Нашите орхидеи - тема 22

• 81 508
  • 808
  •   1
Отговори
# 645
  • до най-прекрасния мъж
Аз реших да позасуша малко орхидеята, докато ми остане време да й извадя корите и да ги мина през фурната и пред калиев перманганат. Ще я върна в същата саксия. Обаче, току-що видях едно миниатюрно зелено връхче да се подава от едно възелче на единия цветонос. Май ще си имаме нов цветонос. В такъв случай мисля да не я пипам засега, за да не я объркам.

# 646
И аз видях нови на всяко стъбло,както и наченало ново листенце! 🤗 Много им се радвам,това значи,че й е добре. Засенчих й малко да не я пече директно.

# 647
  • на острова на мечтите
Аз реших да позасуша малко орхидеята, докато ми остане време да й извадя корите и да ги мина през фурната и пред калиев перманганат. Ще я върна в същата саксия. Обаче, току-що видях едно миниатюрно зелено връхче да се подава от едно възелче на единия цветонос. Май ще си имаме нов цветонос. В такъв случай мисля да не я пипам засега, за да не я объркам.
Може ли малко пояснения за тази техника със засушаването!

# 648
Предполагам, че става дума за разреждане на поливането.

Лично аз не отлагам, когато има ясни признаци за проблем с корените. Действам веднага.

# 649
# 650
  • до най-прекрасния мъж
Качвам една снимка, на която се виждат корените. Да, позасушаването, означава да не я поливам много често. По стените на саксията и на дъното на кашпата има още влага, а е минала седмица от предходното поливане. Ще я изчакам да изсъхне хубаво и ще я извадя лекичко от саксията, за да обработя корите.
Скрит текст:
Корените изглеждат така само извън саксията, вътре са си свежо зелени. Не знам защо покафеняват така отгоре.

# 651
И мойте точно така изглеждат отгоре и отвътре са свежо зелени.
И на мен ще ми е полезно да науча защо така и дали има проблем или не Simple Smile

# 652
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не бих ги пипала, след като вътрешните се вижда, че са свежи и зелени.
но аз съм от по-... да кажем инертните Simple Smile

# 653
  • до най-прекрасния мъж
Ако има загниване по вътрешните корени от преполиване, режете корена до здраво или до основата, третирате ли с нещо? Така или иначе ще отварям саксията рано или късно, поне да знам как да действам.
И аз си мисля, че щом ще вади цветонос, не й е много зле и засега няма да я закачам.

# 654
  • на острова на мечтите
Чета по път. Благодаря ви! И на една от моите красавици корените са така,но ме е страх да я пипам. А и ще цъфти.

# 655
Това покафеняване често се наблюдава при новозакупени или често торени орхидеи. Би могло да се оприличи с леко прегаряне на повърхностният слой на корена, а когато той е плътен и свеж на пипане и при поливане реагира, няма място за притеснения Simple Smile

# 656
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря за успокоението, Nicolla Simple Smile
Моята не е торена никога, откакто е при мен, но може да мине в графата - наскоро купена. От една година е вкъщи. Днес гледах, че пъпчицата се е отворила лекичко и цветоносчето ми е пораснало, макар и с милимунда. Засега извадих малко корички - да са по-разредени и да диша по-добре. Държа я на светло, но сенчесто място, дано да й е добре.

# 657
По-напред стана дума за кейки паста, та се сетих да разкажа за моя опит с нея.
Малко история - фаленопсис с централен цветонос, пуснат при мен. Беше доста къс и имаше само 2 спящи пъпки. През есента на 2015 едната се разви съвсем малко, колкото да ми даде надежда, и заспа. Пролетта на 2016 не изтраях и намазах другата с паста. Разви се един ужас и от него - три кейкита. Първо растяха само на листа, а от есента на 2017 пускат корени. Отскоро едното има цветоносче.
Снимки:
Скрит текст:

# 658
Impala, много успешен експеримент  bouquet Честити ти всички благинки от него  Heart Eyes
Здрави и яки растения изглеждат. Ще ги отделяш ли?

# 659
Благодаря Hug !
Засега не мисля да отделям. Майката е изключително здраво растение и може дълго да си отглежда бебетата вместо аз да им треперя.

Общи условия

Активация на акаунт