Астрология - 12 тема

• 70 852
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
Има различни видове рецепция – по трон, по екзалтация, по заточение, смесени, по терма. Според индийците рецепцията има силата на аспект, много мощно влияние. Дори може да бъде по-силна от някой аспект. Паривартана йога я наричат, има различни видове. При тях има рецепция по знак и накшатра. Срещат се и рецепции между естествените домови сигнификатори, които нямат нищо общо с мунданните управители. Силата и влиянието на рецепцията зависи кои домове са свързани – трикона, кендра, упачайа, дустхана...

# 316
Взаимната рецепция във Ведическата астрология - Паривартана йога

В модерната астрология се използват три основни вида рецепция - по управление, по екзалтация, по заточение. Взаимната рецепция като понятие и допълнителен инструмент намира широко приложение още в античната астрология, където рецепциите се разглеждат наред с аспектите (вкл. и в Хорарната астрология).

Ведическата астрология предлага интересна концепция за по-задълбочено тълкуване на рецепцията, известна като Паривартана йога. Според ведическите астролози рецепцията има силата на аспект. Някои автори казват, че когато е налице взаимна рецепция, планетите се разглеждат като в собствен знак, т.е. това ги подсилва. Разбира се, следва да се вземе под внимание между кои домове има рецепция, от това зависи и посоката на тълкуване.

Във ведическата астрология рецепциите се разглеждат по друг начин, има няколко основни вида:

Първият вид е Раши Паривартана - това са взаимните рецепции по управление в основната карта, наречена Раши (Д1)

Тук се вземат под внимание не само знаците и домовете, между които е налице такава размяна, а също така т.нар. гуни (качества). Посоката на движение от една гуна към друга зависи от това влиянието на коя от двете планети е по-силно изразено.

Всяка планета се свързва с определена гуна:

Слънце - сатва
Луна - сатва
Марс - тамас
Меркурий- раджас
Венера - раджас
Юпитер - сатва
Сатурн - тамас
За Раху и Кету се предполага, че са тамас.

Сатва гуна се свързва с духовността, раджас със светското, тамас с нисшето начало, с материалното (в негативен аспект се свързва и с невежеството).

Вторият вид рецепция е Амша Паривартана - това е рецепция в производната карта Навамша (Д9)

Тази рецепция може да допринесе до някаква промяна, трансформация на личността, която идва чрез брачния партньор и чрез важни партньорства в живота на натива. Особено силно се проявява по време на дашите (планетни периоди) на съответните планети.

Третият вид е Джива Паривартана (също се нарича Сукшма Паривартана) - рецепция по накшатри

Всяка накшатра освен знака, в който попада, има допълнителен управител. Например, накшатра Читра попада в Дева/Везни и има двама управители - респ. Меркурий и Венера, а самата накшатра се управлява от Марс. Да вземем още една накшатра, например Шравана - тя се пада в сидералния Козирог, чийто управител е Сатурн, но самата накшатра се управлява от Луната. По такъв начин, ако Луната в хороскопа попада в накшатра Читра, а Марс в накшатра Шравана, има рецепция по накшатри - енергиен обмен между Марс и Луна.

Тази рецепция също има специфично проявление. Понеже накшатрите са свързани с влиянието на Луната в Зодиака - това са 27 лунни стоянки, такъв вид рецепция придобива особено значение в контекста на нашите отношения със социума и неговото влияние върху нашия живот. Тук особено важно значение придобива Чандра Лагна или Лунен Асцендент. Този вид рецепция е по-силно изразен в картите на известните личности, които се ползват с по-широка популярност и имат активни връзки със социума.

Четвъртият вид е Карака Паривартана - рецепция между домови сигнификатори

Всеки дом има сигнификатор или т.нар. бхава карака:

1 дом - Слънце
2 дом - Юпитер
3 дом - Марс
4 дом- Луна
5 дом - Юпитер
6 дом - Марс
7 дом - Венера
8 дом - Сатурн
9 дом - Юпитер
10 дом - Меркурий
11 дом - Юпитер
12 дом - Сатурн

Пример за такава рецепция са Юпитер в 1 дом и Слънце в 5ти, Луна в 10 дом и Меркурий в 4ти, Марс в 8 дом и Сатурн в 3ти. В такъв случай може да се говори за своеобразна "размяна на роли", която следва да се вземе под внимание при разглеждане на съответните планетни периоди (даши), ако искаме да направим по-прецизна прогноза.

Всеки от четирите вида рецепции задължително се взема под внимание, когато използваме техниката на планетните периоди. Понякога, когато в хороскопа има специфична рецепция и не сме отчели нейното влияние, после се чудим защо някоя даша е донесла неочакван резултат.

Според редица ведически астролози Паривартана йога е най-силният вид взаимодействие (sambandhа), какъвто може да съществува между две планети - по-силно дори от връзката посредством съединение (yuti) или взаимен аспект.

Разновидности на Паривартана йога

Има три типа Паривартана йога:

1. Дайня йога, в която участват управителите на 6, 8, 12 дом (дустхана). Рецепция между управител на 6, 8, 12 дом и управител на 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11 дом. Това не е благоприятна йога.
2. Кахала йога – когато една от участващите планети е управител на 3 дом, а другата планета е управител на 1, 2, 4, 5, 7, 9, 10, 11 дом. Тъй като 3 дом се свързва с енергията и силата, нативът може да бъде доста действен, активен, предприемчив.
3. Маха йога – в рецепцията участват управители на 1, 2, 4, 5, 7, 9, 10, 11 дом. Това е благотворна йога.

Планетите, участващи в Паривартана йога, дават резултат все едно се намират в собствен знак. Но този резултат зависи от мястото, което заема планетата в хороскопа.

Например, ако управителят на 10 дом е във взаимна рецепция с управителя на 8 дом, налице е Дайня паривартана йога, но ако управителят на 10 дом е в рецепция с управителя на 9 дом, ще имаме Маха паривартана йога.

Има една по-специфична Паривартана йога. Когато управителите на дустхана дом (6, 8, 12)  са в рецепция помежду си, това се нарича Випарита йога, т.е. отмяна/смекчаване на малефичното им влияние. Випарита йога също така е налице, когато има съвпад на управители на дустхана домове в друг дустхана дом. А когато се намесят други фактори, ефектът може да е като на Раджа йога.

Една от най-силните Раджа йоги е тази, при която управители на кендра домове (1, 4, 7, 10) са в съвпад с управители на трикона домове (1, 5, 9) и при това се намират в благоприятен дом  – т.нар. Кендра-Трикона Раджа йога.

При Паривартана йога дадена тенденция първо се заражда в ума.

С изключение на светилата, всички останали планети управляват по 2 знака.

А сега нека го онагледим с практически пример:

Да приемем, че имаме Лагна в Телец, Венера в Козирог, а Сатурн се намира в Телец. Венера е Лагнеш, т.е. управлява 1 дом, но същевременно и 6ти, а Сатурн управлява 9 и 10 дом. В случая с изгряващ Телец паривартана между Венера и Сатурн се нарича Маха йога (рецепция между 1 и 9 дом), а не Дайня йога (рецепция между 6 и 10 дом).

Ефектът на Маха Паривартана йога се изразява в късмет, богатство, добри обноски, нативът получава подаръци/подкрепа, притежава доста блага.

Ефектът на Кахала Паривартана йога се изразява в периодични подеми и спадове, успехи и неуспехи си редуват, след загуба идва нова възможност, но с повече спънки, препятствия. Дава ентусиазъм, пробивност.

Ефектът на Дайня Паривартана йога е най-неблагоприятен: неуспех, посредственост, сприхав или съмнителен характер, привлича в живота на натива врагове или здравословни проблеми.

Що се отнася до гореспоменатата Кахала йога, има различни нейни разновидности. Има и друг тип.

Кахала йога, в която участва Лагнеш – тя е с благоприятно влияние. Но при тази йога не става въпрос за рецепция, не е от типа паривартана.

# 317
С рецепциите/Паривартана се заплитам, когато Планетата е Управител на два дома, като единият спада към една група, а другият-към друга група домове.
Понеже само Светилата управляват по един дом. Решавам, че ще гледам само дома, в който се намира Планетата, а не на които е управител.

Обменът на накшатрите също предстои да чепкам, за сега ми е сложен.

Скрит текст:
Картите ни (моята и на близките ми) са пълни с рецепции/Паривартана, и по двете системи.

# 318
При мен в Д1 има хем Паривартана йога, хем Випарита раджа йога, в която участва Лагнеш. В Д9 също съм с паривартана, от силните – между 7 и 9 дом. И рецепция по накшатра имам в основната карта, между Раху и Марс, разположени в силни домове. За тази рецепция казват, че се гледа и спрямо Чандра Лагна, тъй като накшатрите са базирани на Лунния Зодиак.

# 319
  • в 1001-та нощ
Stuck Out TongueFlushed Sotis, Innocent Stuck Out Tongue Flushed ... направо си отворих една папка "Sotis" в отметките и започвам да добавям отметки Simple Smile

В JH предполагам се виждат тези рецепции, но къде?

# 320

Честно казано използвам малко опции в програмата. От старата школа съм, свикнала съм всичко да смятам на ръка и да определям на око. Така си тренирам мозъка. И йогите ги определям сама, по-важните. Те са огромно количество, не можеш да обхванеш всичко. Рецепциите също се виждат с просто око, не е нужно да се смятат автоматично. Тия по знак са най-лесни, докато при рецепция по накшатра трябва да си наясно коя накшатра от коя планета се управлява. За рецепция по домови сигнификатори също, по-горе съм ги посочила кои са. Разбира се най-силни са рецепциите по знак. В античната и средновековна астрология има и рецепция по терма – тя също е много съществена, има силата на аспект между участващите планети. При античните дори диспозиторството е вид рецепция, макар и по-слаба, т.е. когато дадена планета в знака на друга планета. Двете могат да нямат аспект, но пак има някакво влияние. Както и при една планета, разположена в терма на друга. При рецепция обаче то е двупосочно.

# 321

Някои са отбелязани в закладката " strengths " с имената им като Yoga  :
Maha Yogada , Kaahala и т.н. 
Но то действително бие на очи, стига да си припомним коя планета в кой знак е в падение (нича), в екзалтация (учча) и т.н.
Понякога на пръв поглед има падение, а се оказва, че то се отменя поради взаимният обмен/рецепция. И ако не се отчете, картата бива неправилно прочетена.
За термите и накшатрите обаче, не съм видяла/намерила още дали в JH има инфо  .     

# 322
Термите не са от ведическата.

# 323
Здравейте
Може ли някой  да ми интерпретира соларната карта (  която съм  прикачила). Съвсен начинаеща съм в астрологията и соларите изобщо не ги разбирам. Не съм достигнала до до това ниво.
Благодаря

# 324
medeira, добре дошла!
ама защо  като съвсем начинаеща започваш директно със солари? Каква е целтата ти, обръщайки се към Астрологията?
Почни първо да четеш за природата на Планетите, за домовете, за 4- те точки- Асцендент, IC (Надир), Десцендент, МС (средата на небето)......после Управителите на домовете и така - лека полека. Запознай се с наталната си карта. За соларите ще му дойде времето.
Скрит текст:
Лично аз от солари  не съм се интересувала, защото не ползвам Астрологията за прогностики и за гадаене. А имам впечатлението, че соларните карти се изготвят предимно с такава цел.

# 325
Момичета, трябва да попитам - съжалявам, ако въпроса не е за тази тема, но ми е любопитно- някоя да се е обръщала към Алена от Би Ти Ви? Дали е точна в индивидуалните прогнози?

# 326
Здравейте
Катерица -  с това съм започнала ( планети , зодии и т.н) .  Просто искам някой който  повече разбира  да ми помогне със соларната карта.

# 327
Само соларната карта не е надежден метод за прогностика. Аз знам, че се гледа основно планетите в кой соларен дом се намират, както и върховете на домовете от солара в кой натален дом попадат. Има ли припокриван на осите, кой е асцендента на солара.

# 328
  • в 1001-та нощ
Безсмислено е солара да се гледа сам за себе си. Трябва в детайли да се разнищи наталната карта - за да се види рождената матрица - ракмирането. След това фонът и посоката, които задават активните дирекции сега в момента, емоционалните нагласи - по прогресии. Евентуално ключови затъмнения. И едва след това - информативно може да погледне и солара. Ей така - без предните стъпки - няма за какво да се гледа. По-добре човек да си хвърли боб. И поне за мен е несериозно - един гол солар да се гледа "ей така". Да си губим времето.

Иначе сайтове с тълкувания има много. Какво значи соалрно слънце в даден дом и т.н. Но това е твърде общо и няма пряка връзка със същественото - наталната карта и активните диеркции, прогресии, лунации. От любопитство и без да се губи времето на други хора - човек може да си прочете отгоре-отгоре.

# 329
Добре  сложно е  разбрах .   

Общи условия

Активация на акаунт