ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 323
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 480
  • MI
  • Мнения: 11 890
Кафе, според мен просто млякото трудно се усвоява, особено след закуска, та затова не е прието да се пие капучино след закуска. Нали тук закуската е малка и сладко, горе долу бива мляко. Simple Smile  Ето това ми беше много странно в началото - важността на процеса на храносмилане в Италия. Joy Та и прекаленото смесване на продукти затруднява храносмилането.

Има и хубави панетоне, само че трябва да са от пастичерия. Нищо общо с индустриалните, каквото и да им пише на етикетите. Виж  коломба ненавиждам.

# 481
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229
Да, наистина, нещо почти като разделно хранене се получава, макар и далече от това, де.. Но определено си промених вкуса и вече и на мен са ми гадни манджите с по сто неща вътре. Супи също почти спрях да правя, само някакви простички крем супи с един-два зеленчука.

# 482
  • MI
  • Мнения: 11 890
Да, разбирам те напълно. Аз супи никога не съм обичала особено, яхнии със 100 неща вътре пък съвсем. То и нашата традиционна кухня е много проста откъм съчетания, не знам откъде дойде тази мода да се буха всичко заедно в тавста/тенджерата...

# 483
  • Мнения: 235
Благодаря, момичета! Аз реших, че това рагу е като рагу - кокали с месце по тях. Simple Smile Явно ястието се прави с кайма всъщност.

# 484
  • MI
  • Мнения: 11 890
Не винаги,но вариант с кокал не съм срещала. Неаполитанското рагу например е от парчета месо (телешко и свинско) и само лук и чесън, няма друг зеленчук. И домати, разбира се. Много френски и италиански рецепти имат сходни имена, но винаги има разлики в продуктите и/или приготвянето. Причините - първо, че са се женили помежду си благородниците (например на масленото тесто, което е толкова популярно за десертите във Франция рецептата казват че я е занесла Катерина Медичи когато се жени за Анри непомякойпоред). Второ, в Неапол и после в Кралството на двете Сицилии (разбирай южна Италия) са работили много френски готвачи в домовете на благородниците. И така е имало постоянен обмен на рецепти и техники, който обаче много се е повлиявал от местните традиции и вкусове. Така една рецепта със сходни продукти може да има съвсем различен краен резултат не само във Франция и Италия, ами и в различните региони на двете. Извинявам се за лиричното отклонение, историята ми е слабост, както мисля стана вече ясно. Simple Smile

# 485
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Много благодаря за обясненията за рагуто, за млякото, а и за историческите данни също. Тъкмо днес купих пресни талиятели и се чудех как да ги приготвя. Само не знам как ще утрая два часа, за да е готов сосът. Напоследък съм все по максимално бързото готвене.

# 486
  • MI
  • Мнения: 11 890
За много неща са и прави, макар че често преувеличават. Simple Smile

Пижамка, може ив тенджера под налягане, но сз не съм пробвала. Мисля малко по-малко от час там, но да не те объркам. Имам лек страх от това чудо на техниката. Sweat Smile Най-добре сложи уикенда докато си правиш други неща, няма да усетиш кога е станало...

# 487
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Аз правя рагу,но не за два часа. Каймата няма нужда от толкова дълго готвене. Според мен,де. Моето рагу става за около час. Повече време трябва за кервиза,морковите и евентуално другите зеленчуци. салсата ,т.е. дом. сос се продава вече полусготвен.  Така че ,ако не слагам много зеленчуци,става и за по-малко време.

# 488
  • MI
  • Мнения: 11 890
Разбира се, че е готово много преди 2-3 часа, всъщност и вкусът със сигурност не е никак зле, дори е по-лесноза храносмилане. Просто вкусът е много различен и по принцип рагуто къкри много време за разлика от повечето други сосове. Като с бульона - истински добрият бульон се прави на много слаб огън много време. Не че иначе няма да стане, но крайният резултат е коренно различен. Simple Smile

# 489
  • Мнения: 16 020
Това рагу плаче за слоукукър Simple Smile

# 490
  • MI
  • Мнения: 11 890
Да, стига преди товв да си направиш стъпките със запържване и виното, то и с тенджерата под налягане е така.

# 491
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Да споделя, че в неделя правих рагуто и се получи много вкусно! Използвах мултикукъра за задушаването, а преди това - точно както nelig е писала - запържих и изпарих виното. Само се колебаех дали да го оставя под капак за цялото време; в крайна сметка го отворих след малко повече от час. Предполагам, че иначе щеше да е по-воднисто.

Може и да е коментирано, но нека да попитам сега. Каква е обичайната порция (като грамаж) на човек от едно такова ястие - талиятели с рагу? Както преди писах - бях купила прясна паста, сега не помня колко точно грама, но беше отбелязано 2 порции на опаковката. Рагуто приготвих от 700 гр. телешка кайма и два по-едри домата. В крайна сметка се получиха четири доста обилни порции и, съжалявам, ако звучи ужасно, обаче едната е прибрана в хладилника и сигурно утре аз или мъжът ми ще я доядем след претопляне. Иначе съотношението паста/сос беше идеално.
То, има една приказка, че като правим спагети, можем да нахраним целия китайски народ, но все пак ми стана любопитно - аз ли малки порции съм сервирала, много храна ли съм сготвила и какво количество обикновено се хапва от това?

# 492
  • MI
  • Мнения: 11 890
 Пижамка, много се радвам, че се е получило добре и ви е харесало! Добре си направила, не трябва да е воднисто. Иначе от същото количество кайма с половината рагу последния път напълних пакери (дори останаха), а останалата половина я замразих за следващ път като реша да правя лазаня или нещо подобно. Т.е. според мен са ти напълно ок порциите. Simple Smile
За порциите, зависи дали е суха или прясна и дали ще ядете само това или ще има и второ. Ако е прясна, колкото е написано на опаковката, обикновено не са много големи порциите. Ако ще я правиш ти, едно яйце и 100 гр брашно ти стигат за вас двамата. Ако е суха, около 80 гр за човек, но ако ще ядем само това слагам по 100 гр. Очевидно никой не спазва чак толкова точен грамаж, зависи колко си ящен. Simple Smile
За консервирането, както казах аз го и замразявам... Grinning И доста други сосове са си напълно ок да ги приготвиш от предния ден, а и всичката паста ал форно.

# 493
  • Мнения: 896
Днес си правих паста Пичи по тази рецепта: https://www.24kitchen.bg/recipe/spanachena-pasta-pichi
ето и резултата:
 

Доста трудоемка за правене паста. Тестото много лепнеше, а блендера изпуши (все още работи). По-удачно ми се вижда да се пасира спанака и после да се омеси на тесто с брашното.
Пастата я варих около 10 мин. и още си беше алденте.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2018, 15:03 от vanqivanova

# 494
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
И аз така мисля. Когато меся на ръка, усещам плътността на тестото и се ориентирам по-лесно,колко брашно трябва да добавя,или спанак. Аь съм правила с босилек и червено цвекло.
Обикновено прясната паста се вари по-лесно за 4/5минути. Аз слагам олиото във водата за варене.

Общи условия

Активация на акаунт