ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 13

• 60 786
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Малко Слънце, толкова скоро не ми се вярва да се е върнала, но май при ендометриозата всичко може да се очаква... Силно се надявам да не е така!

# 61
И аз не вярвам..по–скоро оператора не се е справил..то понякога не зависи и от него.При дъщеря ми например не успяха на сто процента...Срастванията обхващаха едната тръба;част от тънките и малко от дебелото черво.Но според мен би трябвало да го каже или поне да го напише в епикризата.

# 62
дано да сте прави .... мили дами ... и мен ме съмнява много ама ще видим днес последен ден ще приемам дуфастона и ще му се обадя да видя дали да чакам идването на лошата лелка или да отивам на преглед ощр утре.... Надявам се да си е свършил работата уж слее  операцията каза че всичко е изчистено..... Махнал е яйчника другия е    почистен от киста но не е засегнат и двете тръби уж били добре ....

# 63
Здравейте момичета, бих искала да споделя своя случай но не знам дали не бъркам темата, ако някоя от вас е минала през нещо подобно ще се радвам да сподели опит или да ме насочите към подходящата тема. Октомври 2016 година съм преминала през лапароскопска операция за премахване на ендометриозна киста на яйчника. След операцията доказана тежка ендометриоза. Преминах лечение с Резилигоимплант и спиране на цикъла за 9 месеца. Май 2017 година цикъла се възстановява и започваме опити за бебе. Септември октомври имахме съмнение за задържани фоликули и следяхме стриктно състоянието на фоликулите. Ноември първа процедура по инсеминация на естествен цикъл, която беше неуспешна. Края на ноември ми дойде цикъла които продължи до 6 декември. Имах 2 чисти дни и почна кафеникаво зацапване, след преглед от лекар получих отговор че това е овулаторно кървене, което продължи от 9 декември до 23 декември. НА 23 декември отново ми дойде цикъла който продължи 18 дни, на 8 януари 2018 отивам на преглед, назначават ми децинон за спиране на цикъла и ми обясняват че съм с хормонален дисбаланс, задържан фоликул в десен яйчник и уголемен ляв яйчник които е уголемен от 2 участъка с неясни плътни участъци. Попитах възможно ли е ендометриозата да се е появила, категоричен отговор НЕ, съмненията бяха за доброкачествени туморни образувания. Започнах хапчетата за 1 седмица цикъла понамаля но не спря, при следващ преглед след една седмица на прегледа ми назначиха изследвания + ЧХГ. Туморен маркер отрицателен, а ЧХГ показа  25, тоест положителен резултат но много ниски стойности, след няколко дни повторихме ЧХГ продължаваше да пада. Потвърдиха ми биохимична бременност, кървенето продължава,. Лекаря изрази съмнение че вижда нещо в тръбата и предполага че плода е заседнал там, а при трето ЧХГ стойностите падаха още, а кървенето продължава. Казаха ми че може да се наложи отстраняване на тръбата, ако не се махне нещото което виждат. Моля за мнение и съвет. Някоя от вас преминала ли е през биохимична бременнност, какво се е случило след това? Не знам и към кой лекар да се насоча за второ мнение, докато моят лекар се върне тъй като сега ме следи лекар който поема пациентите на моя лекар.Извинявам се за дългият пост но се надявам да намеря съмишленици!

# 64
  • София - Варна
Как се вижда в тръбата толкова малко нещо на ехограф?
Възможно ли е?!?!?

# 65
Как се вижда в тръбата толкова малко нещо на ехограф?
Възможно ли е?!?!?

Това е което получих като отговор от наблюдаващият лекар. Явно е възможно щом вижда нещо и то след 3ти преглед. На амбулаторният лист пише тубарен мисед.

# 66
  • София - Варна
Не знаех... Sad всъщност са минали 2 месеца, сега ги сметнах, обърках се с 2 седмици.
Заместващите лекари какво предлагат като действия не разбрах.

# 67
Не знаех... Sad всъщност са минали 2 месеца, сега ги сметнах, обърках се с 2 седмици.

Моят лекар е др. Попов но него го няма от началото на декември и той не е запознат със случващото се, пое ме др Василева. Нейното мнение е че  трябва да проследим нещата, да се надяваме да се изчистя и да спра да кървя, ако нищо не се промени тя е на мнение че трябва да се направи лапароскопия с оглед на нещата вътре и отстраняване на тръбата. За мен това е много драстично. Тя естествено иска и да чуе мнението на Попов, но за момента не се знае дали Попов ще преглежда през февруари, по вероятно НЕ. И в този период на изчакване и неведение си мисля дали не е добре да чуя и друго мнение но не знам къде да отида.

# 68
Привет момичета,
включвам се и с моята история с ЕМ. Откриха ми киста при контролен преглед през януари 2015 г. с предположения за шоколадова/ендометриозна. Не съм имала болки като цяло, само  странни кризи 2-3 пъти в годината при идване на цикъл (мислех за проблеми в бъбреците или червата, никой не откриваше нищо). В Шейново, др. Ненов безапелационно настоя за бързо лапаро и 6 месеца на инжекции, което ме хвърли в пълен смут - бях на 35 г. без деца, на отговорна позиция, с динамичен живот.
Реших, че няма да се дам на паниката и ще потърся второ мнение.
Отидох в Щерев - потвърдиха предположенията за ЕМ киста и то доста голяма, почти 8 см. Преди лапарото откриха и миома на матката и операцията прерастна в двойна, но тръбите бяха проходими. Отказах да бия инжекции за спиране на цикъла (четох много за страничните ефекти и за това, че реално ползата от тях не е кой знае каква, само отлагане), предписаха ми противозачатъчни, докато матката се възстанови. Но още след прегледа на първия месец установиха, че на същото място киста отново расте. Начертаха ми път стимулации-инесеминации-инвитро, но аз им казах, че ще родя естествено. Да призная и аз не знам от къде ми дойде тази вътрешна убеденост, особено в такъв момент, но аз вярвах искрено в това.
Говорихме с дългогодишния ми партньор и решихме да правим опити за бебе, без никакво напрежение, графици, мерене на температура и т.н. Два месеца по-късно имах положителен тест. Изкарах лека бременност, а същият лекар, който ми прави лапарото в Щерев - др. Димитров, направи и секциото, година по-късно. Искрено му благодаря, защото той ме насърчи да вярвам повече в себе си и във вътрешния ми глас. Не веднъж ми повтаряше, че най-доброто лечение за ЕМ е бременността, а след това - кърменето, защото и при двете имаме естествено спиране на цикъла.
ЕМ е болест, за която самите лекари не знаят достатъчно и не се предоверявайте, когато искат да приложат драстични мерки. Слушайте себе си, искайте повече мнения, намерете вашия доктор. Храненето може би е фактор, най-вече за болката, но не е определящо - аз съм вегетарианка от 20 г., храня се здравословно, практикувам йога. Смятам че е повече резултат от повишена емоционалност и реакция при стрес, нагърбване с повече отговорности, отколкото може да понесем. Моят съвет към вас е да не изпадате в униние, да не се отдавате на страховете си, да не изпадате в състояние, в което да разглеждате себе си като болни и негодни.

# 69
момичета, може ли някоя от вас, която е правила стимулации при наличието на ендометриозна киста/и, да сподели какъв е ефектът на стимулациите върху кистите? Благодаря

# 70
Дес, аз имам две с клостил и една с гонал и декапептил. Отделно на ЕЦ съм имала и гонал и цетродит. Не е имало ефект върху кистите.

# 71
Аз имам шоколадова киста, откриха ми я декември 2016 г.,под 3 см. Оттогава имам правени две стимулации, кистата продължава да е под3 см. Моето мнение е, че когато стимулацията ти я правят леари, соито си разбират от работата и се съобразят с това че имаш киста и ЕМ, няма проблем.

# 72
Моята АГ ми се тръшка да не правя стимулации и да чакам да ми влезе в норма CA 125 - същевременно не може да ми обясни как ще се случи това - на следващия цикъл можело и да е в норма ми казва.... Оперираха ми кистата юли 2017 при CA 125 със стойност 85 (при горна граница 35). Сега ми е 41 от преди 20 дни. Октомври беше 44 в друга лаборатория. Т.е. очевидно има някъде някакви малки остатъци, които може дори да не са по яйчниците, но днес ми наду главата как от стимулациите щели да ми се появят нови кисти и т.н. Пък аз дори не съм правила лечение със Золадекс и нямам време чудотворно да ми влиза в норма CA 125 - дори не мисля, че това е възможно да се случи без Золадекс и без нова лапаро. Днес просто ми скъса нервичките. И това на фона на тоталната незаинтересованост на репродуктивните специалисти от стойностите на CA 125. Всички ми казват, че и да имам киста, не било проблем... А аз дори нямам за момента. Всеки върви и си бае неговото, в собствения филм. Повредиха ме с тия лудости

# 73
  • София - Варна

Моят лекар е др. Попов но него го няма от началото на декември и той не е запознат със случващото се, пое ме др Василева. Нейното мнение е че  трябва да проследим нещата, да се надяваме да се изчистя и да спра да кървя, ако нищо не се промени тя е на мнение че трябва да се направи лапароскопия с оглед на нещата вътре и отстраняване на тръбата. За мен това е много драстично. Тя естествено иска и да чуе мнението на Попов, но за момента не се знае дали Попов ще преглежда през февруари, по вероятно НЕ. И в този период на изчакване и неведение си мисля дали не е добре да чуя и друго мнение но не знам къде да отида.
Според мен иди по-скоро и при друг лекар. Аз не мога да ти препоръчам, защото не знам.
Мен ме оперира Ненов. Само него познавам.
Или иди при Сигридов в света Петка. Сега ми хрумна.

# 74
Аз бих препоръчала за случая на неизвестна Калчев. Сигридов праща при него.

Общи условия

Активация на акаунт