Нашите орхидеи - тема 22

• 81 512
  • 808
  •   1
Отговори
# 630
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, момичета!
Записвам се да ви следя, защото и аз си имам една розова красавица - фаленопсис. ММ ми я подари миналата година за 8 март и цъфтя доста дълго - сигурно поне до май-юни имаше цвят. След това цветовете опадаха и около 10 см от цветоносите от към върха изсъхнаха. Отрязах изсъхналото, останалото оставих, защото има възелче и се надявам от там да пусне. Поливам редовно чрез накисване за няколко часа, когато корите изсъхнат и корените станат сребристи. В края на есента изкара едно листо, но нов цветонос или развитие на старите два няма. Иначе изглежда свежа, листата са гладки и лъскави, няма мухъл или зеленясало по корите. Сложила съм я на сянка, но е доста светло. На прозорец не може, всички са западни и напича жестоко лятото и става жега.
Да я чакам ли тази година да цъфти или вече е късно?
Връщам се да чета Simple Smile
Всички орхидеи, които сте показали, са разкошни.

# 631
Здравейте, момичета, присъединявам се към вас. Отглеждам орхидеи от около година вече. Лошото е, че не искат и не искат да цъфтят този сезон, засега само една, останалите просто си стоят така и не искам да ме зарадват. Радвам се на вашите красоти.

# 632
  • София
Аз също се присъединявам към вас. Имам една цикламена орхидея, която ми подариха януари месец. Края на февруари я присадих, след като й оказаха цветовете и отрязах двата цветоноса малко. Сега е напъпила от четири места, но има и едни странни израстъци. Какво е това?

# 633
Здравейте. Аз също съм с въпрос- на някои от орихидеие ми им пожълтяват и изсъхват листата, това какво означава- че малко ги поливам или че им е топло/светло?! Благодаря! ( Иначе цъфтяха някои, даже още имат цъфтежи)

# 634
Аз също се присъединявам към вас. Имам една цикламена орхидея, която ми подариха януари месец. Края на февруари я присадих, след като й оказаха цветовете и отрязах двата цветоноса малко. Сега е напъпила от четири места, но има и едни странни израстъци. Какво е това?

Честито! Цветонос /това, което е като пъпчица/  bouquet
Другото ми се струва, че е от самата пъпка.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 16:56 от beauty_magnolia

# 635
Здравейте. Аз също съм с въпрос- на някои от орихидеие ми им пожълтяват и изсъхват листата, това какво означава- че малко ги поливам или че им е топло/светло?! Благодаря! ( Иначе цъфтяха някои, даже още имат цъфтежи)
Прочетохте ли последните 2-3 страници? Нищо чудно,че редовните в темата се дразнят.

# 636
blue.angel, щом орхидеята ти се развива добре, въоръжи се с търпение. Не е нужно да правиш нещо, освен наторяване. От моите само 2 цъфтяха редовно, а тази година се престрашиха още 2, но след като ги пресадих. Обаче не съм доволна от пресаждането, сложих прекалено големи саксии на някои и ще гледам да ги върна към по-малки след като прецъфтят.

# 637
  • софия
Прочетохте ли последните 2-3 страници? Нищо чудно,че редовните в темата се дразнят.

Предполагам ,че всеки от тук пишештите е започнал да отглежда орхидея и не мисля ,че е знаел всичко и не е задавал въпроси на някой по разбиращ.
Нормално е като не знае човек да попита.Темата е за орхидеи все пак,ако е проблем ,че има незнаещи и опитващи се да отгледат а не да съсипят едно цвете,просто споделете.Може да се пусне тема за въпроси за гледане на орхидея ,но админ.  ще я прехвърли тук,след като има вече такава.
Какво лошо има след някой друг месец и ние незнаещите и за първи път отглеждащи да покажем и нашите красоти.

# 638

Охх не, не съм. Ще прочета. Просто се сетих, че имаше такава група и писах. Изнервящо е предполагам. Мерси

# 639
  • Sofia
За да тръгнат цветоноси мисля,че е важен и факторът "температурна разлика" . Трябва да има такава- по-големичка между дневната  и нощната температура.

# 640
  • до най-прекрасния мъж
Поизвадих орхидеята леко от саксията. Доста от корените имат изгнило и кафеви петна, което не се вижда, като е в саксията. По корите навътре имам малко мухъл и мирише на влага. Явно не се чувства много добре. Кисна я за по една нощ на 7-10 дни. Зимата държим 20 градуса в стаята, лятото е по-топло. Може би я преполивам? Как да я спася? Да отрежа болните корени може би или да я изчакам да засъхне, защото снощи я киснах и да я пресадя в нов субстрат? Или само да я извадя, да го изсуша във фурната и да ползвам пак него? Листата й са добре, но корените не ми харесаха нещо.

# 641
  • Sofia
Веднага казвам,че аз не съм спец. Имам 3, от една година ,сега спасявам и четвърта ,която си взех преоценена. Но , пък си ми цъфнаха  и трите .Поливам ги доста по-рядко от 7-10 дена, но ние нямаме парно . Поливам когато видя,че няма конденз вътре в саксията, между корите. Температурната разлика ,за която говорех е в рамките на едно денонощие-да има разлика от поне 5 градуса между дневната и нощната температура.
Досега не ми е мухлясвал субстрата,но бих го сменила определено,ако забележа такова нещо.

# 642

Предполагам ,че всеки от тук пишештите е започнал да отглежда орхидея и не мисля ,че е знаел всичко и не е задавал въпроси на някой по разбиращ.
Нормално е като не знае човек да попита.Темата е за орхидеи все пак,ако е проблем ,че има незнаещи и опитващи се да отгледат а не да съсипят едно цвете,просто споделете.Може да се пусне тема за въпроси за гледане на орхидея ,но админ.  ще я прехвърли тук,след като има вече такава.
Какво лошо има след някой друг месец и ние незнаещите и за първи път отглеждащи да покажем и нашите красоти.
Ако и вие бяхте прочели поне последните страници,нямаше да водим този диалог. Аз също съм от новите и за първи път гледам орхидея. И точно същото го попитах преди броени дни. Отговориха ми,за което съм благодарна,но веднага след моя пост се попита още поне два пъти същото. Права сте,никой не се е родил научен,но пък е редно поне първата и последните две-три страници да се прегледат,преди да питаме. А редовно пишещите не са длъжни да повтарят едно и също и се дразнят,с право. Оспамихме темата,за което се извинявам.

Който прави следващата тема може би трябва да напише в първия пост с голеееми червени букви,че не трябва веднага да ПРЕСАЖДАМЕ новите ни орхидеи,че жълтите листа най-вероятно са изгорели от слънцето ии за поливането,за което най-често се пита. 🙂

# 643
Първо, добре дошли на новите орхидеолюбителки Hug !

Второ, ще коментирам последната страница.
Темата е за да показваме успехите си в отглеждането на орхидеи, както и за да си помагаме със съвети. Събрали сме се хора с различен опит, всеки има право на мнение и всяка дискусия е полезна.
Към търсещите помощ - наистина е добре първо да се потърси из предишните публикации за сходен проблем, но ако има несигурност и трябва да се попита, добре е да се:
- публикува снимка - например така коментираното пожълтяване на листа може да е естествено отмиране, слънчево изгаряне, гниене на розетката, болест... Една снимка помага да се установи кой конкретно е проблема;
- даде информация за условията и отглеждането - колкото и да са различни условията при всеки, има основни фактори, които определят правилната грижа.
Всичко това улеснява ориентацията и който има възможност да помогне, ще го направи.
А от време на време може и да се покълвем и да си посъскаме - женска природа, к'во да се прави Joy

# 644
  • на острова на мечтите
Impala,вярно,ама ако ни е писнало да отговаряме на все едни и същи въпроси,защо да вървим веднагас рогата напред. Не отговаряйте!!! Има толкова търпеливи мами,които ще обяснят:hugs:Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт