Нашите орхидеи - тема 22

• 81 504
  • 808
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря Hug !
Засега не мисля да отделям. Майката е изключително здраво растение и може дълго да си отглежда бебетата вместо аз да им треперя.

Най-добре си е при мама  Hug
Аз отделих две бебета скоро и сега гледам, че и мама и бебетата страдат... Но бяха станали с едни дълги корени, изглеждаха вече самостоятелни.

# 661
  • София
Точно смятах да ви питам какво да правя с моето кейки, когато прецъфти. Два от корените са над 20 см дълги.
Сега започвам да си мисля да не го пипам.
В момента цъфти цветонос от основното стебло, както и цветоноса на кейкито.

# 662
Точно смятах да ви питам какво да правя с моето кейки, когато прецъфти. Два от корените са над 20 см дълги.
Сега започвам да си мисля да не го пипам.
В момента цъфти цветонос от основното стебло, както и цветоноса на кейкито.

Аз ги разделих, защото майката спря всякакво развитие, нито листа, нито корени, за цветонос спрях и да мечтая. И това в продължение на няколко години. И реших уж да я облекча да не насочва всичките си сили към бебетата, но доколко съм права не знам... По-опитните орхидеолюбителки ще кажат по-точно  Hug

# 663
  • София
При водно отглеждане колко време се държат орхите във витамин в комплекс?

# 664
  • София
Подариха ми мини орхидея преди няколко дни, признавам си, че не я огледах много, много, само я оставих на прозореца.
Днес я взех да я разгледам, две от листата й направо паднаха, изгнили от основата, корените изглеждат добре. Прикачвам снимки по-долу, дано да се виждат.
Има ли смисъл да я мъча изобщо, има ли шанс да избие нещо от нея? Ако да, в този сфагнум ли да я оставя, добре ли ще й е така? Или в обикновен субстрат за орхидеи да я пресадя?

Скрит текст:

# 665
  • Русе
Имам 4 мини орхидеи (от почти година) - всичките са в сфагнум, цъфтяха си и се развиват добре. Сега се чудя - едната има толкова много корени, че почти не е останал сфагнум - какво да я направя дали да я прехвърля в дребни корички или да я оставя така.
Струва ми се, че при теб сфагнума изглежда добре и може да ги оставиш така, а за листата - може би са били преполяти или нещо напръскани Sad

# 666
  • Варна
За съжаление растежната точка на това конкретно растение е заминала. Има шанс да избие ново растение отстрани или кейки на цветоноса.

# 667
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, престраших се. Днес извадих внимателно орхидейката от саксийката и какво да видя - отвън изглежда суха за поливане, отвътре гимжи от вода, корите бяха адски мокри в центъра. Изсипах ги на домакинска хартия и извадих доста парчета дунапрен от центъра. Изхвърлих го, изрязах изгнилите корени, изплакнах орхидейката леко и внимателно и я оставих настрани. Коричките събрах и потопих в много слаб разтвор на калиев перманганат за 2-3 минутки. След това изплакнах обилно с вода и мушнах в гореща фурна за 20-тина минутки на 250 градуса, за да измрат евентуални гадини. Охладих и много внимателно засадих орхидейката отново. Потопих са секунди презасадената саксийка във водичка, колкото леко да овлажня коричките, отцедих добре и я оставих да си почива след манипулацията.
Дано да й хареса и да се отблагодари с цветоносче. Ето и малко снимки, на които се виждат коренчетата й след манипулацията:

А това са изгнилите коренчета и дунапрените, които отстраних:

Моля по-опитните от вас да кажат зле ли е работата. За първи път пресаждам орхидея и си нямам идея доколко са добре корените.

# 668
Корените, които сте оставили са добре, единствено ще си позволя да кажа, че е по-добре да се остави орхидеята за ден два, само по корени след обработка и след това в корички. Това с оглед, ако има наранена част да не се получи загниване, а поливът да е след още 2-3 дена.

# 669
Подкрепям горния пост - поне два три дена на сухо, после посаждсне и пак 2-3дена сухо. Едва тогава поливане.
Сади се сухо в сухо заради наранявания от обработка и посаждане. Има възможност от нагниване

И най - важното - корекция в поливането по принцип. Видимо има преполиване.

# 670
  • до най-прекрасния мъж
Мерси, момичета!
Ако тази вечер я извадя и подсуша отново корите във фурната и да я оставя 2-3 дни така или е късно? Направи ми впечатление, че сега корите стоят доста рехаво и сякаш има повече въздух между тях, отколкото преди. Също, имаше и може би около 2-3 супени лъжици пръст между корите, която също отстраних и изхвърлих.
А поливането определено ще го променя, явно 1 път на 7-10 дни й е много. В стаята е 20 градуса цяла зима, но сигурно й е хладно и корите не могат да изсъхнат.

# 671
Аз моите орхидеи ги накисвам веднъж на около 3 седмици и не съм забелязала засушаване.

# 672
Аз не съм засичала на какъв период ги поливам. Станат ли сиви корените, слагам ги във вода.

# 673
Да, аз също не засичам точно. Като ми се видят корените побелели и накисвам. Но това не е по-рядко от веднъж на три седмици. Случвало се е и на месеца веднъж. Може би лятото е по-начесто, т.е. на около 2 седмици, но точно време не знам.

# 674
Установих поливането на фаленописисите на 4-5 седмици, в много редки случаи през лятото - на три. Изобщо не гледам корените. С някои мерки като подходящ субстрат и поставяне в кашпа си се справят чудесно. А и не им пречи лекото засушаване.

Няколко от розовата и лилавата гами:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт