Нашите орхидеи - тема 22

• 81 500
  • 808
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Уааау! Тази горе в дясно няма да ми остави мира! Purple Heart

# 676
  • до най-прекрасния мъж
Impala, прекрасни са!
Аз за първи път гледам орхидея и все ме е страх да не загине. Останалите цветя поливам всяка неделя. И понеже преди години унищожих всички теменужки на майка ми, които тя грижливо и с много любов отглеждаше от години, като бях забравила да ги полея две седмици през август, сега все ме е страх да не пресуша някое растение вкъщи.
Ще я накисна най-рано след 10-15 дни. А като време час ОК ли е?

# 677
  • Северозапада
У нас явно е по-топло и сух въздуха, защото поливам горе-долу веднъж седмично. Някои растения и по 2 пъти. В началото гледах да поливам орхидеите на 2 седмици, но на едната започнаха да и се сбръчкват листата и зачестих поливките.

# 678
Госпожа Лаленце,
И аз много харесвам този хибрид. "Wild Peach" му е името. Сравнително често го виждам по магазините, желая ти скоро да се сдобиеш с него Hug .

blue.angel,
Не се притеснявай излишно Hug ! За една година не се успяла да убиеш цветето, напротив - на снимките видях, че изглежда добре, има немалко корени. Сега корите са по-рехави, махнала си боклуците от саксията. Просто трябва леееко да дооптимизираш поливането. Нека е малко по-рядко от досега, да просъхва добре преди следващото поливане.

# 679
  • Шотландия
Здравейте и от мене,
Чета ви от известно време, сега се престраших да питам за поливането и аз - във връзка с дискусията, която върви в момента. Имам 1 орхидея само, но си я отглеждам вече няколко години. Като й опада цвета първия път, дълго време не се появяваше ново стъбло и като се появи, беше възхилаво и с малко цветове. И така я караше доста време, опадат цветовете, пак 1 стъбло се появи и така. След това една приятелка ми каза, че полива често, като изобщо не се притеснява, че а дъното в кашпата, в която е сложена прозрачната саксия, ще остане вода и че ще са "й мокри краката" - и че орхидеята й цъфти, та се пука. Реших се и аз и се престраших - взех да поливам така, а не само да я натапям през седмица - две или три и да й пръскам листата и отгоре в саксията. Откакто взех да я поливам така, изкара две стъбла, отрупани с цветове - чак домашните забелязаха, че е станала кичеста като никога. Задавам въпроса правилно ли е така, защото гледам, че вие поливате значително по-рядко?

Сега цветовете опадаха и се чудя да режа ли стъблата, защото имат по една мижава спяща пъпка на върха, но първо е много високо, второ - кой знае дали ще се събуди. Ще ги резна де. Утре се каня да купувам тор, че ми свърши и да я наторя. Не съм я вадила от саксията от миналото лято, май няма нужда. Живее на прозореца на банята, който е с много плътно стъкло, изложението е юго-запад. При нас уж е студено навън, но когато грее слънце, май се нагрява доста. Сега виждам, че едно-две от листата й са леко жълтеникави, та я преместих в този ъгъл, в който е малко по-сенчесто уж. Благодаря за съветите предварително.

# 680
На моите четири орхидеи поливането се отразява много добре. Тук прочетох да не се полива, докато е с пъпки, че ще окапят.  Устисках известно време, но като видях, че корените са бледосиви, рискувах и я полях. Буквално на следващия ден отвори първия цвят (а ги чаках да се разтворят дълго време, бяха като застинали), а листата ѝ се изправиха високо ("щръкнаха"), а преди бяха полегнали странично.

# 681
Аз поливам когато забележа, че има нужда.Едни по-рядко, други по-често.Според мен зависи от много фактори, като сезон, начин на поливане и количество вода.Имам едно мини, наследство от свекито, поливах го е силно казано, но му капвах по малко вода през горе-долу 3 дни докато го съживя.Тази година ми се отблагодари.😊

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 09:01 от Sunshine29

# 682
  • София
Dara888, за първи път чувам, че не трябва да се полива докато има пъпки. То и ти си се убедила в обратното де Simple Smile
Impala, благодаря за препоръката, ще се оглеждам Simple Smile Наскоро разбрахме, че чакаме бебче и май ще трябва да поспра с новите цветя, че няма да има място за всички ни Yum

# 683
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile поздравления Simple Smile

# 684
Честито! Това е по- хубаво от всякакви орхидеи!

# 685
  • Русе
Лаленце, честито, за орхите винаги ще има време - по-нататък Hug

# 686
Днес купих едно преоценено фалче, ще е подарък за приятелка. Всъщност нейното фалче е в нас, тя го гледаше близо 2 години, но не искаше да цъфти, накрая го донесе в нас и след месец изкара цветонос и сега цъфти. Искаше да си го взима, ама с Мъжа не и го дадохме, всъщност то и е подарък от мъжа ми.  Та така днес и избрахме ново, дано да отгледа.

# 687
Ехаа! Прекрасна новина, Лаленце Heart Eyes , честито!
Аз си отглеждах кротко и спокойно само четири орхидейки няколко години. Скъсах синджира през 2014 г, т.е. не много след раждането на сина ни. Някакъв компенсаторен механизъм явно Stuck Out Tongue Winking Eye . Сега деля колибката с мъж, почти 5-годишен пумпал, две немски овчарки и над 100 орхидеи. Та всичко с времето си Wink .

*Мила*
Щом орхидеята ти няма проблеми, а даже реагира толкова добре на този режим на поливане, продължавай смело така.
Просто златното правило е, че е по-добре да се засуши, отколкото да се преполее. Не помня случай на орхидея загинала от сухо, но от преполиване и гниенета - стотици (не преувеличавам).

# 688
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, днес забелязах, че и на втория ми стар цветонос най-високо разположената спяща пъпка седи надута. Май ще си имам 2 нови цветоносчета. Корените изглеждат добре, свежи са. Другото наболо цветоносче бааавничко расте. Много й се радвам, защото винаги много съм ги харесвала, но не съм успявала да си отгледам. Пробвала съм с две,  но все умираха. Едната я бяха изхвърлили, имаше само листа и аз я взех, но скоро сред това загина. Другата след като прецъфтя, пожълтя и тя загина. Но и двете седяха на остъклена тераса на пряко слънце. Вероятно това е била причината.
Леле, Impala, супер. Как успяваш да се справиш с толкова много? Сигурно у вас е цветна градина.

# 689
Да я покажеш хубавицата тук като цъфне Hug !
У нас е наистина една малка градинка посред зима, която ме зарежда позитивно. Колкото до грижите, свела съм ги до два дена през 4-5 седмици. Пренасям до банята, накисвам, връщам обратно. Връткаво е, но ми дава доста свобода през останалото време.

Общи условия

Активация на акаунт