Клуб на храбрата шивачка - тема 20

• 80 326
  • 787
  •   1
Отговори
# 195
Vige, нещата наистина никак не са розови. Това са точно тези болтове, които трябваше да се стегнат. Добре де, но защо пак не ми отговори на въпроса? На тази счупена втулка има и друг болт за стягане, зави ли го и ако да, сега вече добре ли са нещата? Нищо, че има счупване, ако единият болт стяга, пак ще върши работа. Доколкото виждам тази сплав е цам. Това е сплав на цинк и алуминий. Всички заварчици, независимо какви заваръчни апарати имат, казват, че това животно просто не може да се заварява. Всъщност заварява се, но заварката е нездрава и чуплива. А детайлът е на такова място и толкова фин. Един колега имаше счупен детайл от тази сплав и ми каза, че са го залепили с някакъв течен метал. Вид двукомпонентно лепило. Казва, че залепеното с него е много здраво, но някакви грамове струва 18-20 лева.

# 196
  • София
elektrichar, имам въпрос.
Наследих шевна машина Науман

Какви възможности има освен тегели. Зная, че баба ми, мир на праха й, правеше рязана бродерия, чак това едва ли ще науча, но има ли нещо по-лесно?

Въпросът е и към останалите, благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 12:27 от Cuckoo

# 197
Здравей, Cuckoo!  Не се сърди, но ми стана доста смешно като видях снимката, но не защото машината е много стара, а защото е снимана в гръб. Първите модели на ,,Науман'' са два вида. С патрон совалка и с класическа совалка, като на ,,Сингер''. Както е снимана, не мога да видя какъв тип машина е. Но това не е от голямо значение, защото и с двата вида совалки, машините са много здрави. Дотук с добрите новини. Сега лошите. Тази машина няма да се уплаши от дънки на няколко ката, дори тънка кожа, но тя шие само прав шев. Това, което й липсва най-много е затяжката. Има само ход напред, но не и назад. Основен закон при шиенето е, че трябва да зашиеш 3-4 бода напред, след това пак толкова назад и чак тогава да зашиеш целият шев. Накрая на плата - пак задължително затяжка. Това се прави, за да не се разшива зашитото. Но тъй като тази машина има само ход напред, трябва да зашиеш 3-4 бода, да обърнеш плата, пак толкова и пак да завъртиш плата. Накрая на плата - същата процедура. За времето си, тези машини са били техническа революция и обект на завист от жени, които не са имали такива. Сега  да шиеш на такава машина си е чисто мъчение. Задвижването на машината с крака, първоначално е доста странно, но след време се свиква. Ами освен прав шев и бродерия няма други екстри. И колкото да си ентусиазирана, ще се разочароваш. Може да се шие с нея, но много те ограничава. Новите машини, макар и не толкова здрави, имат наистина възможността да си ушиеш изцяло дреха. Ако наистина искаш да шиеш, е по-добре да си купиш съвременна машина с всякакви видове шевове, илици и копчета, пък макар и втора ръка.

# 198
Отговарям ден -два по-късно, но ми се искаше първо хубаво да я изпробвам и тогава да пиша. Първо изпробвах едно подгъвче,  единично и всичко беше ОК , минах на второ ниво един вид и направих двоен подгъв,  също безпроблемно, без вече обичайното спиране и превъртане на онази джаджа и най-на края голямото предизвикателство: изрязах на една тениска долния подгъв и минах нов "кръг" - нарочно пиша КРЪГ, защото в него влизат двата странични подгъва, където двоиният подгъв става доста...дори не ми се брой с колко пласта по-голям с очакването тук вече да забие и да трябва да отварям и да превъртам , но това не се случи. Да, на бавни обороти не успя сама да пробие толкова пластове, но на бързи безпроблемно.  За счупеното, май не се вижда хубаво от снимката та ще се пробвам да го обясня, не е счупен целият дял,  а само това в което влиза болтчето, то е така изпъкнало и ако си гп представим като пирон, половината глава е счупена и самия имбус или както се казва там болта, който се завива с имбуса си се върти много лесно, но понеже не се разбирам ине съм виждала имбус пиронче, след като видях счупеното, автоматично спрях да въртя и да го пипам да не направя нещо. Аз съм извън България по принцип и нямам идея как да обясня в някоя железария за това "лепило",  а и не съм сигурна дали ще го направя както трябва и..... Машината я купих за 35 евро преди година и малко. Не знам. Благодаря за усърдието и всичко. За мойте абсолютно аматьорски разбирания в момента работи страхотно, ще си се уча на нея пък някой ден ако имам възмижност ще си купя от новите. Наистина бях отчаяна и не очаквах да успея да я опрвя, не защото ме е било страх да я разглобя и после да не мога да я събера, или пък изобщо да не мога да върна нещата по местат си, а най -вече заради това защото не ми се вярваше, че някой ще се захване да ми обяснява и търсех решаване на проблема в долната част под иглата на зад., защото това ми изглеждаше най-логично. И също се сещам сега да кажа и да не мисля къде горе да го вмъкна, да споделя, не знам дали си внушавам, но сякаш работи по-тихо в момента.
И пак да спомена, че съм абсолютен лаик, но ако не е проблем да изкажа мнение по въпроса за машината два поста по- на зад. По въпроса с шиенето само на пред и неудобството с въръенето. Не може ли просто ръчно да се завържат двата конеца. Ако тепърва се учи да шие и вече има тази машина тъкмо да научи на нея да прави прав ръб, да научи за кой плат с кой конец и чак тогава ако й се отдава и харесва , защото не всичко е за всеки ако иска да си вземе нова. Все пак не е малка инвестиция.
Благодаря за абсолютно всичко!

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 18:38 от vige

# 199
Здравей vige! Питах колегата за това лепило:  https://bashmaistora.bg/%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1 … tal-prod1413.html
Той каза, че лепилото е страхотно и залепеното е изключително здраво. Както пише в ръководството, лепи метални части, подложени на натоварвания и вибрации. Задължително преди това частта трябва да е обезмаслена с обезмаслител. Това, в което вкарваш имбуса е глава на болт с имбусна глава. Направен е с такава глава, защото иска силно затягане, а ако е за отвертка, не може да се стегне с необходимата сила. В твоят случай, трябва първо да се развие и извади внимателно болта от счупеното място. Да се обезмасли мястото. Да се навие на руло парче плат и да се напъха в мястото на болта. Съвсем внимателно да се притисне счупеното, така, че да си легне на мястото си. Забърква се лепилото. Не е много гъсто и внимателно с отвертка, или дървена клечка, да се намаже счупеното място. Както казах е доста рядко и прониква в цепнатината. Парчето плат служи да не се напълни отвора с лепило. Дори да стане наклепано, няма да е проблем. Изчаква се времето за съхнене, измъква се запушалката и се завива болта. Но не толкова душмански, а умерено. Съветвам те тази процедура да я направиш, само ако проблемът се повтори. Ако машината си шие нормално, не я закачай!
  Относно машината на Cuckoo. Да, може да се завържат конците в началото и края. И да, може да се учи на нея да шие направо. Всичко е въпрос на желание и тя ще си прецени иска ли нова машина. Трябваше да дам съвет и дадох своето мнение. А ти премина през много перипетии и дано не се налага процедурата с течната стомана.

# 200
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
баба ми и, лека и пръст, имаше стара крачна машина. 
не помня дали е била науман или сингър, но знам, че можеше да връща напред и назад в началото и края на тегела - затягане го наричаше. правеше се с повдигане нагоре на това в дясно, по форма нейното беше като брава на врата, не като палче.

тя беше страхотна шивачка - отгледала си е децата с тая машина, но не можеше да бродира.
ходили сме при нейна приятелка - бродираше с обръч, плата беше идеално изпънат, и жената движеше обръча за да прави бродериите. като по-голяма питах и опитвах, но явно нямам нерви и ръце за тая работа.
помня, че ми обясниха, че се махат крачето и грайфера.
плата го движи майсторката като повтаря или пропуска място на плата с местене на герефа.

# 201
  • София
Здравей, Cuckoo!  Не се сърди, но ми стана доста смешно като видях снимката, но не защото машината е много стара, а защото е снимана в гръб. Първите модели на ,,Науман'' са два вида. С патрон совалка и с класическа совалка, като на ,,Сингер''.
Защо да се сърдя, след като ми помагаш? Снимката не е моя, взех я от нета като пример, моята изглежда по-добре, а в повечето време служи като маса за гладене, та хич не мисля да я хвърлям.
Всъщност има заден ход и съответната затяжка, ще потърся снимка отпред, не съм видяла, че е снимана отзад. Моята е не точно като показаната от st. Dobri , а с едно копче, с което се сменя дължината на тегела, а има един заключващ механизъм, с който тръгва назад.
Като препрочитам - явно съм създала впечатление, че е отскоро. Всъщност я имам вече 21 години и я ползвам, но съм пишман шивачка, шия предимно спално бельо, подгъви или леки поправки на дрехи. Ааа, преди много години си уших пердета.

# 202
Disappointed RelievedSleepySleepySleepyBroken HeartSleepySleepySleepySleepySobSobSobSob

Май ще е по-скоро нова машина отколкото да се надявам да наметя подобен дял, а и колко ли би струвал...
SobSobSobSobSob

# 203
# 204
Vige, вариантите са три. Шиеш, докато шие безпроблемно. Купуваш лепилото и лепиш. И третият, нова машина, с всички екстри.

# 205
  • софия
Здравейте,имам нужда от помощ.
Ще шия този тип рокли и не мога да преценя тюлът след ушиването или преди това е бил нарязан.Вие как мислите ?

# 206
  • на пъпа на Златията
Vige,
Лепилото се намира в автомагазините , не мога да ти кажа как се казва щото не е при мен . С него лепят   глави на двигатели , размесват се метални стърготини и лепило. Аз си лепих ток на много удобни за мен ботуши. Почти не си личи от метала. Мисля даже че беше немско .

TROSHKATA, мисля че преди да се ушие е нарязан тюла. Чакай да видя дали мога да обясня. Имаш правоъгълно парче плат. Прегъваш го по дължина  но не на половината  на ширината  а  например  с разлика дълбочината на зигзага . В мястото на сгъвката изрязваш зигзага. Така се получават 2  дължини на поличката  с разлика дължината на зигзага. Зашиваш отстрани и разместваш зигзага и става. Майка ми Бог да я прости казваше  че за набор ти трябва  1 и 1/2 дъжина . Например ако талията ти е50 см , за да имаш набор ти  трябват  75 см.
До колкото виждам тук са направени  4 еднакви  и зашити на подплата . Аз те съветвам  да не го правиш така както е на снимката. Съветвам те най горния да е без набор. Например 50 см. Значи вземаш дължина на плата 75 см. Правиш ги еднакви - сгъваш наполовина на ширината. Правиш зигзага на прегъвката. От едното парче  отрязваш 25 см и го зашиваш на второто парче. Второто парче правиш с набор. Третото и четвъртото парче да са с дължина 1 метър. От третото отрязваш пак 25 см и прибавяш към  4-тото.
Така рокличката ти ще стои на камбанка а не така както е на снимката. .
Дано съм обяснила както трябва , така е най икономично.
Има и друг начин ама ще отиде повече плат. 

# 207
  • софия
Благодаря ти ,💐💐💐

# 208
  • на пъпа на Златията
Опс!!!
Прегледах пак какво съм написала.

=Третото и четвъртото парче да са с дължина 1 метър.==
Дължината трябва да е 1,25. Както сън го написала 2-рото и 3-тот парче ще са еднакви и няма да е добре.
И друго забелязах , че набора е само  точно срещу върха на зигзага.

# 209
  • волно калдъръмче
Мацки, помагайте на пишман шивачката. Имам едно парче плат, машина и почти никакви шивашки умения, но съм се амбицирала да си ушия някаква проста рокля. Търся из нетя разни кройки, но явно не знам къде. Моделът, на който съм се спряла, е този.
Моята ще е от памучен плат и ще е по-къса. Иска ми се връзката да е отстрани и самият набор да е фиксиран, за да не се налага да оправям непрекъснато гънките.

Трябва ли да има овал около вратната извивка и дупките за ръцете? И ако може някаква ориентировъчна схема, която да наподобя за моите размери.

Благодаря на всички, които ще се отзоват.

Общи условия

Активация на акаунт