Нашите орхидеи - тема 22

• 81 446
  • 808
  •   1
Отговори
# 90
Скрит текст:

Има ли шанс да я спася?  Praynig Или това, което остана от Мини Марка... Така й се радвах, а тя е страдала и изведнъж листата й пожълтяха откъм стъблото и изпадаха. В основата на корените открих гъба, мухъл и това, което виждате остана след изчистването. Оставих я в саксийката й без нищо, дали мога да направя нещо за нея?

Последна редакция: пт, 02 фев 2018, 22:04 от beauty_magnolia

# 91
Тъй като има зелени корени разбира се че трябва да опиташ да я накараш да пусне Кейки.
Какви са стъпките
Почистване на гнилите корени
Накисване в Фунгицид
Засаждане в малка саксийка с навити корени , чукането на стъблото стои отгоре, медия - дребни корички, добра вентилация и дренаж.
Поставяне на светло но без слънце да не е горещо нито студено , нито на перваз нито на течение. Да се полива само когато си сигурна че е просъхнал субстрата. Особено вътре в средата на саксията. За целта бучваш бамбуковА пръчка и вадиш за да видиш дали е влажна.
Зареждаш се с търпение и чакаш. Може да отнеме и година

Важното е че това е от преполиване. Което означава че в този зимен и тъмен сезон поливаш по-често отколкото им е необходимо. Вариантите за да не става същото с останалите орхидеи  са няколко - разреждаш поливането, сменяш медията на едри кори, правиш много отвори на саксията.

# 92
Скрит текст:
Тъй като има зелени корени разбира се че трябва да опиташ да я накараш да пусне Кейки.
Какви са стъпките
Почистване на гнилите корени
Накисване в Фунгицид
Засаждане в малка саксийка с навити корени , чукането на стъблото стои отгоре, медия - дребни корички, добра вентилация и дренаж.
Поставяне на светло но без слънце да не е горещо нито студено , нито на перваз нито на течение. Да се полива само когато си сигурна че е просъхнал субстрата. Особено вътре в средата на саксията. За целта бучваш бамбуковА пръчка и вадиш за да видиш дали е влажна.
Зареждаш се с търпение и чакаш. Може да отнеме и година

Важното е че това е от преполиване. Което означава че в този зимен и тъмен сезон поливаш по-често отколкото им е необходимо. Вариантите за да не става същото с останалите орхидеи  са няколко - разреждаш поливането, сменяш медията на едри кори, правиш много отвори на саксията.

Скрит текст:
Вижте какви топченца имаше в корите, гладки, лъскави и пълни с течност. Какво може да е?

_re_ge , даваш ми надежда, БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО bouquet bouquet bouquet  за съветите и изчерпателните насоки. Фунгицид досега не съм купувала. Утре ще потърся /от агроаптека предполагам?/. Жълтите корени трябва ли да ги махна???
Ще опитам, стискайте палци на маркчето ми и на мен да не объркам нещо  Praynig

Последна редакция: пт, 02 фев 2018, 22:50 от beauty_magnolia

# 93
http://prikachi.com/images.php?images/859/9259859w.jpg
Искам да питам, това, което е останало от опадалите листа, като чуканче, заравя ли се в субстрата? В желанието си да не ги загърля, ги оставих прекалено отгоре и сега не са стабилни, освен това стоят полегнали.
И втори въпрос -отново виждам бели петънца вътре в едната от саксиите по корите. Това дали е опасно за орхидеята?

# 94
  • Варна
Не, разбира се. Нали точно това е писала Реге малко по-нагоре. Стъблото винаги се оставя отгоре, няма опасност да е прекалено издадено, опасността е ако е прекалено загърлено - изгнива и е дотам! Голи корени не могат да пуснат нищо. Стъблото е това, което вади корени и кейки.

# 95
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за бой съм.
ходих до "моя" магазин за цветя и не издържах.
взех си две преоценени минита - жълто и тъмно цикламено, две за колежката - жълто и бяло... По 2 лъва, как да се спра?!
много ми се искаше, но се спрях и не си взех от онази тиландизия, която се поставя в корените на вандата за да поддържа влажност.
сега малко ме е яд. Sad

# 96
И аз не бих устояла на такава оферта.Не съм попадала на такива досега. Веднъж даже бях свидетел как един служител пречупи една здрава, но прецъфтяла орхи и я изхвърли в коша за боклук.Разби ми сърцето направо.

# 97
там не е за влизане - всеки път има нещо, дето така ми се залепва на ръцете, че...

имаше и нормални размери Simple Smile цветове от бяло, розово до цикламено - попрецъфтели и без някакви екстри, но не лоши.
цените бяха от 2 до 4 лева.

сега се чудя дали да не изпратя половинката да вземе тиландисията и да я намотая около корените на вандата. Sad Sad

Скрит текст:

# 98
st. Dobri , къде има такива магазини? Това направо са нереални цени,  Crazyникога не съм попадала на такива. Преоценени съм виждала от 3,50 нагоре...

# 99
аз го писах много пъти - на пазара Петков, в края на застроената част, точно преди цветарските сергии, в малката уличка, има склад за цветя и цветарски материали.
има и саксии, кашпи, аксесоари...

това е мястото Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 100
  • София
аз го писах много пъти - на пазара Петков, в края на застроената част, точно преди цветарските сергии, в малката уличка, има склад за цветя и цветарски материали.

На едро сутринта минитата бяха по 1лв във въпросното място (цветарите го знаят като Марко) .
От телефона пиша и не знам как се поства локация ,затова ще постна снимка на още едно складче на борсата за цветя .

Това е склада на Жан ,много често пускат  страхотни оферти . Имат голямо разнообразие от орхидейки . Ако не сте ходили там ,отидете - ще ви хареса Simple Smile

# 101
Жълтите корени НЕ СЕ МАХАТ те са жълти защото не са били на светлина. Махат се МЕКИТЕ И ОЧЕВИДНО ВИДНО ГНИЛИ.

Фунгицид - топсин

Топченцатс са фабричен тор.

# 102
http://prikachi.com/images.php?images/859/9259859w.jpg
Искам да питам, това, което е останало от опадалите листа, като чуканче, заравя ли се в субстрата? В желанието си да не ги загърля, ги оставих прекалено отгоре и сега не са стабилни, освен това стоят полегнали.
И втори въпрос -отново виждам бели петънца вътре в едната от саксиите по корите. Това дали е опасно за орхидеята?

Бели какви? Може да е няколко неща
Нестабилността се коригира с пръчици.
Загърлнето може да е фатално

Последна редакция: сб, 03 фев 2018, 14:53 от _re_ge

# 103

На едро сутринта минитата бяха по 1лв във въпросното място (цветарите го знаят като Марко) .
От телефона пиша и не знам как се поства локация ,затова ще постна снимка на още едно складче на борсата за цветя .

Това е склада на Жан ,много често пускат  страхотни оферти . Имат голямо разнообразие от орхидейки . Ако не сте ходили там ,отидете - ще ви хареса Simple Smile

Simple Smile Simple SmileSimple Smile разписвала съм се и там, но с луковици и летни цветя за двора. Simple Smile

# 104
  • София
Ако ви е близо борсата ,минете някоя сутрин,когато е пазара там . Може да намерите доста привлекателни неща Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт