Грип 2018

• 75 706
  • 536
  •   1
Отговори
# 240
  • в кукувиче гнездо
Както искате  Simple Smile

# 241
  • Тра-ла-ла
Е, ще ми отговориш ли дали ваксината е широко спектърна или е тясно насочена към вирусите от миналата и настоящата зима? Щото така да си бодна нещо и да си викам ура!!!, а да се окаже, че 5 варианта за грип съм прескочила, ама 6тият ме е хванал....Все пак човек трябва да взима информиран избор, а не да се води по ЕЖК и фармацевтични реклами.

# 242
  • София
И ваксината не е панацея, има много щамове. Преди няколко години си сложих , но това не ме спаси да се разболея с тем. почти 40 градуса. Но въпреки всичко ще опитам наесен пак,щото луд умора нЕма.

# 243
  • София
Ваксината тази година е за 4 щама, според предполагаемите, които се очакваха за този грипен сезон. Може да не пази от ЦМВ или мононуклеоза (за уточнение - ваксината е противоГРИПНА, а не противовирусна), тъй като тези заболявания не са грип, както е ясно, но все пак пази от 4-те вероятни щама. Няма гаранция, че няма да се разболеете, както и няма гаранция, че въпреки ваксината, ще се разболеете. Но все пак е по-добре да имате ваксина, в случай на разболяване, защото тялото Ви ще има известно количество антитела и вероятно, ако е някой щам, покрит от ваксината, ще го изкарате леко и за по-кратко време. Това е.

# 244
  • Тра-ла-ла
Е, при мен излезе вирус. Значи ваксината щеше да е излишна.  Grinning

Добре де, тя се води противогрипна. Но като чета примерно птичият грип H5N1 се явява подтип на "Influenza A virus" или в Уикипедия пише
Цитат
Причинител е вирусът на птичия грип (ПГ). Всички ПГ-вируси принадлежат към родa на грипния вирус А от семейство Orthomyxoviridae и са сегментирани РНК вируси с отрицателна верига.

В този ред на мисли ваксините се наричат противогрипни, но реално са си противовирусни Grinning Така разсъждавам аз.

# 245
  • София
Грипният вирус е просто подвид на вид вирус. А, Б или Ц. НО щамът е този, към който организмът изгражда имунитет. Т.е. може да се разболеете от друг щам на тип А, примерно.
Не бъдете сигурна, че ваксината е била излишна. Това, че сте се разболяла от някаква вирусна инфекция, не Ви пази от грип, т.е. теоретично във всеки един момент може да се заразите и от грип, независимо, че сте изкарала някаква друга вирусна инфекция.

# 246
Джулая, не ти е отговорено, защото въпросът ти е абсурден.

Ваксината срещу грип е само срещу
определени щамове на грипния вирус - Influenza.

Цитомегаловирус е херпесен вирус. Мононуклеоза е друга болест. Морбили е трета болест. Полиомиелит четвърта и т.н.

Ти питаш дали има ваксина, която да покрива всички съществуващи вируси. Не, няма такава. Вирусите са безброй много.

Тази ваксина е само срещу болестта, наречена грип.

Съществуват още над 200 вируса т.н. "настинки",  но те не дават толкова усложнения колкото грипа. Грипът в сравнение с тях е много по-опасен и се кара много по-тежко. Грипът освен това прескача между животни и хора като учените смятат, че това по начало е птичи вирус, който в даден момент се е научил да заразява и хора.

# 247
  • Тра-ла-ла
Точно това исках да чуя и го знам - ваксината не е панацея срещу всичко, което ни дебне. На мен ми е пределно ясно, че мога да гепна още много вируси, грипове и бактерии към това, което ми откриха. Но конкретно -ваксината нямаше да ми е от полза в този случай. Така, че постоянно да ни се натяква "ваксина, ваксина"...няма нужда. Grinning

Така, резултатът от рентгена е написан като за ниво "едвам си взех изпита с 3ка". Явно това е новата школа на младите рентгенолози. Но поне се разбира, че май нищо ми няма в дробовете.

# 248
Започнаха ли да намаляват случайте на грип в София?

# 249
Тази година ваксината не включва щама Ямагата. Казват, че затова има толкова болни и ефикасността й не е голяма.
Джулая, ти последно моно и ЦМВ ли имаш?
Ако е така, може да направиш курс с изопринозин.
Дъщеря ми е карала и двата вируса и беше кошмар. Не можаха да ги открият навреме и по месец беше с т на пикове и спадове.

# 250
  • Тра-ла-ла
Джулая, ти последно моно и ЦМВ ли имаш?
Ако е така, може да направиш курс с изопринозин.
Моно. С високи стойности на IgG, което навежда на мисълта, че скоро съм прекарала вируса. УНГто ми предписа Биозин за имунитета. Утре съм при друг УНГ, защото носът ми продължава да се запушва и да имам задна хрема. Да видим той какво ще каже. В крайна сметка и на вирусолог ще отида.

Дъщеря ти само с Изопринозин ли се оправи? Колко време й отне след откриването на инфекцията, за да спре да боледува?

# 251
  • shumen
Аз се оправих,но успях да заразя детето.Сега 2 седмица се опитваме да го излекуваме,но не можем.

# 252
Ами да, доста време станах така, но болката си я имам още, както и понякога втрисане, сърцебиенето и систулите. Една приятелка днес ми разправя, че освен болка при невралгия, това били симптоми и за скрита пневмония и щом лекарите не ми обръщали внимание, отново да отида до спешното и ако ме приемат, да ме изследват там или да кажат какво ми е вече. Ще видя утре на работа как ще съм, ако болката продължава, ще се моля в спешното да ми обърнат внимание, макар и на снимки и на всичко да излизам чисто, не може тази болка да е ей така от никъде или както последния пулмолог се изразява, ами всеки го боли нещо, ще търпиш. Как може така да казва, ще търпиш, досега не съм имала там болки, преди да се разболея, а сега трябва да търпя, няма начин, стига да не е нещо вече много лошо...

# 253
Джулая, говорим за ваксина срещу грип, защото пишем в тема "Грип 2018". Да, ваксината няма да те предпази от всички съществуващи вируси, но ще ти даде известна защита специално срещу този, от който всяка година в България умират повече хора, отколкото при катастрофи  и заради който болниците в момента са препълнени и който се разпространява успешно дори само чрез дишане, т.е. вероятността да го срещнеш е доста голяма.

# 254
Джулая, доколкото помня около седмица след терапевтичната доза започна да се подобрява. После се наложи да се спре за известно време, защото хвана лоша стомашно-чревна инфекция от едната болница и ни приеха в друга. Като се излекува от инфекцията, го продължихме още малко. Само изопринозин е пила без аб, защото изследванията през цялото време показваха вирусна инфекция.
Този период беше някакъв кошмар за нас, защото никой не се сети за мононуклеоза и ни подмятаха като парцали по разни отделения. Кой да се сети тогава да ни препрати към Инфекциозна.
Ако не се оправяш, се консултирай с вирусолог. Може сегашните симптоми да са насложена друга инфекция. Пкк и црп може да видиш, за да разбереш има ли бактериално усложнение.
Може да изследваш и чернодробните ензими след време и да опипат черния дроб и далака,защото при прекарана мононуклеоза се увеличават в някои случаи.

Общи условия

Активация на акаунт