ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 172
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 885
Как се меля лещата ?

# 886
  • на острова на мечтите
аз меля в мощен кухненски робот. Но може и в кафемелачка.

# 887
Аз пък ще ви дам  прекрасна рецепта за безглутенов хляб с елда:

300 гр пресовани ядки от елда
30 гр чия + 200 мл вода
50 мл олио от авокадо или зехтин
100 мл вода
1 ч.л бакплувер + 1/2 ч.л оцет
сол
подправки по избор
семена за поръсване.

ПРИГОТВЯНЕ
Смесете чия с 200мл топла вода и разбъркайте добре
Блендирайте пресованите ядки от елда до получаване на брашно. Може да използвате и готово брашно от елда, но повече харесвам текстурата на блендирани пресовани ядки, тъй като има различни видове елда (зелена, кафява и т.н и понякога имат различен вкус)
След 5-10 минути, когато чията е набъбнала, добавете останалите съставки в купа и разбъркайте добре
Оформете във форма за хляб, поръсете със семена и печете 1 час и 30 минути на 160 градуса
Оставете да се охлади добре и нарежете на филийки.

Прекрасен хляб се получава! Simple Smile

# 888
Продава се и готово брашно от червена леща, но не знам дали го има в България.

# 889
В Италия всеки път ям една невероятна аншоа със зехтин и всеки път забравям да попитам каква точно е. От консерва е, филе, но не е солена, по-точно осолена е съвсем приятно, за да си я хапваш така просто, за мезе.....без да я готвиш. Много ароматен зехтин и вероятно има някакви подправки. Помагайте, ако на някой това му говори нещо. Каква марка би могла да е тази консерва? Приемам съвети за вашите любими консерви аншоа (да не е солена). Ще си ги поръчам от amazon.
Simple Smile

# 890
  • на острова на мечтите
Аншоата първо се соли, за да се консервира. Слага се в сол, както в България се залага сланина през зимата. Когато искаш да я консумираш, се изчиства от солта и се залива със зехтин. Ако помня добре, се измива. Аз лично не я ям. Купуваме я. Не знам да се слагат подправки. Поне в нашият район.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 00:43 от danilu

# 891
  • In transit
Дани, яла съм маринована аншоа в един ресторант в Торино. Но не се приготвя по начина, който описваш. Беше подправена със зехтин и малко магданоз.
Ето така изглежда това, за което говоря: https://ricette.giallozafferano.it/Alici-marinate.html

# 892
Да,  като снимката е тази за която говоря. В моята имаше и едни мънички червени люти чушлета. Аз и сама мога да си я овкуся, но въпросът е каква аншоа да си купя. После ще и слагам неща по вкус.

# 893
  • Deutschland/HE
Мики, най-вероятно е стояла само 24часа в сол, след това се слагат в оцет и най-накрая се слагат в зехтин с подправки и там е тънкостта, колко време в оцет и какви да са подправките в зехтина.

# 894
  • In transit
Да,  като снимката е тази за която говоря. В моята имаше и едни мънички червени люти чушлета. Аз и сама мога да си я овкуся, но въпросът е каква аншоа да си купя. После ще и слагам неща по вкус.
Ами сурова...в България мисля, че хамсия се нарича. Почистваш я добре, в рецепата пише, от съображения за сигурност да се замрази за най-малко 96 часа при -18С. След това се приготвя маринатата и се държи в нея 5 часа.
Пробвала съм с готова маринована от тематичните седмици в Лидл да постигна този вкус, но не успях...твърде кисели са онези.

Колибри, технологията е друга. Данилу говореше за тази дето е в бурканчета осолена със зехтин.
Като тази:
Скрит текст:

# 895
  • MI
Аншоа не дали тези в бурканчето? Това на снимката си е сготвена хамсия, дори не е сурова според мен.
П.с . Сега видях, сурови са, да. Ако не съм сигурна че е прясна не бих рискуваша. Но мен по принцип си ме е страх да ям сурова риба, дори на суши, та съм предубедена.

# 896
Последно хамсия и аншоа едно и също ли е?

# 897
  • In transit
Да.

# 898
Хамсия е рибата, а аншоа е метод на приготвяне.

# 899
  • In transit
Ами според уики просто на хамсията в Италия и казваш аншоа (Acciuga или alice).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%B8%D1%8F
https://it.wikipedia.org/wiki/Engraulis_encrasicolus

Общи условия

Активация на акаунт