КРУИЗИ /Тема 11/

• 97 262
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Здравейте отново, и аз се записвам с първия ми круиз който предстои юли месец с тръгване от Савона с Коста. Изчетох всички 11 теми и искам да попитам:
- за плащането на бордния кредит(депозит) картата директно ли я таксуват като в магазин- тоест трябва да въведете пин код или чрез CVC кода както при пазаруване в интернет. Проблема е, че не си знам пин кода на картата и така си пазарувам от години без проблем и се чудя дали да си вадя нова карта заради това или и без пин код ще стане?
- чудя се кога да взема билет за влак на отиване/връщане, гледам че най-евтините билети отдавна са разпродадени. Доколкото разбрах ако сам си носиш багажа на връщане може да си излезеш веднага. Ако корабът акустира 8.30 на връщане дали ще можем спокойно да си закусим и до 10 да слезем ако сами си носим багажа? И да хванем влака от 10.30 или по добре да вземем влака от 12.30?
- за фитнеса трябва ли си нося отделни маратонки или може с тези които си ходя на кораба ако са чисти отдолу, предполагам че там навсякъде ще е много чисто. Тоест има ли някой човек на входа който да следи за това?
- в дена на отплаване, обяда включен ли е или някакво хапване преди вечеря? Може ли по собствено желание да се качиш по- рано или ти дават час който трябва да спазваш?
Още се чудя първата вечер дали да бъде в Геноа или Савона- запазила съм и за двете места и трябва някое да канселирам. Хем ми се иска да разгледаме и Геноа, хем е по добре да отидем предния ден до круизния терминал.

Благодаря предваритено.
По ред - никога не са ни искали пин кода, просто (дори го правиш понякога предварително вкъщи, например ПРИ Роял Карибиън) си регистрираш картата на борда (сам). Като то го казвам обаче, не мига да се сетя, тъй ксто картите се пъхат в едни устройства, дали тези устройства не искаха пина. И то баш на Коста. Някой ако помни повече, да каже. Но, аз ще те посъветвам не да си сменяш картата, а да опиташ да си смениш пина в банката, надали е толкова сложно. Защото ако другаде плащате с карта, ще ти трябва.
2 - то реши в колко да хванеш влака, принципно е постижимо и безпроблемно, ако си носите багажа, може да си за късите и в 7 и пак да слезете рано, но а ко не бързате за самолет, по добре по късния влак. Ядене може по всяко време до слизане от кораба, полага ти се всичко. Можеш да се качиш когато искаш, но не преди 12.30.

# 316
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
И аз с въпрос за влак-колко най-късно сте слизали от кораба,че се чудя дали ще хванем влака от Генуа в 12.30.

# 317
Привет! Има ли значение дали ще регистрирате кредитна или дебитна карта на круиз с  Royal caribbean?

# 318
Здравейте отново, и аз се записвам с първия ми круиз който предстои юли месец с тръгване от Савона с Коста. Изчетох всички 11 теми и искам да попитам:
- за плащането на бордния кредит(депозит) картата директно ли я таксуват като в магазин- тоест трябва да въведете пин код или чрез CVC кода както при пазаруване в интернет. Проблема е, че не си знам пин кода на картата и така си пазарувам от години без проблем и се чудя дали да си вадя нова карта заради това или и без пин код ще стане?
- чудя се кога да взема билет за влак на отиване/връщане, гледам че най-евтините билети отдавна са разпродадени. Доколкото разбрах ако сам си носиш багажа на връщане може да си излезеш веднага. Ако корабът акустира 8.30 на връщане дали ще можем спокойно да си закусим и до 10 да слезем ако сами си носим багажа? И да хванем влака от 10.30 или по добре да вземем влака от 12.30?
- за фитнеса трябва ли си нося отделни маратонки или може с тези които си ходя на кораба ако са чисти отдолу, предполагам че там навсякъде ще е много чисто. Тоест има ли някой човек на входа който да следи за това?
- в дена на отплаване, обяда включен ли е или някакво хапване преди вечеря? Може ли по собствено желание да се качиш по- рано или ти дават час който трябва да спазваш?
Още се чудя първата вечер дали да бъде в Геноа или Савона- запазила съм и за двете места и трябва някое да канселирам. Хем ми се иска да разгледаме и Геноа, хем е по добре да отидем предния ден до круизния терминал.

Благодаря предваритено.

Кредитната карта се регистрира на една машина на кораба до 24 часа след качване на борда. Сега обаче не се сещам дали искаше пин-кода, а го правих декември на кораб на Коста... ?!?
Качването е уж след 15:00, но ако отидете по-рано на порта в Савона, може и да ви пуснат. Стават опашки и за да има ред, дават едни номера или цветни ленти и се качвате по ред на номера или цвета на лентата... Храна има на бюфета след 15:00-15:30 (следобеден чай, кафе, пици на парче, сладки, малки сандвичи) и баровете работят... Не си спомням обаче до колко беше отворен бюфета... Има пристанища, на които някои пасажери не слизат в този ден и за тях всичко си работи като всеки друг ден...Иначе за този ден на качване си има предвидена вечеря в основния ресторант и естествено в бюфета...
Слизането от кораба също става по ред на цветните ленти, които оставят последната вечер в кабината и там е описано в колко е слизането на всеки цвят... Някои слизат в 9:00, други чак в 11:00, чака се много за излизането на багажа, така че ако бързате за полет или не си оставяте багажа или предварително се обаждате на рецепция да ви сложат  при ранно слизащите...
След като се качвате от Савона, не разбирам защо да оставате в Генуа? Как ще се придвижите до порта на Савона на другия ден? Излишно напрежение преди круиза, да не говорим че и в Савона има какво да се види...Smile

# 319
  • Варна
Благодаря за отговора, luba_rizova , lunna pateka Simple Smile.
По принцип не бързаме за самолет, но ми се иска да хванем по-ранния влак, за да пътуваме по-хладно и да имаме повече време за Милано. Сигурно техните влакове са климатизирани.
За картата аз съм с дебитна Виза и се надявам, че ще мине понеже досега никога не съм имала проблеми за различни плащания извън БГ конкретно с моята карта.
Искам да попитам може ли да изнасяме хавлии извън кораба за плаж, които разбира се, че ще върнем ?
Колко струва наем на чадър на плажа, питам за следните райони - Савона, Ибиса, Палма, Сицилия и дали се изисква консумация ?
Има редовни влакове в дена на круза от Генуа до Савона и достатъчно време да се наспим и предвижим. Влака все пак е само 30 мин, но сигурно ще канселирам нощувката в Генуа. Ще го мисля още, имам време. Simple Smile
Горе долу имате ли идея какви са диапазоните за хранене в бюфета за закуска Коста, конкретно за Fascinosa.  В google ми излиза:  Breakfast: 7:30 - 9:30 AM, Lunch: Noon - 2 PM

# 320
  • Пловдив
Била съм на Фасиноза, но то няма значение, храненето е 7-10..00,после има със сигурност някаква късна закуска до 11,после е 12-16(или 12-15.30), от 16 има сандвичи и сладки до 17 ч. А вечерята е от 18.30. До колкото си спомням, има дупка в храненето  само от 17 до 18.30,мен това ме дразнеше. Но, в Средиземно море обикновено о храната е повече и по обилна, вероятно е да няма дупки. В МСЦ има пици от 11 до късно през нощта. В другите компании дупки няма, има повече хранения, но пък и цената е друга. гладни няма да останете, със сигурност

# 321
На Фаскиноза не съм била, но на подобната Фаволоза... На Коста на корабите всичко е почти еднакво... Храна има в изобилие, зависи обаче какво меню са предвидили за този круиз.. Ние хапвахме в основния ресторант, после ако ММ не се е нахранил отиваме и в бюфета... На мен ми стигаше, но гледах например десертите... Satisfied За закуска ако ще слизаме на пристанище рано, закусваме в ресторанта, ако ще слизаме по-късничко, закусвахме в бюфета... Закуската в ресторанта е на самообслужване (като на шведска маса), но има и сервитьори, на които може да се поръчат топли ястия - яйца на очи, омлети и т.н.
Храната наистина зависи и от круиза, някъде е по-изобилна и разнообразна, другаде - по-еднообразна... Но винаги има много паста, на всяко ядене може да си вземеш освен първо, второ и десерт и паста... Някъде има повече десерти като торти, пасти и сладолед, а другаде - повече плодове...
В кабината има 2 сини хавлии за плаж... Аз съм ги изнасяла като бяхме на Карибите, няма проблем... С тях лягаш и по шизлонгите около басейните и джакузитата на кораба.. Мисля, че ако се загубят имаше някаква глоба... Но постоянно имаше забравени хавлии около басейните...Wink

# 322
  • София
Относно резервирания от мен круиз решихме да летим Барселона - Барселона защото самолетните билети са много евтини. До последно ще опитваме да вземем и последните два дни от круиза ако е възможно. Засега ни обещаха само upgrade на каютата към балкон. Което за 169 евро си е направо невероятно. Има вероятност и за малък борден кредит.
Въобще няма да съжаляваме ако слезем в Савона защото това ще ни даде възможност да се наследим на цялата Ривиера и още много като накъсаме пътя до Барселона с различни варианти на превоз.

Ще нахвърлям набързо няколко отговори на въпроси от темата и лични. А нека всеки си намери своя отговор да не ви цитирам поотделно....
/Ако на някои вече е отговорено се извинявам./

1. В никакъв случай не разчитайте на кредитна карта на която не знаете ПИН кода...Той може да ви бъде поискан по всяко време. Различните компании процедират по различен начин. На една и съща опашка може някъде да не е искан, а на други да. Въпрос на момент и време. Дори MSC го искат само за да се уверят, че картата работи извън страната ви. А за други е задължителен.

2. Относно Кредитна или Дебитна. Повечето компании няма да уважат Дебитна карта или ще поискат в брой. Защото имат сериозни проблеми с дебитните при поставянето на кредитни лимити. Които по същество нямат никакъв кредит. Разчитайте на дебитната си карта само при директни покупки.

3. Можете да хванете влака както се знае с директно слизане в началото с багажа. Не ви трябват отделни маратонки за фитнес. В деня на отплаване с качването започвате да ядете и така до края. Храната ви е най-малкия проблем. Хавлии има за всичко и за всеки по различен начин.

4. Описвала съм доста пъти Пулмантур и корабите, да не го правя пак преписвам от друг мой пост...

Скрит текст:
Компанията попада под средно ниво. Ползва се най-много от испаноговорящи.
Нормален круиз, с испански акцент.
Корабите имат и Grand Class, където се ползват доста привилегии.
Premium Pack и т.н.
Придобита от Royal Caribbean, разполага със стари кораби, реновирани.

Monarch е от 1990 година. Претърпял е доста ремонти и реновации.
Известен с това, че на него за първи път има жена-капитан на круизен кораб.
И още, че през 2006 г. намират мъртъв капитана му/38г.- естествена смърт/ в каютата си.

Независимо от всичко, Pullmantur имат круизи, които буквално са без пари, или само на такси. Ако не сте много капризни, целта е маршрута най-вече, спокойно може да обиколите доста точки от света с тях.

Как си представяте пътуване All Inclusive Barcelona – Marseille, което струва само 9 евро ?

Относно депозит за каюта/капаро/, това е стандартна практика на почти всички компаниии. В началото на круиза се отваря кредитна сметка, финансирана от вашата карта с ваше съгласие и документ, Ако сте без карта се прави паричен депозит. Той е различен както на компании, така и на маршрути, дължина, район и т.н./примерно 300 евро/.

Такси обслужване- Gratuities/administration and service taxes/ са около 10 евро на ден, като много често са безплатни като бонус. За 7 дни таксата е 72 евро, поне така беше. За други круизи е $ 100 USD за 7 дни. Като варира от дните на круиза. Прибавят се автоматично към сметката ви.

Пакетите са вид отделно плащане и услуга, не са задължителни.

All Inclusive не е за всеки, трябва добре да си направите сметката, дали ще ви струва по-малко или въобще не ви е нужен. Всичко зависи от това какви консуматори сте и на какво ?

Често се дават пакети като бонус от кораб, четете внимателно.

Pullmantur предлага и All Inclusive круизи/най-вече за UK/, които включват абсолютно всичко:

Ship accommodation

All meals in non-speciality restaurants

Onboard bars and lounges

Live music

All non-alcoholic beverages*

Alcoholic beverages including some premium brands*

Kids’ Activities

Most onboard entertainment

Gymnasium and jogging track

Basketball court and table tennis where available

Library

Disco

Poolside entertainment

Port charges

Gratuities

All Inclusive е задължителен за всички пътуващи в една кабина.

5. Къде да оставите колата в Генуа преди круиза ?
На порта идват от паркинги служители, които ще ви вземат колата и ще ви я върнат при пристигане. Това става срещу необходимите документи.

6. Тези, които ме помолиха да помогна за круизи и цена оставям за следващ път, защото имат време...

7. Имах въпрос относно Сингапур и круиз в тази посока. ВЕДНАГА погледнете тази възможност...
https://www.logitravel.it/crociere/tra-europa-e-oriente/da-genov … m_id=&gclsrc=
Цената е невероятна за толкова дни/25 дни = € 424 + такси € 240/, маршрута също. Имайте предвид, че е за 2019 год.

Дано вече съм отговорила на всички, ако не...извинете ме.
/Когато не отговарям или не мога или ме няма.../

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 13:25 от Bled

# 323
Блед, този круиз до Сингапур е много готин... Но тази година сме там... Ако ни хареса може да повторим и догодина с круиз обаче... И не е скъп... Wink

# 324
Здравейте!Има ли някой да пътува с Коста Диадема от Барселона на 07.05?Ще се радвам да се засечем на кораба,ако има пътуващи.
Хубави празници на всичка!

# 325
Здравейте, скоро някой да е пътувал с Favolosa? Обмислях круиз с него, но мненията, които прочетох никак не са добри.

# 326
Блед, този круиз до Сингапур е много готин... Но тази година сме там... Ако ни хареса може да повторим и догодина с круиз обаче... И не е скъп... Wink
Била съм на стотици круизи на работа и не мога да разбера как хора дават луди пари за тях а други пътуват без пари.като този круиз

# 327
  • Sofia
Кое не разбираш точно, как някои дават луди пари, или как някои пътуват без пари? На теб пък, дори са ти плащали ...

Всеки пътува така, както му е удобно и няма нищо за разбиране.

# 328
Кое не разбираш точно, как някои дават луди пари, или как някои пътуват без пари? На теб пък, дори са ти плащали ...

Всеки пътува така, както му е удобно и няма нищо за разбиране.
Не става въпрос за удобство.А един взима круиз 25 дена за хиляди а друг го купува за 600.Или малък за 700 а друг за 170 Това е майсторлък И да на мен ми плащат за същото но бачкам

# 329
Аз ако мога да купя нещо евтино, никога няма да дам за него повече... Но човек не винаги попада на ниската цена навреме, иска се търсене, чакане, а не всеки има тази възможност и време... Освен това понякога евтиното в началото, излиза по-скъпо накрая като дръпнеш "чертата" както се казва. Например вземаш много евтин круиз, но от неудобно пристанище, до където полетите са скъпи, трябват 2 нощувки в хотел преди и след круиза (защото няма полети в деня на качване и слизане), налага се да ползваш такси oт/до пристанището, защото няма никакъв трансфер до летището и т.н. Много фактори, които няма как в началото при букване на евтин круиз да предвидиш... Аз например се набутах с 90 евро за такси от порта на Венеция до Тревисо защото бързахме за полета и макар, че имах купен трансфер от Коста на място се оказа, че бил само до Марко Поло... Това никаде не го пишеше в сайта им, взеха ми парите за трансфер, който не ползвах и въпреки оплакванията ми след круиза никой не ми върна сумата...  Така че, никога не е късно човек да се "набута" за нещо... Smile

Общи условия

Активация на акаунт