ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 60 982
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Благодар Стефи. Странно е като от година ги пиеш и ето днес трябваше да съм пила първото хапче от новата опаковка, но ги спрях и сега чакам да видя дали всичко ще е наред, как ще ми е цикъла и да няма нови кисти. Писна ми да живея в страх.

# 631
  • Варна
Уффф и аз бера страхове, защото съм с един яйчник след лапарото.
Ще си покърмя и после ще видя..

# 632
Е щом вече имаш бебче не си ли по-спокойна.
Аз нямам, а имам и нисък ЯР. Не е лесна нашта...

# 633
  • Варна
Мери, аз действах бързо след лапарото и Золадекса, но това не ме успокоява, че вече съм мама. Страх ме е от това да не се налага да лягам за пореден път под ножа някой ден Sad
Дано скоро се почустваш готова и се случи и при теб да бъдеш мама Wink

# 634
Да, разбираемо е. Всички ни е страх от това. И аз треперя всеки месец, а сега като спра хапчетата съвсем. Тъй като ЕМ е много неясна и непредсказуема, най-добре да гледаме да сме спокойни и да се молим на Господ да сме здрави.
Благодаря ти! Simple Smile  Желая ти и на теб да не се сблъскваш повече с това заболяване.

# 635
Момичета,чета ви и се чудя-ако имате бебче и не мислите за друго,защо се налага операция?
До колкото знам,от това,което изчетох,казвали са ми и сама изпитвам,ендометриозата не е животозастрашаваща и не би трябвало да пречи,като изключим малко по-силната болка при цикъл за 1-2 дена.
Сега,не говоря за извънредните случаи,при които срастванията са обхванали буквално всичко.
На мен и иначе не ми се иска да се подлагам на операция,какво остава,ако имам детенце.Не бих се и замислила.Та...може и да бъркам нещо в сметките Simple Smile
Същото важи и за страха от нова поява.Има ли значение?Нали в крайна сметка в менопаузата ще изчезне безвъзвратно.

# 636
Vervam, аз се надявам при мен да приключи всичко с хепи енд и да имам, та единственото, което ме притеснява не са болките при цикъл, а болката при секс. Мисля, че губя желание вече, а за мен, предполагам и за много други, сексът е много важен. Последно бях намерила една странна поза при която не ме болеше, но не бих казала, че умирах от кеф. Идеята на мен за секса е да се отпуснеш максимално. Иначе, да, ако нямах налице този проблем и не исках повече деца, не мисля, че бих се подложила на операция - менструалните болки при мен са търпими.

# 637
Vervam, аз се надявам при мен да приключи всичко с хепи енд и да имам, та единственото, което ме притеснява не са болките при цикъл, а болката при секс. Мисля, че губя желание вече, а за мен, предполагам и за много други, сексът е много важен. Последно бях намерила една странна поза при която не ме болеше, но не бих казала, че умирах от кеф. Идеята на мен за секса е да се отпуснеш максимално. Иначе, да, ако нямах налице този проблем и не исках повече деца, не мисля, че бих се подложила на операция - менструалните болки при мен са търпими.

И аз съм на това мнение-за болките и за децата.
За секса ,при мен се усеща само леко дърпане на една страна.Интересно,че е на страната,от която нямам киста...
Много ли е силна болката?Да не би да е от нещо друго?

# 638
И при мен е от тази страна от която нямам киста... От години ходя по лекари заради това, но нищо не се вижда на ехограф и всеки ме съветваше, ако е нетърпимо - лапароскопия.
Болката е силна до толкова, че да ми убие желанието и това на партньора ми. А откакто забременях не правим нищо, защото прокървявах всеки път. В момента съм толкова наплашена и мисълта за секс ме ужасява, надявам се да е временно.

# 639
Ах,гадно.Съчувствам ти.Лошо е като се стигне до страх,защото всеки следващ път се подхожда с едно на ум.
Не знам какво да те посъветвам,освен да пробвате други варианти ,без класически секс.
По принцип ендометриозата търпи промени през годините и може да се променят нещата.

# 640
Момичета, как ви откриха ендото? Като чета за симптомите, аз нямам такива. Не усещам болки, нито при цикъл, нито при секс. Прочетох, че повишения прогестерон, около овулация, също може да подсказва за ендометриоза. Пиша това и ви питам, защото вече 2 месец канселираме опит, заради високи стойности на този хормон. На последния преглед, 11ден от цик, прогест. пак беше над 2 и докторът изрази леко съмнение за ендометр, като в същото време каза, че може да е и жълто тяло, което да синтезира хормона. Предполагам на УЗИ може да се види дали има ендометр, нали? И сигурно е добре да ме прегледат около ову, та да се види вече нарасталата лигавица. Търся причини за това повишение и варианти за разрешаване. Да поясня, че август и септ. пих "Оргаментрил" / прогестеронов преапарат/за 10 дни, след ову, 2х1 т., за предпазване от задържани фол., след стимулиране на лигавица с естрофем и климара. Този месец пак ми го назначиха, но отказвам да го пия, пък да видим.

# 641
Момичета, как ви откриха ендото? Като чета за симптомите, аз нямам такива. Не усещам болки, нито при цикъл, нито при секс. Прочетох, че повишения прогестерон, около овулация, също може да подсказва за ендометриоза. Пиша това и ви питам, защото вече 2 месец канселираме опит, заради високи стойности на този хормон. На последния преглед, 11ден от цик, прогест. пак беше над 2 и докторът изрази леко съмнение за ендометр, като в същото време каза, че може да е и жълто тяло, което да синтезира хормона. Предполагам на УЗИ може да се види дали има ендометр, нали? И сигурно е добре да ме прегледат около ову, та да се види вече нарасталата лигавица. Търся причини за това повишение и варианти за разрешаване. Да поясня, че август и септ. пих "Оргаментрил" / прогестеронов преапарат/за 10 дни, след ову, 2х1 т., за предпазване от задържани фол., след стимулиране на лигавица с естрофем и климара. Този месец пак ми го назначиха, но отказвам да го пия, пък да видим.

Ами моята не е доказана, диагнозата се доказва с лапароскопия, а на мен не ми е правена. Тази година ми откриха шоколадова киста с ултразвук, преди това я нямаше и нямаше как да знам, въпреки че всички симптоми при мен бяха налице от доста години. Хормоните при мен също бяха в норма...

# 642
  • Варна
Vervam, заради ЕМ бебето се отложи при нас с 2 години. Сега родих на 30 години и не знам дали ще искам второ (имах тежка бременност и хич не искам и да чувам за друга такава) , просто ме е страх за единствения ми яйчник Grinning

При мен нямаше никаква болка при цикъл или секс. При мен болката идваше от големината на кистата , която притискаше дебелото черво. Имах и разни други болежки в тази област, но никой не може да каже дали ЕМ е била причината за тях.
Честно казано доста травмиращо ми дойде преди 2 години ЕМ, защото имах и проблеми със шийката в същия период и честно ти казвам побеля ми косата тогава от тревоги.

# 643
Miss_V
Jacqui

Колко големи бяха вашите кисти?

4aka6tata
Ендометриоза се констатира само и единствено с операция.
Ако заради нея са се появили шоколадови кисти,те се виждат с утразвук,но до тук.
Аз също съм много разочарована,че чисто и просто за да се даде диагноза трябва да те отварят,но е факт.

# 644
  • Варна
Моята киста беше близо 8см.
Оперираха ме , когато беше 4см. Дотогава билки, противозачатъчни .. Доста поизчаках докато се реша на лапаро и накрая излезе , че имам и много сраствания.

Общи условия

Активация на акаунт