Перилни препарати и омекотители – 51

• 74 721
  • 731
  •   1
Отговори
# 435
Гес, тия фотоизбелители само маскират ли петната или ги заличават? Твоят експеримент ме замисли.
Заличават ги. Процесът е доста сложен. Грубо: фотоизбелител + УВ-лъчи + водата от влажните дрехи и въздуха = активен кислород.

# 436
Ми значи в този за бяло ще е било...марката обаче правилно съм запомнила, нали?

# 437
Марката май си я запомнила, да. Освен ако и това не са окастрили от състава... Не че ме грее, щото или съм в сушилнята или на вътрешен сушилник.

# 438
На нашия пазар две компании използват фотоизбелители – P&G и Фикосота. Това са три марки прах – Ариел, Тема (докато я има) и Савекс. Става въпрос за праховете, на които не пише „color“ с изключение Savex Whites & Colors и Ariel Whites & Colors, които съдържат фотоизбелител. Никой от другите производители, доколкото ми е известно, не използва.
Разбира се, P&G и Фикосота използват различни  фотоизбелители. P&G ползват zinc phthalocyanine sulfonate (и имат патент за тази съставка), а Фикосота ползват Tinolux на BASF (което е tetrabenzo-tetraazaporphine) или марка на някой друг химичен концерн.
При всички положения, става въпрос за реално, химично избелване, вкл. унищожаващо микроорганизмите.

Редактирам, защото сега се поразрових и излиза, че не е нужно да е само на слънце сушенето. Специално за Tinolux на BASF и изкуствена светлина вършела работа. Рекламират се така „Петната ефективно се фотоизбелват дори чрез излагане на изпраните тъкани на изкуствен източник на светлина“. Супер!

Последна редакция: нд, 18 фев 2018, 13:26 от Guess Who

# 439
  • Ловеч
Аз в момента ползвам този Ариел, но всичко минава през сушилня. В моя случай дали става някаква дезинфекция на прането или сушенето трябва да се извършва задължително на слънце?

# 440
Ariel Whites & Colors ли ползваш? Откъде го купи? Може би си казвала, но ми се губи. Има го в emag, но е скъп и в голяма опаковка.
На въпроса: за фотоизбелителя е нужна светлина. Ако има светлина в сушилнята...

# 441
  • Ловеч
Купих го от Гърция лятото. Тогава те бях разпитвала за него. Взех 70 пранета за 20-тина лева.
Сушилнята си суши на тъмно, тъй че при мен няма полза от фотоизбелителя, явно.

# 442
Ами простирай навън. Хем ще пестиш ток.

# 443
  • Ловеч
При прането, което образуваме на седмица е невъзможно да се простира навън.😊
Сушилнята за мен създава такова удобство, че веднъж като свикнеш, трудно се лъжеш да простираш на терасата. Лятото ми се случва, но в този сезон няма начин.😊
Независимо от това, обаче, прахът не е никак лош. 😊

Последна редакция: нд, 18 фев 2018, 15:13 от radina_k86

# 444
Само пери бялото отделно, не смесвай, че ще стане авария.

Като стана въпрос за простиране, взех си бамбукови щипки, за да заменя пластмасовите, които се изпочупиха, а не мога да си намеря същите, но по-лошото е, че винаги са с различни цветове, а аз имам леко ОКР и губя много време да са ми по цвят (не питайте, това е абсолютно ирационално, но не мога да го преборя). Уж бамбуковите съдържали малко танини и не цапали дрехите. Да, ама цапат – оставят бледи тъмни петна, които се изпират, но дразнят. Та се чудя дали да не ги накисна в разредена белина. Дали ще спрат да цапат? Някой с опит?

# 445
  • Ловеч
И аз като простирам гледам
цветовете на щипките да са еднакви и дори по възможност съчетани с цветовете на дрехите. Не си сама 😊

Винаги се старая да сортирам прането по цветове, а ако има нещо, което ме съмнява, че ще пусне слагам цветоулавящи кърпички. 👍

# 446
Нямам опит, но не вярвам да спрат да пускат...щипките де.

В прах ариел за бяло няма ли освен фото, и кислородни избелители?

# 447
  • София
Guess Who - купи си едноцветни пластмасови щипки. Е, ще трябва да се сменят от време на време при изпочупване, ама няма как.

# 448
От Формилите този концентрираният си заслужава.

Гледах и някакъв за черни дрехи пише, че е концентрат. Много ми харесва като аромат. По-назад в темата четох ,че това е само маркетинг трик. Това означава ли ,че мога спокойно да си го ползвам за цветно?

Това е единственият течен препарат, който ползвам и съм изключително доволна от него.  Peace
А за цветни може ли да се ползва? Нямам много черни дрехи та за това му се чудя.

Извинявам се за подвеждащият отговор. Моят течен на Формил и точно лилавият, за когото спомена Гес. Ползвам го и за цветни дрехи, да. Изобщо, доволна съм от лидълският Формил.

# 449
  • София
Моят опит с петната на слънце: преди 10+ години извадих едни стари покривки за маса - бели памучни, доста плътни и една ленена много красива сива с макови. По всички имаше доста жълти петна от стоенето. Изпрах ги с хубав, качествен прах /не го помня естествено/ , но си останаха с петна от което бях много разочарована. След като изсъхнаха на слънце нямаше и помен от петната, та и до днес.
Изводът ми е, че слънцето ги чисти, а не просто оптически да прикрива петната.

Общи условия

Активация на акаунт