Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Второкласници 2018/2019

 • 90 126
 • 787
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 097

Полезни линкове:
Аз детето
Библиотека със задачи от национални и международни математически състезания
Дечица
Дребчо
Крокотак
Мъничета
Математика за всеки
Общност "Начално образование"
Олимпиади
Образователен софтуер
Правилно положение на ръката при писане
Право на еднократната целева помощ
Сдружение на Българските Начални Учители - тестове, резултати
Сравнение на числа и изрази, неравенства
Събиране и изваждане на числата до 10
Събиране, изваждане, умножение
Телефони на Инспектората по образование по региони
Уча се  
10 съвета за родителите на първокласници

Начало и край на ваканциите с изключение на лятната през учебната 2017/2018 година:

01.11.2017 г. – 05.11.2017 г. вкл. – есенна
23.12.2017 г. – 02.01.2018 г. вкл. – коледна за I - XII клас
03.02.2018 г. – 06.02.2018 г. вкл. – междусрочна за I - XII клас
31.03. 2018 г. – 09.04.2018 г. вкл. – пролетна за I - XI клас
Неучебни дни:
21.05.2018 г. – ДЗИ по БЕЛ и НВО в VII клас по БЕЛ
23.05.2018 г. – втори ДЗИ и НВО в VII клас по математика
25.05.2018 г. – неучебен, но присъствен ден по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Начало на втория учебен срок на учебната 2017/2018 година:
07.02.2018 г. – I - XII клас
Край на втория учебен срок на учебната 2017/2018 година:
15.05.2018 г. – XII клас (13 учебни седмици)
01.06.2018 г. – I - IV клас (14 учебни седмици)
15.06.2018 г. – V - VII клас (16 учебни седмици)
29.06.2018 г. – V - VII клас (18 учебни седмици за паралелки в спортни училища)
29.06.2018 г. – VIII - XI клас (18 учебни седмици)

Предстоящи състезания за първи клас:

Математика:
29 януари – 7 февруари 2018 г.  в удобен за училището ден - Математика без граници "Зима"
31 януари 2018 - "Аз и числата" - състезание на СБНУ
17 март 2018  - "Европейско кенгуру"
19 март - 31 март 2018 - в удобен за училището ден - Математика без граници "Пролет"
21 април 2018 - Великденско Математическо Състезание

БЕЛ
21 февруари 2018 г. национално състезание по български език и литература, II кръг, организирано от Сдружение на учителите филолози „Любословие”.  
23 март 2018 - "Аз и буквите" - състезание на СБНУ

26 април 2018 - финал на СНБУ - Право на участие в Национално финално състезание на СБНУ имат ученици, получили максимален брой точки в поне две от провежданите състезания: "Аз рисувам", "Аз, природата и светът", "Аз и числата", "Аз и буквите".

30 юни - 2 юли 2018 г. , Несебър - финал на турнира „Математика без граници” 2018.

Стари теми:
Скрит текст:
Бъдещи първокласници - http://old.bg-mamma.com/?topic=961768
Първокласници 2017/2018 - 1 - http://www.bg-mamma.com/?topic=991737
Първокласници 2017/2018 - 2 - http://www.bg-mamma.com/?topic=998569

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 16:03 от Фран Ческа

# 1
 • Мнения: 713
Благодаря за темата!
Натали ще ходи на Аз и числата и Аз и буквите на СБНУ. На други състезания тази година не мисля да я пускам. Със задачите на Аз и числата се оправя с малко помощ от моя страна(давам разяснения какво се иска в задачите).
Иначе е училище нещата да добре, по български ще взимат п-б тази седмица, а по математика трябва да вземат отсечка.
На 30.1. ще ни бъде първата родителска среща от началото на учебната година, та да видим какво ще кажат госпожите за класа като цяло.
Аз не мога да се оплача от нищо. Училището върви повече от много добре, общо взето изобщо не разбрах, че имаме ученичка у нас.

# 2
 • Мнения: X
Да се цопна и аз тук. Не ми пречи децата да развиват логическото си мислене, но някак раничко ми се вижда това състезаване без да имат още базата, която математиката като дисциплина може да предложи.

 
По състезанията не се залага на изпреварващо познаване на материала - напротив, борави се конкретно с числата и действията, изучавани в училище. Но нивото на трудност е много високо, факт. Там се залага основно на четенето с разбиране и на развитото логическо мислене при децата. И за двете са нужни доста упражнения и отработване на различните типове задачи.

Цитирам една задача от математика без граници, която много лесно детето може да реши ако знае да съставя уравнения с едно неизвестно "x" и да дели и умножава. Защо трябва да се опитва (макар че е възможно) да я решава на този етап.
Три еднакви балона струват с 12 стотинки повече от един такъв балон. Колко
стотинки струва един балон?


Задачата реално не е трудна, но аз самата трудно превключих на решаване по начина, по-който може да се реши в първи клас .
Има време за такива задачи - след като овладеят повече математически операции, децата  лесно ще се справят с тях и именно тогава според мен има смисъл да се състезават и да се класифицират като "деца с математически способности". Сега е добре да автоматизират основните действия за този възрастов етап.  Разбира се няма лошо, ако някой иска да си тренира мозъка, просто за мен на този етап е излишен точно този тип задачи при положение че още я няма базата. Трудността също целенасочено се повишава като се слага дълъг текст с излишна информация. Според изискванията за тази възраст децата сега се учат да четат. Едва след като добре овладеят това умение ще осмислят лесно текст. Затова смятам че се избързва. Най-много след като се сблъска с тях едно "нетренирано" (излишно според мен на този етап) дете да се отчае че не може и е глупаво. Според мен някой трябва да спре подобни експерименти с детските мозъци ... Излиза че всички трябва да започват първи клас четящи и смятащи и въобще за какво ли е първи клас тогава, направо да ги почваме от детската градина.
Пиша от позицията на човек завършил Математическа Гимназия и влязъл там с олимпиада Simple Smile преди години когато светът беше нормален ...

# 3
 • Русе, България
 • Мнения: 1 491
Благодаря и аз за новата тема!
Стана ми любопитно за разните състезания, които се организират. Класната на моя син заяви на една от родителските срещи, че няма да изпраща никого на състезание, счита, че са още малки за това, и съответно не ни дава никаква информация какво, кога и къде се провежда.
Видях, че СБНУ си имат координатор за нашия регион. Предполагам обаче, че връзката с координатора я прави училището, което иска негови ученици да участват? Може и да греша.
Та, исках да ви попитам, вие как точно записвате децата си? От къде получавате информация за точното време и място на състезанието и на кого подавате информация, че детето ще участва? Ето, виждам, че на 31.01. ще е "Аз и числата" и ако мога да запиша сина си, бих го направила.

# 4
 • Мнения: 9 067
Запис в новата темичка. Повече добри новини и по-малко болести.Kissing Heart

# 5
 • Мнения: X
Та, исках да ви попитам, вие как точно записвате децата си? От къде получавате информация за точното време и място на състезанието и на кого подавате информация, че детето ще участва?
Състезанията на СБНУ са нормални Simple Smile отчитат правилно нивото на подготовка. При нас записването се прави от госпожата. Струва 6 лв. Досега сме ходили на всички такива. Състезанието се провежда в училището по време на занималнята, водят ги и ги връщат.

# 6
 • Мнения: 713
В нашето училище децата от начален курс ходят на състезанията на СБНУ, като те се провеждат в училище в удобно време. Информация получаваме от учителките във фейсбук страницата на класа. Цената за участие е 6лв. и ги плащаме на госпожите преди самото състезание.

# 7
 • Мнения: 5 234
Благодаря и аз за новата тема!
Класните ръководители не им е работа и не информират и не пращат на състезания. Родителят и детето се интересуват и действат, ако желаят.

# 8
 • Мнения: X
Благодаря и аз за новата тема!
Класните ръководители не им е работа и не информират и не пращат на състезания. Родителят и детето се интересуват и действат, ако желаят.

Според мен доста улеснява участието на учителите и провеждането на състезанията в самото училище, може би ако повече родители се интересуват от състезанията на СБНУ например, това ще е възможно и за тях

# 9
 • Русе, България
 • Мнения: 1 491
Е, добре - две мнения, че през класната става записването, и едно - че родителят сам трябва да действа! Grinning Ще питам първокласника довечера дали изобщо има желание да се явява и евентуално тогава ще се свържа с координатора за повече информация.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 097
Pyjamka, При нас записването за състезанията на СБНУ също се прави от госпожата. Състезанието се провежда в училището след часовете. Не всички училища го провеждат. Може да има координатор за района, но да не се провежда във вашето училище.

Sparkles, цитираната задача е от МБГ "Пролет", предполага се, че до тогава ще натрупат знания, с които да могат да я решат.

# 11
 • Мнения: 3 743
За малко да ви изпусна.
Марчела, благодаря за труда!

# 12
 • Мнения: 10 558
Запис
Знам, че не е по правилата, но на този етап състезанията не са за нас и нямам коментар.

# 13
 • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
 • Мнения: 1 834
Благодаря за новата тема.
И при сина ми се появи проблема с диктовките. Вкъщи се справя, но в училище изпуска думи. Госпожата каза, че вкъщи е сам и му е по-спокойно, затова е по-добре. Съгласих се с нея.

# 14
 • Ловеч
 • Мнения: 782
Хоп и аз в новата тема, благодаря! Сложете линк към новата тема във старата.

И моята ще ходи на "Аз и числата" и на 10ти ще имат в училище математическо състезание по повод празник на училището.
Класната ни информира кога и къде ще има състезания и какво се изисква. Таксите също даваме на нея и тя записва желаещите.

По БЕЛ вече са на Ф и продължават с отсечките и см по Математика.

Общи условия

Активация на акаунт