но това,което ще прочете сам през лятото по препоръка на класната или по мое предложение, ще съобразя с шрифта на буквите.
От деня на книгите купих Небивалиците и Приказки по телефона ( Джани Родари много му харесва). Приказките са с такъв безумно дребен шрифт, че очевидно ще ги чета аз, даже и мен ще ме затруднят.
Огледах Патиланско царство/Патиланци, само изданието на Пан Патиланско царство ми се видя по-добро за четене, вероятно ще се спра на него, въпреки, че съдържа само част от историите на патиланците. Като чета,обаче, че децата по-трудно го възприемат, ми се струва абсолютно достатъчно.
Засега не правя планове какво и колко ще се прочете, със сигурност няма да ми се размине да му чета и аз, особено разни по-дебели книжки, които си харесва от библиотеката.

# 257
Въобще не е смешно. Много е важно шрифтът да се чете лесно. А нашият е и с очен проблем.

# 258
Аз няма да изисквам от децата да правят читателски дневник. Ще споделя с родителите и който има желание, ще го направи. В това съм сигурна. Книжките е добре да се прочетат целите, но не само от децата, и родителите да им четат. Наистина са много дълги, и да ги прочетат, едва ли ще запомнят повече от половината.
Съвети за разпределяне на времето? Не мога да дам. По малко всеки ден,дори половин страничка да е,просто да се усъвършенства четивната техника. И да не се прочете всичко....здраве да е, все пак лятото е за почивка и игри.
Издателства не съм посочвала, по избор.
Ще препоръчам за ваканцията на моите ученици и една ваканционна книжка, да се занимават децата.

# 259
  • софия
Адреналинка ще покажа помагалото когато ни го даде учителката.
Гергана  В -изключително съм ти благодарна за книгите.
Исках да те питам и изходящи нива ще правят ли първолаците.

# 260
Изходящи диагностики съм приготвила по български език, математика и околен свят.

# 261
Гергана, може ли да те помоля за малко помощ - какви са минималните образователни изисквания, за да се завърши успешно първи клас? Питам, защото детето ми е с дислексияь, дисграфия и дискалкулия. Класната й твърди, че не знае и не може нищо и не знае как ще завърши първи клас. А аз виждам, че детето, макар и с някои грешки чете почти гладко, пише също с грешки, най-зле е математиката. За мен тя покрива минимума - поне по БЕЛ (На "Аз и буквите" дори има 4 точки), за класната - явно не.

# 262
  • European Union
Мама Ру, при всички положения детето ще завърши първи клас. Нали до четвърти клас не се повтаря.

# 263
Да, знам че не се повтаря. Но в понеделник пред директорката класната твърдеше, че детето не може да завърши първи клас. И отговорът на директорката беше:"Знаеш процедурата.... Да викат комисия, да я изпитва..." Реално по закон тя няма право и на изпит поправителен да я остави. Единствено 30 часа лятна работа допълнително. Но може да ни довгорчи живота. От октомври месец се е заоплаквала, че детето фатално изоставало, че не покривало държавните образователни изисквания, че не било за това училище, за дисциплината... Тя просто не иска детето в класа си, не й се занимава с дете, което е извън стандарта. Не положи усилие да я научи, адаптира. Просто не я прие. Като започнаха първите прояви с дисциплината - нищо особено, между другото й казах, че детето го прави за внимание и че подходът й е грешен. А тя ми отговаряше:"Аз и да я приема, децата няма да я приемат"! Ало, класната, от теб зависи отношението на класа! А беше с препоръки за велика класна, дето сплотявала класа и имала подход към децата. Велика, друг път. Лесно е да се фукаш с деца, дето ти идват научени, ама лакмусът за величие са деца извън стандарта, децата с някакви трудности. Ей с тези дечица да успееш да работиш, това е да си учител. На готово всеки знае. Никога не съм си делила учениците на болни и здрави, на българчета и циганчета. И не съм се била в гърдите колко съм велика, ама като ме срещнат деца, дето два месеца само съм им замествала преди петнайсет години и повече ме питат:"Госпожо как сте? Помните ли ме?"
Снощи децата играят. Каката е учителка, малкият - ученик. Ученикът почва да не слуша учителката и тя го дърпа за рамото и му се кара. Питам я защо го дърпа така. Отговаря ми - защото не слуша. Пак питам от кого е видяла, учителките така ли блъскат и дърпат децата - отговаря, че класната й го прави! Между другото, в градината никога не е казвала или показвала такъв модел на поведение в играта.

# 264
Дали има някаква възможност да се преместите в съседна паралелка? Ти сигурно вече си опознала до някъде класните на другите първи класове? Много са ми гадни двуличниците, не мога да ги дишам.

А другият вариант е да се поскараш малко с класната. Подреди я в две редички, за да спре да си вярва, че може да настройва децата, или да се държи все едно е кой знае какво. И може да стане по- малко предубедена и наострена? Аз с нашата класна в началото така се “стиковах”, защото си въобразяваше, че може да ме командва и манипулира както първолаците. Да, в някой друг живот. Сега сме ОК.
Ама се наложи да поставя модел на поведение от нейна страна към мен и към детето ми.

Последна редакция: чт, 03 май 2018, 07:47 от rumka833

# 265
Румка, мисля го и този вариант. Но има някои проблеми. Избрах това училище и тази паралелка:
1. Защото е най-близо до вкъщи, буквално до блока.
2. Защото това е единствената паралелка в града с първи чужд руски, което я прави най-подходяща предвид дислексията на детето. За деца с дислексия не се препоръчва изучаване на чужд език до четвърти клас.
3. Средата. Поради осиновяването в по-голяма възраст, престоя в институция и изоставането детето е добре да бъде в среда на по-развити деца, на деца в норма и да получава положителен пример за модел на поведение, отношение към училище и т.н. За нея поради характерови особености - лесно се предава пред трудности, няма вътрешна потребност да се изявява и да учи - е добре да има по-големи изисквания, дори на моменти (колкото и зле да отреагирва) да бъде притисната.
След срещата при директора в понеделник, когато конфликтът между мен и класната излезе налице обмислям да я опитам да я преместя в съседната паралелка. Пак в понеделник следобед (точно класната на въпросния клас заместваше в занималнята) тя ми каза, че иска да я преместя във въпросния клас при другата госпожа. Не бях повдигала въпроса за местене и не съм я навеждала на такава мисъл, въпреки че аз самата обмислях и това и се чудех как да повдигна въпроса пред нея и как ще реагира. Детето просто ме изпревари. А тази сутрин на вратата говорим с баба й, която спомена думата малоумници по някакъв повод и детето се обади:"Госпожата казва, че всички малоумници ходим при госпожа Г." (г-жа Г. е класната, където искам да я преместя). Изумих се, честно. Нямах време да разнищвам въпроса щателно, детето е предупредено да не говори нищо в училище за местене, но??? Да бъде наречено "малоумно", само защото е с дислексия? Бих я разпердушинила тая, но ще бъде думата на едно " малоумно" дете пред тази на госпожата, дето класа й бил с най-високия резултат на външното в 4 клас. Е, проверих, не по-всичко е така.
Опитах да й подскажа още в началото как да реагира, да приобщи детето, да не му подбива самочувствието като му дава непосилни задачи на контролното и да му пише "Незадоволително" след това в бележника, да го изпита на дъската на "лесна" задача, с която ще се справи и единственият й отговор на "умната" и прехвалена госпожа беше:"Ама така не е честно спрямо другите деца. Те виждат и питат защо на нея лесна задача, а на тях трудните... Ами инспекторът какво ще каже?" Ей такива. Детето ми се научи да чете и пише у дома и в Асоциация Дислексия. Ще се научи и да смята, въпреки силно увреденото мислене, за което имам документ... Въпреки нея, а не с нейна помощ. Вчера им е дала контролно. Детето казва, че имало да брои точки, да запише няколко числа и да сравни по-голямо и по-малко. Да видим какво ще донесе вкъщи. Между другото аз винаги предупреждавам учениците, че предстои контролно или класно. Веднъж не чух и не видях написано във фейса съобщение, че такова предстои на детето, за да се опитам да я подготвя.
За съжаление и от разправии и от подсказване полза няма. Като не го иска това дете в класа си, ще прави и ще струва докато го прогони и едва тогава ще миряса.

# 266
  • София
Мама Ру, ти си герой ! Ама истински. Изобщо не им се давай на тези даскалки с високо самочувствие и липса на обич към децата. Само ще ти кажа, че в нашия клас в уж елитно ДУ, при елитна Г-жа ( към Г-жата нямам забележки , само давам пример) има няколко деца в класа ни, които не могат да четат в края на 1ви клас. И аз се изумих като разбрах съвсем скоро за това. Тези деца нямат затруднения. Има деца с лоша дисциплина и т.н. Не съм чула да се драматизира по темата. Пък за това че няма да завърши 1ви клас, изобщо нямам думи.

Подходи кротко с Г-жата, кажи й  Ок, шом те не знаят дали може да завърши 1ви клас, ти ще питаш в Министерството на Образованието дали може да завърши и при какви нормативи дете със затруднения може да бъде третирано така. Confused
Но генерално смятам,  че не си струва битката с тази, щото детето ще е под обстрел и занапред. Не е добре да я местиш , вярно е. Но ако усещаш,  че има предубеденост към детето и нямаш нормален разгорвор с Г-жата, по - добре я премести. Ще й лепнат клеймо че не се справя и е с лоша дисциплина и иди се оправи после.

За руски и английски не се тревожи, те имат 1 час седмично език, твърдо няма да научи кой знае какво, и твърдо няма да й пречи това. С учителката по език може  да успееш повече да се разбереш, те обичайно са интелигентни жени. ThinkingThinking

# 267
Благодаря Янгдзъ, аз съм с руски, детето харесва госпожата си по руски и тя няма проблем с него. Ние сме с два часа седмично чужд език, също в елитно държавно училище. Другите класове са с английски, немски и френски. Останалите в града - с английски. Тя наистина понякога е зле с дисциплината, на няколко пъти и госпожата от занималнята сподели, но наистина за по-сериозно поведение, когато вече е прекрачила границата и то към нея. Другото са дребни неща, нищо което да е изключение за тази възраст. Обмислям да я преместя в друг клас, но да продължи да посещава часовете по руски в сегашния. Ще говоря с учителката на въпросния клас дали ще я приеме, защото ако тя не я приеме няма смисъл само да обикаля по класовете, по-добре да си седи в тоя и да водим пуническа война. Другото училище, което евентуално би работило с нея и е добро и с изсквания е далеч и няма удобен транспорт за толкова малко дете. То ми е краен вариант. В квартала има още две, но за там имам някои съображения да не искам да я местя.

# 268
Mama Ru, на първо място ти съчувствам за всички неприятности и проблеми.
Трябва малко да се порови човек из нормативите на МОН, но все си мисля че децата със СОП би трябвало(всъщност съм почти сигурна) да покриват по малко изисквания спрямо "децата в норма" в края на всяка учебна година.
Ядосах се....толкова ли не могат да се справят с по-трудни деца, знам не е лесно ама все пак освен учител трябва да си и малко човек....
Относно четенето племенника ми е трети за четвърти клас вече и в класа му все още има деца, които сричат...ми не се е свършил света.

Не знам как ще се оправим с тези книги за лятното задължително четене с моята девойка. Чете повече от задоволително....обаче не иска да чете книги. Дай и енциклопедии и моите университетски учебници, но книги не и не...
Учебната година наближава своя край, а аз вече съм в тих ужас поради наближаващата ваканция, защото тя иска да е на училище, а не да излиза във ваканция. Може би ще я запиша на някаква лятна занималня, та поне до някъде да компенсирам липсата на училището за лятото. За нея най-хубавото нещо е това, че ходи на училище.

# 269
Мама Ру, в трудна ситуация си. За съжаление, не мисля, че човек, какъвто описваш че е класната ви, би променил отношението си. Явно е от типа "образцов дом" - не й се занимава с дете, към което се изиксва специален подход, иска клас от отличници. За мен, най-важно в случая би било как се чувства детето. Ако не се чувства отхвърлено, ако си има приятелчета, ако, макар и трудно, има напредък, въобще - ако ходи на училище с желание, си заслужава да остане в класа. Но ако класната го дели от останалите, те го възприемат като аутсайдер и детето просто не се чувства добре - това едва ли ще се промени. Детето как се чувства в тази ситуация, споделя ли?

Общи условия

Активация на акаунт