Перилни препарати и омекотители – 51

• 74 802
  • 731
  •   1
Отговори
# 165
В готовите си спомням, че е кометирано, че само ароматът е променен и "омекотителят" е рекламен трик. Персил също има със Силан и за мен този аромат е по-хубав от този без Силан. Винаги слагам омекотител, най-вече за антистатичен ефект, без значение какво пише на опаковката на праха и въпреки препоръките тук да не се ползва. Не мисля, че да се слага първо омекотител, а след това да се перат дрехите с препарат е добър вариант и с течение на времето може би ще има захабяване. Казвам го съвсем непрофесионално, лично мнение. 

# 166
В упътването на пералнята пишеше, че омекотителят се слага при последното изплакване. Ако се сложи в началото пречи на праха да изпере дрехите. Нещо такова беше, но няма обяснение, защо е така.

# 167
Какво ви е мнението за течния перилен препарат "Тео бебе"? По-добре ли изпира от течния "Медикс"? В момента и двата са на промоция в Т-Маркет. Чудя се кой от двата да пробвам.

# 168
  • Сливен
Ако е за бебе,прах персил сензитив или бебешкия на ДМ.

# 169
teta75, хубаво го написа това, първото, но много бързо даде назад. Първото беше абсолютно правилно.

Прахът съдържа главно анионни ПАВ, а омекотителите – катионни ПАВ. В първите активните групи са аниони, т.е. отрицателно заредени, а във вторите са катиони, т.е. положително заредени. Минус и плюс се неутрализират и така нито първите перат, нито вторите омекотяват и действат антистатично. Освен това се образуват неразтворими утайки, които остават в тъканите и машината. Ето защо смесването на омекотител и прах е лоша идея.

В перилните препарати 2 в 1 се разчита на добавен бентонит за някакъв омекотяващ ефект. Няма как в перилен препарат да се вложи омекотител и да върши и двете дейности еднакво добре.

Трябва да отбележа обаче, че във всички перилни препарати на Фикосота има добавено малко количество катионно повърхностно активно вещество (Alkyl Dimethyl Hydroxyethyl Ammonium Chloride), но честно казано и до ден днешен се чудя какво прави това нещо вътре, защото не съм го виждала при нито един друг прах за пране от друга марка и производител.

# 170
Благодаря ти за разяснението...😊

Абе аз помня като слон. Сигурна съм, че смесването е неправилно....ако не бях сигурна, нямаше да го напиша.
 Помня обаче до там, докъдето инфото ще ми върши работа. Прочела съм, разбрала съм, запомнила съм правилото и го прилагам.

Ся убий ме, за тия катиони нищо не помня. Ама като го повторим десетина пъти...току виж съм запомнила и химичната страна на нещата...😆

# 171
Съжалявам, че натоварих темата, макар че това е нещо елементарно, на гимназиално ниво, но как да обясниш защо не трябва да се смесват омекотител и прах без да обясниш какво има вътре?

# 172
Що...идеално си беше...

# 173
  • София
Сърбят ме ръцете да си взема Ариел за бяло на промоция.

# 174
Почеши ги.

# 175
  • Плевен

Къде е на промоция, да почеша и аз моите ръце Grinning

# 176
  • София

Къде е на промоция, да почеша и аз моите ръце Grinning

В ДМ и Фантастико.

# 177
  • София
Здравейте момичета,

За първи път влизам в темата и научавам много неща. Аз традиционно от години си карам на Ариел и Персил, от време на време Омо, My forest и Апта. От всичките съм доволна. Омекотител Ленор, сега купих една Семана под влияние на засилената реклама напоследък.
Но от темата си набелязах някои нови неща да пробвам.
Обсъждаше се съхранението, това ми е било проблемно от години, как ли не съм пробвала - в оригиналните опаковки в шкафа под мивката, в оригиналните опаковки подредени по няколко в по-големи кути, пресипани в други кутии, и все нещо не ми беше комфортно. Сега като сменихме кухнята сложихме за тях издърпващ механизъм между пералнята и миялната и ми е много удобно. Не купувам големи опаковки.

# 178
Хитро...

# 179
  • Бургас
Такъв издърпващ механизъм и аз имам и даже е до пералнята, но ... Там съм подредила бутилки вино.Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт