Нашите орхидеи - тема 22

• 82 172
  • 808
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря за отзивите, знам, че не трябва да остава вода и ги попивам със салфетка след измиване. Но понеже четох, че обичат топъл душ, все пак растат в места с валежи, значи оцеляват при висока влажност. Simple Smile

# 436
  • София
Simple Smile колкото по-малко внимание им обръща, толкова по-добре.
от преобгрижване съм уморила повече орхидеи отколкото от пропуснати поливания.
Simple Smile какъв цвят беше?

Някакво розово/светло цикламено, ако изобщо има такъв цвят.

# 437
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Simple Smile

миналата седмица във Фантастико видях ярко оранжева.
още ме стяга сърцето като се сетя за нея.
Sad ама хич не беше момента да дам 20 лЪва. Sad

# 438
  • Благоевград
Здравейте  Hug
Много съм развълнувана, моята красавица снощи цъфна

Имам си цели 9 пъпки  Heart Eyes Втората я чакам в понеделник да се усмихне  Heart Eyes Другите са още мънички, но до месец ще се развие целият цветонос  Heart Eyes

Само едно не успях да направя като хората - цялата клонка расте начорчик, в посока към прозореца. Не успях да го захвана да расте нагоре, беше ме страх да го прегъна, за да не го счупя. На следващия цветонос ще се постарая повече  Laughing

# 439
О, Змия, имам същата, виждам, че ти тръгва нов цветонос. Аз не режа нищо и се чудя трябва или не, ама сега имам два, трети тръгва.

# 440
Мога и да се аргументирам защо понеже покрай многото ровене и четене вече що годе ми ясна общата картинка.
Би ми било интересно да прочета.  Hug

Субстратът имитира условия, при много от орхидеите той е заместител. Те растат по клоните и по камъните. Захванати са , не паразитират обаче, хранят се с вода с разтворен в нея хумус. При нас това е невъзможно защото нямаме нужните условия, и не винаги ги докарваме защото не са в естествен хабитат със слънце ( определено количество часове на ден ) валежи и движение на въздушните маси с дозирана влажност на въздуха.
Затова ги слагаме в кори с които
1. Първо ги закрепваме
2. Второ  те носят им хумус ( след пресаждане в нови такива не се тори и година )
3. Трето те са влажни когато ги намокрите и много много бавно изправят влага като по този начин имитират дъжд и повишават влажността около цветето в  нужната степен. ( Затова и преполиване е опасно също - прекалено голяма влажност около цветето и за корените ) .

С едно пулверизиране ние - повишаваме и без това наличната влажност заради поливането и овлажняването на корите и съответно изправянето на влага то тях.
Нормално би било да пулверизирате ако ги гледате по голи корени .

Но тука стои едно НО(!!!) под формата на светлината. Когато тя е достатъчно часове водата се усвоява. Ако обаче имате влага но недостатъчно светлина , влагата се задържа под веламена на корените и води до нагниване.

В общи линии нещо такова според мен.

# 441
Добри
Не тъгувай - оранжевия дендробиум много често може да бъде намерен пролетта. Не е уникат! Ще се появи и пак ще си го купиш! Мисля че беше Сан-нещо си името - санданс, сандъст - нещо такова.

Последна редакция: нд, 04 мар 2018, 22:36 от _re_ge

# 442
Благодаря за отзивите, знам, че не трябва да остава вода и ги попивам със салфетка след измиване. Но понеже четох, че обичат топъл душ, все пак растат в места с валежи, значи оцеляват при висока влажност. Simple Smile

Това са хибриди Морфеа. Създадени са за нашата влажност. Не допуска грешка да си мислиш че тези са ей там от джунглата-  при нас.
Душа също не ти върши работа. Моите не са къпани никога. Чистя им листата със салфетка или по-точно мокра кърпичка. Открила съм че действително перфектно срещу вредители. Просто не си търси повече работа. Няма повече уморени орхи от прекалено обгрижване.

Последна редакция: пн, 05 мар 2018, 15:44 от _re_ge

# 443
  Не успях да го захвана да расте нагоре, беше ме страх да го прегъна, за да не го счупя. На следващия цветонос ще се постарая повече  Laughing

Аз не ги прегъвам, връзвам ги с конец за клечката почти без никакво напрежение, само с милиметър напрегнати. След ден-два цветоносът се е приспособил, т.е. отпуснал и тогава придърпвам конеца нагоре с милиметри. И така на няколко пъти, накрая почват да растат нагоре.

# 444
Здравейте,
Нуждая се от вашата помощ. Имам няколко фаленопсиса, но от страх никога не съм пресаждала. Въпреки това те цъфтят редовно. Едната орхидея се изкриви и с времето започна да образува много въздушни корени. Като по часовник и този път, всички изкараха цветонос и цъфнаха, с изключение на тази. Тя изкара жветонос, напъпи, но няколко пъпки окапаха, а останалите не се отварят. Четох, че не е добре да се пресаждат по време на цъфтеж, но в този случай мисля, че е наложително. Въпросът ми е какво да правя с въздушните корени? Искам да се опитам да я изправя, но се опасявам, че ще изпочупя въздушните корени. Трябва ли да се опитам да ги вкарам в субстрата, поне половината?

Моля ви за съвет!

# 445
  • Варна
Това е така, но в природата е едно, в стаята друго. В природата първо, че висят от дърветата почти с главата надолу и задържане на вода в пазвите на листата е на практика невъзможно, второ - на открито има много по-голяма циркулация на въздуха, отколкото в стая, просъхват по-бързо, вентилират се по-добре и гниене е много по-малко вероятно.

# 446
Здравейте,
Нуждая се от вашата помощ. Имам няколко фаленопсиса, но от страх никога не съм пресаждала. Въпреки това те цъфтят редовно. Едната орхидея се изкриви и с времето започна да образува много въздушни корени. Като по часовник и този път, всички изкараха цветонос и цъфнаха, с изключение на тази. Тя изкара жветонос, напъпи, но няколко пъпки окапаха, а останалите не се отварят. Четох, че не е добре да се пресаждат по време на цъфтеж, но в този случай мисля, че е наложително. Въпросът ми е какво да правя с въздушните корени? Искам да се опитам да я изправя, но се опасявам, че ще изпочупя въздушните корени. Трябва ли да се опитам да ги вкарам в субстрата, поне половината?

Моля ви за съвет!

Според мен това е точно случай на Стара орхидея която е добре да се пресади в саксия фи 15. И аз го правих последните две години и моите Фалчетата бяха наклонени извън саксията.  Точно ще огледате цялостно корените във(!) саксията.
Корените като са на мокри са гъвкави и няма да се счупят. Слагате корените в саксията и навива те по спирала. Така всичко си влиза вътре. Субстрат ви трябва две шепот, не повече.  Изправянето го правите подпирайки с пръчки като шиничка. Няма страшно става лесно. Против нагниване не поливате 4-5дена след пресаждането.

# 447
Здравейте. Идвам при вас с едно питане. От доста време гледам орхидеи, но не ми се беше случвало да се появи пъпка на въздушните корени. Що за чудо е това?

Скрит текст:

Скрит текст:

# 448
Това е удължене на корен- тип разклонение

# 449
_re_ge , благодаря ти хиляди пъти. С твоя отговор се разреши чуденката ми от години. Изчетох сума ти форуми и никъде  няма информация. Сигурна съм, че и други се чудят какво да правят, този коментар ще е от полза.

Смяташ ли, че трябва да изчакам да прецъфти, или да действам сега?

Благодаря ти още веднъж! Simple Smile Flowers Hibiscus Flowers Rose

Общи условия

Активация на акаунт