Нашите орхидеи - тема 22

• 82 050
  • 808
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Благодаря ви, момичета!
Скоро от вас разбрах как се казват бебетата. А за кейки паста не съм и чувала. Аз съм любител, имам 30-на орхидеи.. Никога не съм пресаждала. Обикновено ги купувам болни, почти загинали... Тази е от Мосю Бриколаж, като ги видя болни, все прибирам. Утре ще наснимам и другите, всички са нацъфтели или предстоят. Най-старата ми е на 8 години, пуска цветонос, който стои цъфнал от февруари до ноември. Декември изкарва нов и така до днес...

# 136
Ммм, чудесен пост, хареса ми всяка част, особено за спасяването. Чакам с нетърпение снимките.

# 137
  • Русе
И аз чакам снимките Simple Smile
Импала, бях чела в нечий пост (но не си спомням от кого и къде Cry), че орхидеите изкарват кейки, когато не се чувстват комфортно, така че може би е по-добре да нямаме кейки Wink Ти самата казваш, че твоите са на такива с минали проблеми. Hug
Исках да питам за дендробиума (нобиле е, същия като на Спокойна) - старите стъбла в някакъв момент махат ли се? Аз го имам от година и половина. Беше с едно високо и едно ниско стъбло (ниското беше прецъфтяло), а високото цялото в цвят - сег а имам още стъбла (в същност това си е техния цветонос май), като най-старото е доста посъсухрено, опадаха му почти всичките листа и се чудя просто - иначе си е зелено и не мисля да го бутам, докато е така...

# 138
И аз на опашката за снимки.Simple Smile
Аз имам от скоро дендробиум и като прецъфтя го отрязах, защото забелязах че има стари булби, който вече са премахнати.След това прочетох, че не се реже.При положение, че му е зелена булбата, според мен не го режи, но нека кажат и профитата.

# 139
  • Варна
Не се махат стъблата на дендробиума, те служат и за изхранване на младите.

# 140
  • Ænima/Albuquerque
ОМГ! Astonished
Спокойна, пусни снимка и като се отворят цветовете!

# 141
  • Варна
Я да питам специалистите - каква според вас е причината фаленопсис, който досега е цъфтял в лилаво да цъфне чисто бяло? Изключихме вероятността да е бил боядисан, защото няколко години си е цъфтял в лилаво. Понеже са хибриди ли се получават такива мутации?

# 142
Вчера си купих едно мини за скромната цена от 3,90 - чисто бяло и кичесто!
Довечера ще го снимам Simple Smile

# 143
Не знам дали ще доживея да имам кейки от цветонос от нормално, здраво растение. Да си го размножа и толкова. Но не бих ползвала кейки паста.
Почти всички при мен са кейки от стъблото на орхидеи с минали проблеми.
От цветонос са се развивали само на две растения:
- едното беше на Мини Марка и загина с майка си преди да успее да пусне корени;
- другите са след мазане с паста на централен цветонос със само две спящи пъпки. Едната се разви съвсем мъничко и заспа. След половин година на изтраях и намазах другата.

Разбирам, че не препоръчваш кейки паста да се използва... Замислих се във връзка с моето мини дали няма да му помогне пастата?  newsm78

# 144
  • София
Я да питам специалистите - каква според вас е причината фаленопсис, който досега е цъфтял в лилаво да цъфне чисто бяло? Изключихме вероятността да е бил боядисан, защото няколко години си е цъфтял в лилаво. Понеже са хибриди ли се получават такива мутации?

Аз имах така една лилава орхидея от бала ,няколко години си цъфтя лилава иии хоп изведнъж станала бяла Joy
И на мен ще ми е интересно някой запознат да каже защо става така .

# 145
Да кажа за Кейки пастата
Използвайте само върху напълно здраво растение. Така както се тори също здраво растение. Покрай бума с тази паста има случаи на растения които умират след използването й. Цветоносите пък доста ги обезобразява, виждала съм снимки на мутанти...

Що се касае до това може ли лилава да стане бяла - не виждам как да може. Може да е била бяла с лилави петна да има цветове с малко или не, петна , но  от тъмна бяла... месечинке тов твоя ли?дали не е грешка в етикета?  Аз имам една на която пишеше светло зелена но цъфна бордо, точно се подвоумих тази с надпис бордо цъфна в светло зелено - явно съм разменила етикетите....

От 12 години отглеждам орхидеи и активно чета информация - не съм чела чувала за такова. Може да им вариации в цвета според сезона , светлината.....често на домашно цъфват с малко по различен от купешкия цвят. Примерно по старите цветове на цветоноса с различават от по-младите....  но такава драстична разлика не виждамкак да има .

# 146
Офф, почвам да се изнервям. Sad Онази орхидея, която я чакам да цъфне, не ще и не ще да отвори пъпките. Имам чувството, че е като хербаризирана от цяла вечност. Не ги виждам и да растат, а са достатъчно големи. Опасявам се да не опадат, без да съм видяла цветове. Sad

# 147
Скрит текст:
Да кажа за Кейки пастата
Използвайте само върху напълно здраво растение. Така както се тори също здраво растение. Покрай бума с тази паста има случаи на растения които умират след използването й. Цветоносите пък доста ги обезобразява, виждала съм снимки на мутанти...

Що се касае до това може ли лилава да стане бяла - не виждам как да може. Може да е била бяла с лилави петна да има цветове с малко или не, петна , но  от тъмна бяла... месечинке тов твоя ли?дали не е грешка в етикета?  Аз имам една на която пишеше светло зелена но цъфна бордо, точно се подвоумих тази с надпис бордо цъфна в светло зелено - явно съм разменила етикетите....

От 12 години отглеждам орхидеи и активно чета информация - не съм чела чувала за такова. Може да им вариации в цвета според сезона , светлината.....често на домашно цъфват с малко по различен от купешкия цвят. Примерно по старите цветове на цветоноса с различават от по-младите....  но такава драстична разлика не виждамкак да има .

bouquet Благодаря отново за съвета за кейки пастата.  Hug
На моите на етикетите никога не пише цвета, дали защото не са видови? Моите са от строителните хипермаркети и са повечето от спасителни операции и затова сигурно нямат инфо на етикета за вид и цвят?  newsm78

# 148
  • Варна
Предполагам, че Реге сама си слага етикетите, ама тя има много орхидеи. Моите няма начин да забравя коя каква е.
Реге,
не, не е моя, на момиче в една ФБ група е. Пише, че я има от няколко години и досега е цъфтяла лилаво, а тази година е чисто бяло, няма бледи шарки, няма нищо, просто бяло. И на мен ми е много странно.

# 149
На мен ми стана много интересно как орхидеята си променя цвета. Поразрових се из нета и намерих в немски форуми подобни коментари за смяна на цвят, но не и обяснение, защо се случва.🤔

Общи условия

Активация на акаунт