Астрология - 12 тема

• 69 959
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Принципите на двете планети са съвсем различни от това, което пишеш. Затова са отговорни луна+меркурий, като се добави лош аспект от сатурн, картинката става пълна.

Съгласна.
Затова първо би било добре, дори много препоръчително, човек да се запознае с принципите на планетите.
Марс и Юпитер са "топли" планети, те енергизират. Каква завист? Марс е горещ и сух, Юпитер има топлина и влага. По-скоро към сухо и студено клони човешкото качество, наречено завист. Намеса на Сатурн има в повечето случаи, това далеч не е толкова благородна планета. И извисеност при такава доминанта не съм срещала никога, поне сред средностатистическите хора. Не говорим за духовници, а за обикновени хора от плът и кръв. Всъщност кога човек започва да завижда? Когато се почувства ограничен или ощетен в сравнение с някой друг. А това също са следствия на сатурнова намеса. Завистта върви ръка за ръка с неумение да ценим и да се радваме на това, което имаме, с неспособността да изпитваме благодарност към съдбата и висшите сили.  Човек усеща някакъв недоимък, чувства се ощетен в някое отношение. Но чувството завист е възможно само в сравнение с някого, трябва да има нещо, което да ни отразява и в което ние се оглеждаме. Ако няма някакво външно огледало, натрапен еталон, с който да се сравняваме, никой не би се замислил какво му липсва и какво не му е наред.

Но, както казах, хубаво е да се научат първо качествата на планетите. Това стои в основата на астрологията, оттам нататък се надгражда. Човек не може да прескочи основата и да прави интерпретации, без да познава някои фундаментални астрологични принципи. И още по-нежелателно е всеки да се проектира и разпознава в някой хвърчащ аспект – "аз го имам и не съм такава/такъв!". Масово срещано клише. Това е много съществена пречка за по-сериозен напредък в астрологията.

# 481
Ние винаги имаме някакви огледала, неизбежно е.

Много хубаво си го обяснила, Сотис! Както винаги Hug
Чета ви с интерес за завистта. Някъде, преди доста време бях попаднала на много хубаво изследване,  (върху завистта и връзката й с природата и енергията на планетите) в него беше намесен и Нептун, кога сме предразположени да завиждаме или да ни завиждат. Т.е да привличаме завист, която да ни уязвява. За съжаление, изобщо не помня източника. Blush Нямаше обаче особени рецепти за това как да чистим/неутрализираме завистта, която е отправена към нас...
Скрит текст:
Помня само,  че много исках да предупредя a.l.e.n.a да внимава с нейните хубави снимки , които си публикува, но се отказах, за да не бъда разбрана погрешно. А и де да знам как работят при нея подобни енергии.

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
От опит знам, че на мен завистта ми е влияела и съм/сме привличали със сестра ми силна завист. Даже има един случай от нашето бебешко време, когато след разходка, майка ми едва ме е спасила.
Както сме били жизнерадостни, изведнъж ми е прилошало, почнала съм да пребледнявам, да не мога да дишам. Портиерката, в дома, в който сме живеели е познавала народни средства, обичаи и тя ме е спасила. Веднага е познала, че съм урочасана от завистливи очи и е направила някакви енергийни практики.
Когато изследвах материла, намерих кое е указание за такава уязвимост в картите ни, но забравих, защото не ми хареса; почувствах се като обречена . Още повече, че нямаше рецепти за неутрализиране. Sunglasses

# 482
  • Sofia
Чета дискусията за завистта с интерес и аз.
Като цяло не бях нито чела, нито учила за завистта в наталните карти.
Според мен Есме има право в своите наблюдения за Марс и Юпитер.
Моето обяснение е, че силен Юпитер указва голямо самочувствие. Марс понякога също указва огромна самоувереност. Ако и двете планети са богато аспектирани е възможно човек да има силно самомнение и/или да не се чувства достатъчно оценен от средата си. А оттук до завистта на хора, на които с лекота им се получава общественото признание, според мен има само крачка.
Съгласна съм и за аспектите Сатурн-Луна, както и за някои особено наранени Нептун и Хирон в натала.
В случая със завистта мисля, че може да имаме предвид няколко неща в цялата карта, да не я разглеждаме на парче.
Аз пък се замислих за друго - кога имаме бяла завист и кога черна? Кога завистта е по-скоро тип възхищение, тип мотиватор, и кога - толкова сме заслепени от злоба и злорадство, че чак изпращаме зли помисли като стрели към хората, на които завиждаме?

# 483
И аз съм с хипер състезателен характер, много ми е важно все аз да съм права
И това със заспал Марс в риби
Юпитер ми е в опозиция с Плутон и по Есме, все имам чивството, че хубавите неща по другите ходят

# 484
Вие познавате ли някой човек, който никога през живота си не е завиждал? Аз не мисля, че има такъв, ако трябва да сме супер откровени.
Хората така сме устроени, че винаги гледаме в паницата на другия, когато ни се случват лоши неща или виждаме как на някои всичко им върви с лекота, постигат си целите без много труд, пък ние се “гърчим”.

Аз мисля, че за света, в който живеем, тези неща са неизбежни.

По темата - аз съм съгласна с Алена, че Юпитер раздува нещата много често и в някои случаи може повече да пречи отколкото да помага.

Аз имам добре поставен Юпитер - в близост до Венера, прави тригон към Сатурн и Уран, няма лоши аспекти, но не мога да кажа, че пращя от щастие или всичко ми се дава с пълни шепи.
Марса също ми е ок - в Козирог, в екзалтация е- същото положение.
Борбен човек съм, но да, доста често си казвам “защо на мен?”

# 485
А как точно определяте завистта? С думи прости. Това ми е важно. Досега съм разбрала, че хората принципно и много категорично използват думите, влаайки им някакво свое звучене и смисъл, твърде често различен от основния.
Инак и аз ви чета с удоволствие, особено както сте разпуснали да споделяте сега. Чак ми идва малко, като на бебе, дето са му дали да сукне и са го дръпнали, пък то още гладно...
Питам, защото, нещо, което знам за себе си например, е че на мен винаги не ми достига, все го имам така, че да ми изглежда непълно и недостатъчно, но като за мен и в моето, несравнено с чуждото, пък вие нещо такова обяснявате. Недоволство от твоето собствено  равно на завист.Раху-то се грижи да съм вечно гладна и ненаядена.
Чини ми се да е нещо друго, насочено към хората по-скоро.
П.П. Някой назад питаше за Юпитер. Ами, след неколкогодишни, абсолютно безрезултатни опити да наддам поне едно кило, от няколко месеца насам съм наддала няколко кила без грам усилия в тази посока. Изду ме като рибарско платно/в моя частен случай/. Друго не съм забелязала да ми раздуе.

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 21:07 от luna

# 486
Моето обяснение е, че силен Юпитер указва голямо самочувствие. Марс понякога също указва огромна самоувереност. Ако и двете планети са богато аспектирани е възможно човек да има силно самомнение и/или да не се чувства достатъчно оценен от средата си. А оттук до завистта на хора, на които с лекота им се получава общественото признание, според мен има само крачка.
Няма никаква крачка, даже милиметър. Изобщо в случая не се стига до завист. Стига се до действие, до борба, до стремеж и постигане на същия,  даже и на по-добър резултат от този на съответния обект/субект. Амбиция и хъс - това дава квадрат юпитер и марс. Много градивен аспект е, особено ако двете планети са поставени по ъглите.

# 487
Съгласна с Грийн ( много се радвам, че пишеш, обичам да те чета)
Мен хора със силен Марс (овен, АС, съвпад венера-марс в овен) супер ме катализират и изкарват от инертната пързалка на ежедневието, ритват ме да си спомня къде са ми силните страни и колко добре се чувствам, когато се боря за тях

# 488
Според античните астролози Марс/Юпитер дава и пълководци, началници, пробивни хора, смели, борбени. Важи при съвпад, опозиция, квадрат. Но е по-добър десният квадрат на Юпитер. Някъде бях чела изказване за такъв аспект и морала - няма нищо общо, явно някой пак твори нова астрология. Какво ли не се изписва в нашия нет, свободни съчинения. Такъв аспект често дава стремеж човек да се бори за някаква кауза – истинска или фалшива, това вече е друг въпрос. Освен това двете планети са приятелски настроени една към друга, макар че не са от една секта.

# 489
Sotis, ето това е картата и въпросът, по който е направена: Ще ми се обади ли Х, за да започна работа в неговата фирма?

На тази картинка липсват три важни неща:
- часови управител
- Фортуна
- данни /класиците използват Региомонтанус, трябва да се строи друга карта/

С налучкване трудно става, аз не гледам хорари в такъв формат. Всъщност по-важните неща липсват на картинката, пък има транссатурнови, които в един хорар почти никаква роля не играят.

Относно обаждането. Има партилен тригон между сигнификаторите на кверента и квезита, но вече става разходящ. Това предполага вече установен контакт, разговор между вас преди задаване на въпроса. Ти си в собствен знак, но в неблагоприятен дом, макар и в дома си на радост; ретроградна. Не смятам, че всичко се развива гладко дотук. Квезитът е в собствен триплицитет, има разходящ тригон между вас - разговор вероятно е имало, нещо е обещал. Дали ще се стигне до изпълнение на обещаното ще покажат други неща.

Вакантната длъжност е по 10 дом, независимо каква е – на шеф или подчинен. Тук Марс управлява, който е в твоя домицил – сатурнов знак. Но съвпадът с Кету не говори добре за длъжността, а и като цяло за въпросната организация. Освен това У10 не вижда твоя сигнификатор, макар и да се намира под негова диспозиция.

Луната, като сигнификатор на кверента и косигнификатор на въпроса, вече сепарира от твоя управител. Няма никаква връзка с У10 – нито по аспект, нито по рецепция. Също така няма връзка и с У4, който показва крайния резултат. При това се намира в знака на неговото падение. Луната, между другото, е и часови управител.

Ако разгледаме 6 дом като работна среда за теб /и подчинена позиция/, тук е разположено Слънцето, по Региомонтанус е точно на куспидата. Луната обаче ще направи квадратура с него и това ще е последният й аспект в знака. Но в този хорар Слънцето няма отношение към въпроса. Бих могла обаче да предположа, че на въпросния Х., когато взема решение дали да те наеме или не, може да му се наложи да се съобрази и с мнението на друг човек, за който ти дори можеш да не знаеш. И в крайна сметка това може да повлияе върху крайния резултат.

Преди последния аспект на Луната има един по-обнадеждаващ – секстил с Меркурий, а после с Юпитер и Фортуна. Също за рецепцията на Луната с Меркурий можем да се хванем, макар че в случая няма връзка с 10 дом и ще се изяви по-слабо. Но Луната може да показва и действията/намеренията на квезита, той нали е назован по име. Тригон с твоя сигнификатор вече е направила и ще пренесе енергията по-нататък. Не мога обаче да дам еднозначен отговор, със смесени чувства оставам от тоя хорар. От гледна точка на бъдеща перспектива не ми харесва обещаното място. Според мен и в самата организация предстоят или вече текат някакви промени, не особено благоприятни. Представена е от бавен Марс, който предстоеше да стане стационарен, в съвпад с Кету. Някаква реорганизация е възможна там. И дори ако получиш мястото, това може да бъде временно решение и да не останеш особено удовлетворена. Колкото да си докарваш някакви пари, но престоят ти там не ми се струва много перспективен, ако все пак Х. изпълни обещанието си.

# 490
  • София
Съгласна с Грийн ( много се радвам, че пишеш, обичам да те чета)
Мен хора със силен Марс (овен, АС, съвпад венера-марс в овен) супер ме катализират и изкарват от инертната пързалка на ежедневието, ритват ме да си спомня къде са ми силните страни и колко добре се чувствам, когато се боря за тях

Ми, разбира се. Ти си с Луна в овен, много ясно, че ще си конкурентна. Чувстваш се ощетена заради асцендента (девите все са недоволни и ощетени, досущ водолейте)). И Марса ти не е лошо поставен. Марс в риби в женска карта действа прекрасно! Особено пък в седми дом.

# 491
  • Sofia
Притча за завистта и силата на добрината

Днешната притча е показателен разказ за злобата и завистта в живота на хората. Тя е като силна отрова, от която трудно можем да избягаме, но има как да я надхитрим и да излезем от ситуацията чисти и с достойнство.

Купил си благ човек нова къща, освежил я, направил я дваж по-красива отколкото когато я купил. Цветните лехи греели, асмата правела гъста и прохладна сянка, а вечер излизал на лятната тераса и се любувал на песента на щурците.

Но до него живял завистлив съсед. Това щастие и благодат, което се стелело у новия му съсед хич не му се нравело. Ту подхвърлял боклук в двора му, ту друга гадост и бил доволен от стореното.

Един ден човекът се събудил както обикновено в добро настроение, излязъл на прясно окосената зелена морава пред къщата си, протегнал ръце в страни, за да посрещне новия ден и видял поредния подарък от своя съсед – ведро с помия. Той взел ведрото, излял помията, измил го, напълнил го с най-хубавите червени ябълки от градината си и тръгнал към съседа.

https://m4.netinfo.bg/media/images/34031/34031579/960-ratio-iaby … oshnica-treva.jpg

Почукал ведро на вратата, а онзи отвътре изкривил физиономията си със злорада усмивка и си помислил:

„ А така, най-накрая успях да го предизвикам!“.

Отворил вратата, а неговия нов съсед му подал ведрото с блага усмивка и рекъл:

„Кой с каквото е богат, това и дели с другите!“

И за да НЕ бъде СПАМ горното, нека предположим вероятните астрологически характеристики в наталните карти на двамата съседи!

# 492

плюс- минус 30 минути ми е точността. Един ден може би, ако реша ще потърся човек да ми изчисли.
изпитвала съм завист, да, по-скоро като негодувание от това, че  и бонбон не съм изяла безплатно. Започнах да намирам себе си след 35-тата, а сега в моите 40 се чувствам много добре с цялата натрупана многоликост и емоции. Колкото съм колеблива, толкова и мога на момента да реша, като всеки човек:)
Добра и щедра съм към близките и не чак толкова близки.Приятел - предател преживявам тежко, веднага ме печели като враг и с годините се научих да допускам или не, някого до себе си по-отрано, че да няма страдания.  Интуитивна съм, понякога имам много ясни пророчески сънища и то все на разсъмване, че като отворя очи съм като след филм:)

# 493
vihrogonche, много силен Дух се иска за такова мислене и оттам поведение. Притчата е прекрасна.
Помислих дали да дам предложение за аспекти, но се отказах. Намесват се много фактори и най -вече волята, чийто избор по аспектите трудно може да се определи.
Разбира се, в началото си помислих за Лагна в  някоя от божествените накшатри, растяща Луна пак в божествена накшатра,  по Западната астрология за тригон между Слънце и Луна , даващ хармония между дух и душа) , тригон между Юпитер и Плутон,  даващ сила на вярата....но това са само счупени късчета, които не са достатъчни.
Щефи,  заинтригува ме с пророческите си сънища! Blush
На мен ведите много ми помогнаха с изясняването на този мой "проблем ".

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 10:52 от Катерица

# 494
  • тук-там

Аз нямам спомен да съм изпитвала някога завист!

Общи условия

Активация на акаунт