ИТАЛИАНСКА кухня

• 121 169
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 900
  • Deutschland/HE
Да, една и съща риба е. Явно има няколко начина за обработка, това със замразяването не го знаех.

П.С. Родителите ми правеха осолена за 24часа и друга, която се редеше в един супник - ред риба, ред морска сол и се затваря плътно и седеше в мазата дълго време и после се почистваше, махаха се главите, разделяха се филетата... Голяма играчка беше, но бяха много вкусни.

# 901
  • MI
Аз въобще не могадасе оправя с тези термини, защото в България съм виждала аншоа от сардини. . Grinning

# 902
  • Deutschland/HE
Е, като няма хамсия и от сардини става Simple Smile
На мен ми е интересна тази технология със замразяването на хамсията. Почистена ли се замразява? По принцип ако ще се замразява някаква риба в домашни усилия препоръчват да е непочистена и да не се осолява.

# 903
  • MI
Тук винаги са ми казвали почистена и неосолена. Винаги така съм процедирала.  Доколкото знам вътрешностите стават доста неприятни в противен случай.

За аншоата имах предвид, че наистина не мога да разбера дали е синоним на хамсия или е начин на приготвяне. И Гугъл не ми помогна особено. Simple Smile

# 904
  • на острова на мечтите
Тази, която виждам на снимката е прясна. Тя не се приготвя както ви описах. Тази осолената е за дълга консервация. Продават я в големи кутии от 500гр. Аз не я обичам.

Прясната хамсия(аlici)след изчистване, трябва да се замрази поне за 24 часа. Това е задължително, защото имат ,някои от рибките, паразити, които умират само след замразяване във фризер. После се слагат в оцет за около час. Изваждат се от оцета и се овкусяват със зехтин, магданоз и лимонов сок. Аз слагам и малко чесън.
П.С. alici доколкото помня са т.н.цаца.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 00:45 от danilu

# 905
А тази солената може ли да се обезсоли и как? Аз я харесвам и нея, но човек може да ослепее от сол, трудна е за ядене.

# 906
  • MI
Виж за такива:

Има хубави на различни марки, в общи линии гледай къде е произведено и с какво олио е.... Аз обичам, а и за много рецепти трябват та винаги има вкъщи. Особено с лют пипер са много хубави. Със сол са по-евтини, но и много по-лесно се развалят (на гранясало замирисва ако не внимаваш), после не е ясно ще постигнеш ли същия резултат ако сложиш в олио и така не се занимавам, а купувам директно тези.

# 907
  • In transit
Нели, тези, които си показала също са доста солени. И аз ги ползвам често, но не знам как могат да се обезсолят. Ползвам ги точно за да посолят дадено ястие.
Данилу, такива не съм виждала в България.

# 908
  • MI
Мики, да, без сол няма и не мисля че може да се обезсолят... Но все пак по съвсем малко се ползва, ако става дума да се ядат така, като нормална риба, не става наистина. Съвсем друга им е идеята. Иначе трябва наистина мариновани, но наистина трябва да е сигурен че е много прясна хамсията човек...

# 909
  • In transit
Нели, за директна консумация е много вкусно върху филия хляб намазана с масло да сложиш едно-две филета аншоа. Чудесно върви с просеко. Simple Smile

# 910
  • MI
Или върху кростини или  или брускети, ама 1-2, не да се наядеш като с пържена цаца. Grinning И аз обичам много.

# 911
  • на острова на мечтите
Нели, тези, които си показала също са доста солени. И аз ги ползвам често, но не знам как могат да се обезсолят. Ползвам ги точно за да посолят дадено ястие.
Данилу, такива не съм виждала в България.
Mikkey, май само тук се продава тази,която споделих. Мноооого е солена. Мие се. По-скоро се изкисва. Не помня точно. Аз не я обичам, не ям и не купувам. Веднъж, бяхме в едно много известно рибарско градче и ММ си я купи от пазарчето. Не помня какво я направихме. Май я подарихме на сестра му. Сега мъжо си купува тази от снимката на Нели. Яде си я само той. Май е вечна Joy

# 912
  • Варна
Момичета, коя е любимата ви рецепта с трицветна паста ? Досега само на салата съм опитвала,  не съм приготвяла този вид, а се сдобих с един пакет покрай Хелоуин  и сега се чудя как да го сготвя....

# 913
  • на острова на мечтите
С песто;с чесън, зехтин и лют пипер; с пресни домати и босилек;с различни сирена синьо, пармезан...

# 914
  • София
С доматен сос и босилек.

Общи условия

Активация на акаунт