ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 174
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 870
Много благодаря на всички които се отзовахте толкова бързо!
Утре ще направя пестото с бадеми и риган, имам всички необходими съставки в хладилника. Ако ми се получи добре - ще споделя!

# 871
Моцарела с мая за сирене или за кашкавал се прави?

# 872
# 873
  • Los Angeles CA
Момичета, някоя знае ли рецепта за безглутеново тесто за пица? Аз от дълго време търся и не мога да намеря добра комбинация на  съставки на брашното, както и пропорциите. Питам тук, защото опитах пица в италиански ресторант (не в Б-я) и бях много приятно изненадана, че почти не можеш да направиш разлика между вкуса на глутеновата и безглутеновата.  Попитах сервитьора и той ми обясни, че внасят брашното от Италия. Надявам се мами, които са в Италия да знаят повече.

# 874
Вкласическия смисъл не знам, но ние редовно си правим "пица" с тесто(блат) от тиквички и овесени ядки или само овесени ядки. Вкусно е, хубаво е, но ме е истинско тесто ако това търсите.

# 875
Здравейте! Търся изпитана рецепта за мариноване на бейби октопод.

# 876
  • MI
Lindor, продават се такива брашна, от любопитство съм гледала съставките и са микс от пшеница с махнат глутен, ориз и елда . Аз не съм правила никога нищо с такова брашно, съответно не мога да съм ти полезна. Не бих го ползвала ако нямам непоносимост към глутена, защото глутенът е много важен за тестото и за да може да стане нещо от такова брашно слагат разни добавки. Същото е положението с безглутеновата паста. Още по-малко протеини, повече въглехидрати и мазнини. Но при желание, продава се, включително онлайн.

# 877
  • на острова на мечтите
  https://ricette.giallozafferano.it/ricette-con-Farina-di-riso/ относно пица без глутен.
350г. оризово брашно
250 гЦаревично нишесте
1с.л. мед
Вода 350мл.
2с.л. зехтин/олио
Бирена мая прясна
Щипка сол
Ако нещо не е ясно питай!

# 878
  • Los Angeles CA
danilu,
Благодаря ти, записвам си я и ще я направя. Тук (Калифорния) има готови смеси с безглутенови брашна, повечето съм ги опитвала, но не се получава това, което търся.
IvanGeorgiw,  правила съм с блат от карфиол, да получава се добре, но с други зеленчуци не съм опитвала.
Останах с впечатление, че италианците, като майстори на пици и спагети работят в тази сфера и са достигнали до неща(безглутенови) , които максимално се доближават като вкус до традиционните глутенови пици и спагети, най-малкото, че най-добрите спагети, които купувам са италиански.

# 879
  • MI
Доближават се, но няма как да е същото. Чудеса няма как да направят. А и щандовете с безглутенови продукти дори в Милано не са особено големи, явно няма чак такова търсене. Глутенът е изключително важен за втасването, както и за компактността на тестото факт. Няма как с ориз, елда или царевица да стане същото тесто. Съответно се слагат добавки (гуар, мазнини и т.н.), които не само на мен не се нравят и немалко хора просто избягват паста например ако имат проблем с глутена. Въпрос на личен избор. Казвали са ми от първа ръка, че за пастата която изнасят за САЩ добавят витамини, иначе не им я купуват. В Италия пък паста с добавени витамини не са си и помислили да пуснат на пазара. Особености на търсенето на местния пазар.

# 880
  • на острова на мечтите
Нели, разбира се,че няма да стане като тесто а брашно, но оризовото е едно от малкото типове брашно, което не се разпада при разточване. Уви става твърдо като дъска след изпичане. Затова сигурно се добавя царевично нишесте. Не съм пробвала точно този вид смес, но с елдено и оризово брашно съм правила паста. И палачинки. Безглутеновите продукти са поне 4 пъти по-скъпи на пазара.
В Италия има много повече интолерантни към глутен, отколкото в България. Докато живеех там, съм чувала само за детенцето на една моя колежка. Тук познавам повече попитам 20 човека с тази нетолерантност.

# 881
  • MI
Данилу, в сравнение със САЩ говорех. Познавам хора, които не ядат глутен и в България, но не са интолерантни. Въпрос на личен избор, няма лошо. Само ми е странно когато го правят за диета като мои познати, а всъщност тези продукти въобще не са по-диетични.... И аз да съм производител, и аз ще ги продавам и петорно по-скъпо щом има кой да ги купи. Grinning

# 882
  • In transit
Пица с безлутеново тесто не съм правила, но тестото за паста фролла ( маслено тесто) си правя със смес от кокосово, оризово и малко царевично брашно. Става много вкусно, но е доста по-трошливо от нормалното тесто дори след като се изпече.

# 883
Пробвала съм да направя пица с тесто от лимец + лимон точно преди да я сложа във фурната, но пак си става твърда. Sad

# 884
  • Bарна, морето, сините вълни
Правила съм пици с най-различни блатове, но засега фаворит ми е с червена леща. Споделям рецепта, ако за някой представлява интерес:
Скрит текст:
За блата:
300гр. червена леща, смелена на брашно
1ч.ч. вода
2с.л. шарлан/зехтин/олио
1ч.л. бакпулвер
Босилек

Брашното от червена леща се накисва във вода за 8 часа. След това към него се добавя шарлан, бакпулвер и босилек. Пече се в предварително загрята на 170° фурна за 10-12 минути.
След това се намазва с доматен сос, нарежда се плънката и отново се пече.

Общи условия

Активация на акаунт