Морски свинчета (Тема 7)

• 75 027
  • 801
  •   1
Отговори
# 435
Всъщност си права, не се замислих хич, че лечението с Тридерм може да даде фалшива отрицателна проба за гъбички, ако има такива.

# 436
Продавачката в магазина каза,че са били три свинчета които са били заедно в една клетка със зайчета и е възможно да са се били или гризали. Утре на светло ще снимам петънцето и ще кача снимка,мъничко е розавко без козинка. Иначе свинчето е жизнено,не спира да яде сено,пие вода.

# 437
Ако е плешиво петънце без рана на него и в горе-долу правилна кръгла или елипсовидна форма, вероятно е да са дерматофити - този вид гъбички се срещат при всички бозайници. Началната фаза е точно кръгло плешиво петно, леко зачервено, леко подуто или опасано с леко издигнат по-тъмен пръстен, но кожата не изглежда твърде раздразнена и изобщо изглежда много безобидно. После по него се образуват малки бели люспички, петното се увеличава, започва да сърби и от чесането се образува рана. Появяват се още такива петна по цялото тяло, при сериозни случаи микозата става хронична.

При крастата свинчето първо се чеше и хапе, от чесането и заради самата краста отпада козината, но формата на лезията обикновено не е правилна, сърбежът е по-силен и свинчето често се хапе до кръв. Също често има сухи люспички кожа и също има рани. На вид двете състояния си приличат ужасно много и често се случват едновременно, както при Петенка - крастата се отразява много сериозно на имунитета на прасенцето и дерматофитите само това чакат.

Това го пиша за информация само, няма как да знаем какъв е случаят с твоето прасенце и е напълно възможно плешивинката да е напълно безобидна. А и да не е, кожните заболявания се лекуват успешно веднага щом се уточни диагнозата, направо ти става драго да видиш как свинчето престава да се чеше и се подобрява буквално пред очите ти.

# 438
Влизам с оплакване - Маги на 8 месеца има проблем със зъбите, при това видим. Много е рядко свинче на толкова малка възраст да развие малоклузия, обаче при нея е факт. Гледах я, че се колебае, преди да отхапе, дъвче по-странно, лигави се и все й е мокра от слюнка муцунката. Предните зъби са със странна форма - долните са заострени като стрела, а горните имат симетрична вдлъбнатина. И спада на тегло - 100на грама е смъкнала за месец.

Явно проблемът е генетичен, за да се развие в толкова млада възраст. Корените на горните зъби растат навътре, към синуса и очите, боли я при дъвчене и тя го избягва. Проблемът е особено изразен на горе ляво, където горните зъби са двойно по-дълги от долните. Хубавото е, че поне засега не са започнали да се завиват и да образуват мост над небцето или да растат към бузата, а все още се срещат с долните зъби. Предното ми свинче имаше аналогичен проблем, но с долните зъби, които растяха навътре и образуваха мост над езика. От една страна това е по-добрият вариант, защото не боли толкова и не засяга очите и синусите, но от друга му пречеше да гълта добре, защото езикът на практика се обездвижва. С него го добутахме до малко над 4 годинки, при това на няколко пъти беше съвсем на косъм. Надявам се сега с Маги нещата да се случват по-лесно, защото поне вече има добри инструменти и ветеринари. С Алфчо, предишното мишле, беше кошмарно, направо варварско - без упойка, държат устата отворена с едни пружини, зъбите се режат с ножичка...

За момента планът е да я обезболим, за да дъвче сама, и да я стимулираме сама да изпили прорасналите зъби с надеждата, че растежът им ще се нормализира и корените ще се задържат в този си вид. Като цяло прогнозата не е добра, предвид колко рано се проявява проблемът, вероятно в бъдеще ще има нужда от редовни корекции под упойка. Опитваме се да я стимулираме да не се отказва да се храни сама - взимаме я и даваме кашичка с лъжичка, а не със спринцовка, зеленчуци също даваме отделно, за да може тя да си ги изяде сама, макар и бавно. Но беше 1 кг, сега е 890, а е още малка и сега трябва да расте, не да спада на тегло. И този спад стана някак изведнъж, за 10на дни.

Убедена съм, че толкова зачестилите дентални проблеми при свинчетата са пряк резултат от неправилно и системно кръвосмесително развъждане... Като знам в какво състояние взехме Маги през март, не искам и да си мисля хората, които снабдяват зоомагазина, как гледат прасенцата.

# 439
Весела Коледа

# 440
# 441
  • София

Весела Коледа!

# 442
Много сладки мишки! По-голямото, което е като розетка, много прилича на едно от моите прасенца. Stuck Out Tongue

Гладкокосместото е очарователно - тия бели мустаци над черните бузки са просто великолепни. Червени очи ли има, или са такива от светкавицата? Аз на живо съм виждала май само светли червенооки прасенца.

# 443
  • София
Много сладки мишки! По-голямото, което е като розетка, много прилича на едно от моите прасенца. Stuck Out Tongue

Гладкокосместото е очарователно - тия бели мустаци над черните бузки са просто великолепни. Червени очи ли има, или са такива от светкавицата? Аз на живо съм виждала май само светли червенооки прасенца.
Благодаря, Макарон! От скоро са при нас и много се забавлявяме заедно. Преди две години имахме мъжко свинче и си мислех, че повече няма да мога да взема друго, но сега...страхотни са и много ни радват момичетата - Поничка и Пуканка. Поничка е розетката много е гльовна и любвеобилна, а Пуканка е много игрива и любопитна... за това е и на повечето снимки Wink

# 444
Ето го Рози (който е всъщност мъжки въпреки женското име)

Има същата мини бяла чертичка на носа и е със същия цвят козина. Също много гальовно създание, роден е да бъде голям и дебел котарак.

# 445
  • София
Много сладък, Рози! Поничка е същата - като я галиш, задължително се изпъва, протяга задните и предните лапички и се прозява. Wink

# 446
Аз искам да попитам дали може прасенцето да преяде сено,защото колкото и да му сложа изяжда всичко и ме е страх да не му стане нещо. Иначе всичко е на ред за сега. Петънцето което имаше при закупуването изчезна с тридерма. Порастнал е и вече свикна с нас

# 447
Не може да преяде със сено, важно е винаги да има неограничено количество сено в клетката и то да е основната му храна. Пелети и зеленчуци са само добавка в малки количества.

сеното у нас буквално изчезва, като прахосмукачки са - ето, преди малко им напълних сенилката, а в момента е останало само на дъното.

# 448
Ами от тези зърнени смеси необходимо ли е да се дава? Аз давам само сено и пелети,плодове и зеленчуци не смея да дам сега,опасно ли е да  остане прасенцето без витамини?

# 449
Не бива да остава без зеленчуци (без плодове и пелети спокойно си може), особено сега, когато расте, защото има нужда от витамини и минерали. Пелетите уж имат, ама не им вярвам, че са си стабилизирали както трябва всички витамини. Зимно време може да наблегнете на зеле, къдраво зеле, броколи и спанак - съдържат много витамини и важни за растежа микроелементи. Внимавай със зелето и броколито, въвеждай по мъничко, все едно захранваш бебе, защото може да причинят газове и подуване. Изкисвай ги, преди да ги даваш, особено ако не са био.

От зърнени храни, семена и прочее нужда няма, противно на твърденията на хората от зоомагазините, които всячески се опитват да си пробутат боклучките. Свинчетата са тревопасни животни, в природата ядат само трева, рядко се докопват до някое случайно попаднало им плодче например. Семената и зърнените не са отровни или токсични за тях, но са просто излишни и не бива да са за сметка на сеното и прясната трева през по-топлите месеци. Аз лично понякога давам овесени ядки, рядко, като деликатес, ядат ги с удоволствие. От семената понякога давам ленено семе, пак много рядко, от него не са очаровани и май само едното прасе го яде.

Общи условия

Активация на акаунт