Второкласници 2018/2019

• 96 229
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
Не. Не споделя. Тя е без самочувствие,има проблем с вписването / общуването - иска да бъде приета, но трудно си намира приятелчета, по-скоро си е самодостатъчна. Като цяло децата от класа не се държат зле с нея, някои се опитват и да й помагат. Но самата тя повдигна въпроса с местенето, не аз. Освен това ходи с нежелание на училище. То как и да има желание? Ученето за нея е процес, който изисква много повече усилие. Децата от другия клас ги познава половината, защото са заедно на занималня. Наясно съм, че и тя има трески за дялане, които ако не одяламе рискуваме пак да попадне в подобна ситуация. Ролята на класната е важна - хем да изисква, хем да подходи по-гъвкаво към детето, хем да му вдъхне увереност, че няма нищо страшно, че и тя се справя, че може. Препоръките са, че трябва да бъде хвалена за положителното и по-малко да се обръща внимание на дребните прояви, които са за привличане на внимание, за да се промени моделът, който вече й е заложен - че трябва да направи нещо за порицание, за да бъде забелязана. И пак казвам, че това, от което се оплаква класната са 99% дреболии, които ги правят и останалите деца, т.е нищо съществено. Но вече й е лепнала етикета на проблемно и неможещо дете и така гледа на нея, а моята й отвръща с поведение и бойкот. А, върви обяснявай на 7 годишно, че то губи в цялата ситуация? Не, че не го правя до сега, но как да искам тя да се промени, когато старанието да бъде добра и послушна не се адмирира, а се санкционира непослушанието? Не трябва ли първо промяната да дойде от разумния и отговорен възрастен, пък после да искаме от детето?

# 271
Мама Ру, аз съм ЗА местенето на детето. С две ръце. Дано госпожата на съседната паралелка се съгласи!

ledenomomiche, за четенето при нас вървят динозавърски книжки при единият и книги по филми при другия. Или книги, които са филмирани. Нека детето само си избира книжките от библиотека или книжарница.

# 272
  • София
Moята 1во класничка чете охотно и без да я карам. Засега. Даже във WC - то се затваря винаги с книжка и забравя да излезе. Обича гатанки, стихчета, или една книжка за готвене има също. "Пристрастява" се към поредната купена книга, в смисъл ходи си с нея и на училище и у дома я гледа и разлиства, докато не си намери друга "любов" да мъкне със себе си. Wink

# 273
  • European Union
Моите лични наблюдения са, че т.нар. "елитни" учителки не се справят с децата извън калъпа. За сметка на това децата се справят при "по-обикновените" учителки. Може би сега е така заради външните оценявания и постоянните сравнявания на класове, на училища, на градове. Но моите наблюдения са от доста години и винаги е било така.

Мама Ру, явно е, че класната не става, но според мен и директорката не е баш на място. Няма никакво изпитване пред комисия, детето не е длъжно да покаже колко се справя пред никого. Такива "елитни" учители и директори се страхуват ужасно много от началствата. Само им подметни, че си започнала разговори с РУО и че си прочела внимателно наредбата за приобщаващото образование.

Системата е такава, че абсолютно неграмотни деца стигат до пети клас. След това само трябва да избутат някак си до седми. В осми клас се продължава и с чисти двойки на външните оценявания. В професионалните гимназии се завършва и без да ходиш на училище.

# 274
mama Barba
За четене какво ли не съм предлагала от класиките за деца от сорта на Пипи до модерните сега книжки на нови автори, включително Хари Потър и Пърси Джакън, но не тя се залепя само на енциклопедии , които чете с истинско удоволствие.
По математика започваме полека да решаваме задачи за втори клас, тъй като тези за първи са твърде лесни по нейните думи.

# 275
Ледено момиче, ти си късметлийка. Браво на детето. Остави я да чете каквото й е интересно, нищо че е извън задължителната литература. Явно детето ти я е надраснало. Но от енциклопедиите може да научи много и полезни неща. Може би ако потърсиш книги на тематика, която я вълнува и не са съвсем детски да я заинтригуваш. Пробвай Джералд Даръл и Джек Лондон,Робинзон Крузо и Тримата мускетари (като за начало детските варианти все пак).

# 276
Mama Ru
От енциклопедии може да се научи много и тя наистина доста е научила, обаче не може само това да се чете(аз бях същата на нейната възраст и повече и станах читател към 20-та си година).
Купих по нейно желание първите две книжки от поредицата за Малкият Шерлок Хоумс, обаче и тук на камък с много непознати думи и труден за нейната възраст стил на писане. Тук трябва да отбележа, че е голям фен на Елементарно, Уотсън и затова ги избра, но явно не им е дошли времето.
Пробвах и с една поредица на Стийв Стивънс Детективите Агата и Лари....започна я и нея я остави.

Впрочем казаха ли ви, че ще има нови образци на свидетелствата и няма да са готови за 31.5.

# 277
еее .. ми как ще завършим първи клас без диплома???

# 278
Ледено момиче, пробвай с книжката Зайчето Питър - поне моето дете я прочете с голям интерес, като невидяло и след като гледахме фимчето на кино, я прочете и втори път. Simple Smile

# 279
еее .. ми как ще завършим първи клас без диплома???

В едно квартално училище, разбрах, че щели да учат 5 часа на 1.06. и след това да им раздадат дипломите на децата.  Rolling Eyes Явно доста странни решения са взели някои ръководства по места...

mar4ela5, ние ще ходим на финала в Несебър. Може да имаме шанс да запознаем младежите.  Wink

# 280
  • European Union
Първи юни е последният учебен ден за всички първокласници. Вече колко ще учат е друг въпрос.

# 281
  • София
При нас на 31.05. ще им раздават свидетелствата и на 01.06 няма да ходят.

# 282
  • European Union
Според мен ръководството на училището не е догледало нещата. Няма да посмеят да обявят учебен ден за неучебен (или аз съм леко наивна).
Просто тази година за първи път първокласници ще завършват на първи юни и някои училища още карат по инерцията от миналите години.

# 283
  • София
Момичета,
01.06 е учебен ден, обявен от МОН https://www.mon.bg/bg/56 така че по-скоро там, където няма да се учи на 01ви се прави някакъв компромис.

# 284
  • софия

Момичета  според мен това е верният отговор ,но родителите спорим и болшинството казват 3пъти(объркана била).Вие какво мислите

Общи условия

Активация на акаунт