ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 60 978
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Моята киста е около 3см. в единия яйчник. Не усещам болка там... болката ми е от другата страна, така че, не мисля, че тази киста ми пречи. По-скоро имам срастване от дясно, което не може да се види с ултразвук.

# 646
  • София
Мери,явно не ти действат добре хапчетата и би било добре да ти ги сменят с други.Всеки организъм е индивидуален.
По другия въпрос,в темата мисля че Весето беше писала,че при нея след лапаро и съответно лечение,не се е върнала ендометеиозата.Да ме поправи ако греша. Wink
Точно така. Нямам рецидив вече 8 години. Пу-пу.

# 647
Моята киста беше близо 8см.
Оперираха ме , когато беше 4см. Дотогава билки, противозачатъчни .. Доста поизчаках докато се реша на лапаро и накрая излезе , че имам и много сраствания.
Искаш да кажеш , че си я смалила до 4 см?
И мен ме притеснява лапарото.Този месец ми беше последен,който ми даде като шанс лекаря и след цикъла трябва да ида на преглед и да решаваме на къде .
Честно,изобщо не знам какво да правя .
Определено не съм се решила на операция.
Най-вероятно ще е проверка на тръбите ,да ми мине страха от упойки поне малко.Там нали е много кратка и лека...
Но,честно казано и от това треперя 😐

Моята киста е около 3см. в единия яйчник. Не усещам болка там... болката ми е от другата страна, така че, не мисля, че тази киста ми пречи. По-скоро имам срастване от дясно, което не може да се види с ултразвук.
И аз съм така -2 и нещо-3 см в десен,левия е чист ,но придърпването е към него...Което говори на лекаря ,че сигурно има срастване там.А аз цял живот си мислех,че така си се усеща при секс 😁

# 648
Здравейте, на мен ми откриха ендометриоза още през 2015 година, отидох на второ мнение и ме успокоиха че всичко е наред и че вероятно първата гинеколожка се объркала. Успокоих се и всичко продължи както преди. Имах леки придърпвания и болки ниско в корема преди и първите дни  на менструация, както и болка откъм дебелото черво. Но всичко отдавах на някакви неразположения от менструацията, след като аг-то усърдно ме успокои че всичко е наред. И така един ден вече 2017 ми дойде и не можах да стана от леглото да отида на работа, защото щях да припадна от болка, беше кошмар. Първо си помислих за апендицит, веднага отидох на спешен кабинет, но ми казаха, че е гинекологично. Отивам аз на трети различен доктор АГ и какво мислите ми казва, че имам три ендометриозни кисти почти по четири сантиметра. За да не разводнявам още, накратко реших да изчакам и отидох и при други лекари, мина половин година, накрая кистата слава Богу се оказа една пет сантиметра. Планирах да се оперирам февруари месец 2018 след много чудене и притеснение и така докато си чаках отново един ден получих страхотни болки в корема и ми причерня. Айде пак на спешното и се оказа, че кистата се е спукала. Веднага операция по спешност, като след операцията се оказа че Имам множество сраствания към дебело черво запушени тръби и на двата яйчника , унищожен фимбриален апарат на единия, а ме уверяваха, че с левия всичко е наред. Съответно малки шансове за бременност. За съжаление много късно си дадох сметка, че ендометриозата не може да се види с ехограф и може да я установи само опитен специалист, дори и без кисти, но който знае какво прави. Последва лечение 6 месеца със золадекс, след което ми дойде... само за един месец... а после се оказа, че съм бременна Simple Smile)) Слава Богу! Чудеса се случват момичета, колкото и да е тежко, не спирайте да вярвате!

# 649
Честито!Наистина звучи като Чудо вашата история!Пожелавам го на всички борещи се за бебче в темата!

# 650
  • Варна
Vervam, да да от 8 до 4 Simple Smile
4 ли 5 доктора ме гледаха. Аз отказвах да приема , че е ЕМ. Дори скенер с контраст ми правиха и от там лекарката се изказа , че според нея не е ЕМ киста и се започна пиенето на билки и противозачатъчни. В крайна сметка не се махна само се намали размера и се навих за операция.

# 651
Момичета забременелите след премахване на ендометриоза можете ли да споделите каква фаза е била?
Чета много и противоречива информация... някои казват, че тя е пречка за забременяване само когато е запушила тръбите. Други, че самия факт, че я има и това е възпалителен процес в организма пак пречи.
Отделно има ли кандидатствали за ин витро по фонда с такава диагноза? може и на ЛС Simple Smile

# 652
Момичета забременелите след премахване на ендометриоза можете ли да споделите каква фаза е била?
Чета много и противоречива информация... някои казват, че тя е пречка за забременяване само когато е запушила тръбите. Други, че самия факт, че я има и това е възпалителен процес в организма пак пречи.
Отделно има ли кандидатствали за ин витро по фонда с такава диагноза? може и на ЛС Simple Smile

mm, аз забременях след установена 3та степен ЕМ. Минах през блокаж с лукрин депо и противозачатъчни 6м . По фонда обаче кандидатствахме с мъжки фактор.

# 653

mm, аз забременях след установена 3та степен ЕМ. Минах през блокаж с лукрин депо и противозачатъчни 6м . По фонда обаче кандидатствахме с мъжки фактор.

Интересното при мен е, че не пише фаза на ендометриозата. Сега на 26ти съм в София и ще попитам защо и какво.
И не пия нищо. Док каза че сега 6мес е много голям шанса за забременяване.
Ииии аз бях мн обнадеждена, но като ми дойде преди седмица.. пак почнаха съмнения (от ЕМ) ли са неуспехите

# 654
Vervam, да да от 8 до 4 Simple Smile
4 ли 5 доктора ме гледаха. Аз отказвах да приема , че е ЕМ. Дори скенер с контраст ми правиха и от там лекарката се изказа , че според нея не е ЕМ киста и се започна пиенето на билки и противозачатъчни. В крайна сметка не се махна само се намали размера и се навих за операция.

На скенера как бяха тръбите? Simple Smile
Извинявай за въпросите.Ако те притеснявам,не се тревожи да ме отсвириш Stuck Out Tongue

# 655
Степента на ендометриоза като описание съм го виждала в статия на д-р Стаменов. Обичайно в епикризата рядко пише каква степен е, а има само описание на това какво се е видяло при операцията.
Когато има киста на яйчника се счита, че това е 3та степен независимо дали има или не други поражения. 4-та степен е, когато има множество сраствания.
По отношение на въпроса как пречи - за съжаление медицината не е доказала на 100% всички начини, по които ЕМ влияе на забременяването. Освен чисто механичен - тоест срастванията, запушването на тръбите, се счита, че значение има и хроничното възпаление в малкия таз. За съжаление намесват се още и имунологични причини.
Момичета, това е информацията от медицинска гледна точка. Както в живота, така и в медицината нещата не са само бели и черни. Аз също се страхувам как влияе, дали ще се случи по естествен път. Напълно ви разбирам.
Но желая на всяка от нас да се случи чудото Two Hearts
Допълвам се - по фонда може да се кандидатства при следните условия, цитирам:
ж) ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието при жени над 35 години, а при жени до 35 години - само след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност;

# 656
  • София - Варна
С 4-та степен бях.

# 657
  • София
Най-тежката степен. С огромни кисти и множество сраствания.

# 658
  • Варна
И при мен не пишеше степен на ЕМ, а бях чела , че за фонда искали степен .
Питах лекаря след това и ми каза, че била най- голямата степен ,защото освен кистата съм била и с множество сраствания . За късмет тръбите не бяха засегнати.
Забременях доста бързо след лечението със Золадекс Wink

# 659
И при мен не пише степен,но вероятно е била най-тежката.Огромна киста,запълваща целия малък таз,после рецидив на другия яйчник,сраствания на червата с тръбите и матката,ендометриозни огнища пръснати дори по предната коремна стена.
По фонда кандидатствах обаче с тубарен фактор.През това време направих самофинансиран инвитро опит,от който
забремнях.Имам одобрение от фонда и може по нататък да се пробвам за второ дете,само че като се сетя каква тежка бременност имах,едва ли скоро ще се реша.

Общи условия

Активация на акаунт