Клуб на храбрата шивачка - тема 20

• 79 483
  • 787
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Привет на всички! Купихме си Шевна машина JANOME 1015 https://www.technopolis.bg/bg/Sewing-machines/%D0%A8%D0%B5%D0%B2 … OME-1015/p/832705
За домашни нужди, доволни сме върши добра работа. Това което ме интересува е, има ли нужда от някаква специална поддръжка, почистване, смазване? Благодаря предварително!

Няма ли книжка,там пише всичко,как и кога.

# 676
Момичета,много отдавна не съм влизала тук,няма време за шиене,
Но имам въпрос - от къде да си сваля най -точни кройки за играчки от плат?

# 677
Здравей, MJJ7! Да, нуждае се, в зависимост от това, колко често я ползваш. Добре е, ако рядко се ползва, поне веднъж в годината, да махнеш плочката, да почистиш зъбите и да капнеш две капки масло в гнездото на грайфера. Това става като махнеш совалката, завъртиш двете пластмасови пластини, едната наляво, а другата - надясно. Маха се пластината и грайфера. Накланяш машината да легне така, че гнездото на грайфера да е нагоре. Можеш да капнеш две капки масло по периферията на грайфера. Поставяш в обратен ред. За пълно смазване на машината, трябва да се свалят пластмасовите капаци и да се капне масло на всички движещи, плъзгащи и триещи се части. Особено важно е да се смажат местата на плъзгане държачът на иглата. Това става на две места. Достъпът до там е като се махне капачето над иглата. Обикновено е или с едно, или с две болтчета. Пластмасовите зъбни колела, след доста време се смазват с литиева смазка, а не с масло. Трябва да се внимава, да не се капе масло по гумичката на навивачът на калерчето и ремъците. Да, веднага някой ще ти каже, че тези машини не се смазват, но аз ще ти кажа, че това са глупости на търкалета!. Смазаната машина пее, а несмазаната плаче жално, жално. Няма да се чудиш, ако след време машината започне да става все по-шумна, ако не си се грижила за нея както трябва. Дори в инструкцията май не пише за смазване. Ами производителят иска машината ти бързо да се разболее, да умре и да си купиш друга. Дори машината въобще да не е ползвана, добре е да се пошие на нея и да се завъртят всички врътки, бутони или ключове. С времето маслото засъхва и клеясва и движението се затруднява. След като я смажеш, я оставяш маслото да се стече. След това трябва то да се обере с парцал и да се пошие на парче плат. Ще си кажеш, че не си си купила космически кораб, а една обикновена шевна машина. Но казано е ,, - Дай, за да получиш''!

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 05:08 от elektrichar

# 678
  • Norge
Човеко, никакъв електричар не си ти!
Ти си поет!  Hug bouquet Heart Eyes

# 679
Благодаря! Покорен Ваш слуга!

# 680
  • София
elektrichar, представих си моите машини как ми се усмихват и доволно и блажено притварят очи / завъртат колела половин оборот напред-назад / от удоволствие, когато им давам да си близнат от маслото  bouquet С риск да се повторя - обожавам да чета твоите коментари!

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 09:03 от Mari_qana

# 681
йови, не знам откъде, но аз като искам да шия играчка, решавам каква и започвам едно голямо ровене из интернет на всички езици, които поназнайвам. Винаги си намирам каквото ми трябва. Обикновено търся картинки директно в търсачката, разглеждам в pinterest и т.н. Simple Smile

# 682
Не знам дали някой се сеща, но септември-октомври си купих чрез приятелка в Германия Привилег втора ръка, която родителите й трябваше да ми донесат като дойдат, обаче....те решили че машината е много стара и че е по-добре да ми купят нова и го направили. Та привилега няма да го видя скоро, нямало части за него, нещо калерчета, нещо пукнат педал...няма значение... Та купили ми една малка, Блаупункт, много ги купували там, изглежда ми с по-малко операции, почти играчка, хем се радвам, хем ми се реве. Нямам идея копчето дали изобщо може да се "вади" за да не се местят зъбците. Един вид като се прави илик за копчета.
Ако някой има идея поне за това...

# 683
Здравей, vige! Да, много добре си спомням. На мен също ми се дорева с три реда сълзи, като видях тази момичешка детска играчка! Няма да коментирам цената, за да не те дразня повече. Станалото, станало. За да шиеш копчета, ти е нужно зъбите да не се движат, но за да шиеш илици, те трябва да се движат с много малка стъпка и много малък зиг заг. Такъв, машинчицата има на програма G. Не знам обаче, дали ще е достатъчно гъст, за да стане добър плътен илик. Виждам, че машинчицата няма регулиране ширината на зиг заг, но има 4 различни програми за дължината на бода. Ако зиг загът е прекалено рядък, единственото което можеш да направиш е, да натискаш постоянно бутонът на затяжката точно на едно положение при което е достатъчно гъст. Да, трудно е. Да се надяваме, че програма G е направена само за илици и е с достатъчна гъстота. Но за да шиеш илици, трябва или да го шиеш само напред, или след като си ушила напред и затяжката, да шиеш назад, за да стане втората част на илика. Дива работа. Наистина ще е цяло изкуство да направиш илик на това чудо. За да шиеш копчета според мен, трябва да махнеш плочката, да развиеш зъбите, да ги махнеш и пак да поставиш плочката. Другите машини имат пластмасова плочка, която се поставя над зъбите, но разстоянието става много малко и не можеш да поставиш копчето с плата. Дано да има краче за илици, иначе трябва да си го купиш. Въобще дали има някакви допълнителни крачета? Абсолютен кошмар и наказание! Купи си от България електронната машина за 200 пари и с 200 вида шев, ще се родиш втори път и няма да се тровиш с тази самоделка!

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 16:43 от elektrichar

# 684
След като писах продължих с мисленето и просто няма начин за копчета, зиг-зак изобщо няма толкова гъст. Изглежда ще се ползва само за основни неща ...прав шев, а за неща тип копче ще отварям старата машина - шкаф на която гъстотата на зиг-зак се регулира. Единственото което ми харесва в тази е че е нова....и за самочувствието, че имам машина с легнало калерче. Добре че съм само аматьор, та да ми е по-леко на сърцето. Просто толкова я чаках онази и...изобщо не схванах дали педала й е счупен и са търсили друг, но не са намерили...нямам идея. Тази...новата има само едно пластмасово краче с едно желязце и до там.
Ще си карам на прав шев....

# 685
Аз така и не разбрах, сега машинчицата при теб ли е, или не. Ако е при теб пробвай зиг загът на програма G!

# 686
При мен е. Днес ме изненадаха и бяха много искрено щастливи, че са ми взели нова машина вместо онази втора ръка...стара... С най-добри чувства. Подарък ми е. С цел да ме направи супер щастлива. Видях цената докато разглеждах в чичко Гугъл дали има нещо което ми убягва, но не...играчка е. Всички операции са като на картинката. За абсолютно начинаещи е....

# 687
Като гледам зашитото, единственото което има в повече от старата, е тройният зиг заг и скрития шев, но за него се  иска и такова краче. Не плесна ли с ръце със затворени очи и не изпищя ли от радост, за да видят колко си доволна? Не, съвсем не омаловажавам фактът, че това е подарък и е бил от сърце, независимо колко струва. Те просто са си мислели, че ще се зарадваш. Нищо. Ще шиеш тънък трикотаж и тънки лигави платове на нея. Добре де, защо ти трябваше машина от Германция, като има евтини втора ръка от България бе джанъм? На ти сега нова машина!

# 688
Мога да ти дам точен отговор, но не е за голяма аудитория.
Общо взето , каквото си направиш сам, не може и Господ да ти го направи.

# 689
  • София
Здравейте. Хал хабер си нямам от шиене с шевна машина. Имам афинитет към ръкоделията, но за сега съм стигнала само до гобленарство и плетене. Та, на темата покойният ми дядо много държеше да взема крачната шевна машина Singer на майка му, т.е. моя прабаба. Е, взех я, а сега? Проблемът е, че при транспорта нещо й се прецака, нещо ремъка, нещо не знам какво, баща ми не можа да я оправи. Въпросът е, ако случайно реша да се науча да шия, да дам ли шанс на наследството си, или да се ориентирам към нещо по-съвременно (и съответно скъпо)?

Общи условия

Активация на акаунт