Нашите орхидеи - тема 22

• 82 092
  • 808
  •   1
Отговори
# 150
Сама си слагам етикети ( месечинке Heart Eyes) защото наистина имам много саксии. Както и на източник ежк (една жена каза /писа) не мога да вярвам. Прекалено дълго общувам с орхидеи и орхилюбители за да мога вече и да разбирам от кръстоски. Ако нямаш систематика в колекцията си,  лесно става объркване на саксиите, после иди доказвай...

# 151
  • София-в сърцата на моите деца
Я да питам специалистите - каква според вас е причината фаленопсис, който досега е цъфтял в лилаво да цъфне чисто бяло? Изключихме вероятността да е бил боядисан, защото няколко години си е цъфтял в лилаво. Понеже са хибриди ли се получават такива мутации?
И при мене така се получи. Една яркожълта сега цъфна бяла и то на разклонения на същите цветоноси. Едно мини розово също цъфна бяло.Flushed

# 152
  • Варна
Както и на източник ежк (една жена каза /писа) не мога да вярвам.
Е, тя не е абсолютно непозната, от форума от цветарската тема си направихме група там. Аз не я познавам лично, но форумното ни познанство е дългогодишно. Но и не съм видяла лично растението де, пък и не ми се занимава да разследвам ситуацията Crazy

# 153
Кое му е чудното? Ние имахме жълти и червени лалета, а на следващата пролет всички цъфнаха в червено. Обяснихме си го с опрашването и че са надделели червените. И при орхите има обяснение, но просто не го знаем. Това не значи, че не е възможно лилавата да започне да цъфти в бяло.

# 154
Да ви имам проблемите, че си сменили цвета  Grinning
При мен най-често не цъфтят. Явно жилището не е ОК, защото през годините пробвах и тако, и вако.  
Обикновено ми цъфтят 2-3 за годината, като цветоносите са били поне 5-6, но другите са заспали.

# 155
Лалетата са друга песен. Те се опрашват на друг принцип. При орхидеите опрашването става по различно. Не е като при Лалетата-  бели до червени и после имаш бяло на червени черти.

Бяла може да цъфне на същия цветонос ако е била оцветена.  Но да ви е цъфтяла на домашно (подчертавам на домашно) няколко пъти лилава и после  хоп бяла... То аз ако не бях открила мистерията с етикетите при мен сега и аз щях да ви разказвам същата история как от зелена е станала Бордо. И моята боядисаната беше червена ама после стана бяла и завинаги...

# 156
Здравейте. Моля за помощ. Забелязвам по листата на едната ми орхидея издъхнали петна като от приготвени или проядено. Дали е някоя болест?

# 157
Здравейте. Моля за помощ. Забелязвам по листата на едната ми орхидея издъхнали петна като от приготвени или проядено. Дали е някоя болест?

Петната са от механично нараняване но друго виждам аз. Саксията е тотално неподходяща за това цвете като - дренаж, проветряване , количество листа и според тях преценям като количество корени. Може би е два размера по -голяма от необходимото.

# 158
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
преди години, като показах във форума една моя спасителна акция, едно от момичетата ми писа "това е орхидея, не ряпа. не трябва да я навираш в кори до ушите.".
грубичка или не - беше права. Simple Smile

# 159
Благодаря за отговора. Грубостта не ме притеснява. Вече споделих, че не съм гледала до сега орхидеи. Да разбирам ли, че е подходящо да пресадя орхидеята в по-малка саксия и да не запълвам до горе с кори?

# 160
Пазиш ли старата прозрачна саксия?

# 161
Момичета, имам следното питане. Купих си син фаленопсис, прецъфтяха красотите и сега от единия цветонос ще излизат разклонения. Дайте идея как да я оцветя, за да цъфне пак в синьо. Гледах клипчета как се прави дупка в цветоноса и се кисне в мастило, честно казано сърце не ми дава да го надупча. А ето я и синята лейди

# 162
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако не я боядисаш ще си имаш прекрасна бяла лейди. Simple Smile лошо ли е?

# 163
не, но имам вече бели, а искам нещо по-различно, затова и си купих синя

# 164
  • Варна
Мисля, че никой в темата не е боядисвал орхидеи, поне аз не съм чела такова нещо. Не бих я боядисвала лично аз, но и не бих си купила синя, знаейки, че всъщносто е бяла. И аз имам 2 бели и повече не ща.

Общи условия

Активация на акаунт