Частни училища - информативна тема 19

• 92 970
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Не мисля, че в 1 клас някой може да предвиди на какъв хал ще е детето му в 7ми и като така, ходенето или на на уроци за НВО след 7 клас не е добър критерий.
Има деца, които и в ДУ се справят без уроци, има и такива, които са в ЧУ и ходят. Всеки трябва да си гледа детето и да преценява персонално за него в този конкретен момент има ли нужда.

# 376
  • София
И аз това се опитах да обясня - това, че детето учи в ЧУ не значи автоматично, че уроци няма да са нужни.

Хубавото е на повечето ЧУ, че материала, който се взима по основните предмети е разширен, спрямо материала, който се преподава в ДУ и от тази гледна точка това е предимство за матурите.
Но вече освен учителите, тук значение има и самото дете.

Моето е доста малко, ще почва ПУК др година, до 4-ти или 7-ми клас дори мисли не мога да изпратя - много е далеч.

# 377
  • София
Здравейте. Записвам се в темата. Синът ми в приет за първи клас в Питагор. Миналата година кандидатства за ПУК, но беше резерва. Сега кара подготвителен в Българско школо, но Питагор е училището, което исках за него.
Моля за информация от родители на деца в Питагор, кои класни ръководители поемат първи клас от есента на 2018 и дали ще водят децата до четвърти. И още един въпрос- трудно ли се адаптират децата започнали в училището първи, а не подготвителен клас, тъй като, от това, което обясни моето дете, нещата които е правил вчера, са различни от това, което учи в сегашното училище.
Благодаря за помощта предварително.

# 378
  • Sofia
Can Can, честито!

След колко време получи отговор от Питагор, че е прието детето?

# 379
  • София
Здравейте. Записвам се в темата. Синът ми в приет за първи клас в Питагор. Миналата година кандидатства за ПУК, но беше резерва. Сега кара подготвителен в Българско школо, но Питагор е училището, което исках за него.
Моля за информация от родители на деца в Питагор, кои класни ръководители поемат първи клас от есента на 2018 и дали ще водят децата до четвърти. И още един въпрос- трудно ли се адаптират децата започнали в училището първи, а не подготвителен клас, тъй като, от това, което обясни моето дете, нещата които е правил вчера, са различни от това, което учи в сегашното училище.
Благодаря за помощта предварително.
В Питагор класните ръководители поемат децата в първи клас и ги водят до трети клас. В четвърти клас въпросните учителки остават да преподават само по български език, останалите часове се водят от отделни учители по предметите. И съответно в четвърти клас имат нов класен ръководител, някой от учителите по останалите предмети.

# 380
  • София
Джанка - мисля, че тук никой няма да ти отговори едностранно.
На някои им се налага, на други - не.

Много зависи колко разширено се изучават предметите в училището, каква е целта при кандидатстването и тнт.

Когато започвах да търся ЧУ, една от основните причини да го правя беше, че ще спестя от уроци.
След всичко изчетено и говорено - вече не мисля така.
Ако детето ми не е добър ученик, ако има нужда от допълнителна работа - това трябва да се направи, за да има шансове на матурите и изпитите и тнт. Аз мога да си обвинявам училището ако искам, но това няма да донесе знания на детето.
Много деца, за да имат добър успех в училищата и по състезания ходят на допълнителни уроци.

За мен ще е най-добре ако детето ми ходи на допълните уроци, но не за да попълва липси, а за да усложнява/разширява своите знания в дадени предмети/науки, които го влече.
Благодаря ти за отговора, Brayda! И аз смятах, че обучението в частно училище няма да предполага допълнителни уроци, но вече ме обземат съмнения и затова реших да се консултирам Simple Smile

# 381
  • София
Не мисля, че в 1 клас някой може да предвиди на какъв хал ще е детето му в 7ми и като така, ходенето или на на уроци за НВО след 7 клас не е добър критерий.
Има деца, които и в ДУ се справят без уроци, има и такива, които са в ЧУ и ходят. Всеки трябва да си гледа детето и да преценява персонално за него в този конкретен момент има ли нужда.
Моето дете е в 5 клас, а и въпросът ми бе зададен към родители на деца от 7 клас нагоре с цел да си "сверя часовника". Мерси все пак за отговора.

# 382
  • Sofiq
В частните училища е доста често срещано ходенето на частни уроци и не само в годината на кандидатстване,но и в предходните. Знам деца от Питагор и ПЧМГ,  които ходят на курсове, а има и такива и с курсове, и с частни уроци, като това е по преценка на родителя.
Някои деца имат нужда, други просто се презастраховат. Имам чувството, че стана модерно и ако някой не пусне детето си на курс, другите му казват "о, да не съжаляваш после".
Тази мода носи добри пари на школите, и не е до училището, защото стана масово.
Ако е съобразено с почивните време и детето не се претоварва и ако му харесва, няма лошо да ходи да учи нещо ново.
Но май най-честите случаите са точно обратното.

# 383
  • София
Can Can, честито!

След колко време получи отговор от Питагор, че е прието детето?

Детето беше на изпит вчера, тази сутрин ми се обадиха, че е приет.

Благодаря Лонита, много полезна информация.

# 384
Ако е съобразено с почивните време и детето не се претоварва и ако му харесва, няма лошо да ходи да учи нещо ново.

А как разбирате, дали на детето му харесва? То си е решавало само задачки или когато е било самичко си е  слушало класическа музика и вие сте решили да продължите хобито му?  Или това харесване е следствстие от настоичиво родителско убеждение за това колко му се удава на детето и последното подсъзнателно предпочита да хареса нещото за да настъпи мир и да се отърве от родителския напън?

# 385
  • Sofia
Благодаря, Can Can!

Това е доста интересно... Нали обявяват резултатите по електронен път 5 дни след пробния ден.
Моето дете беше на 14-ти на пробен ден, вчера (5 дни след деня Х) цял ден ни вест, ни кост от Питагор, чак им звънях малко преди края на работния ден и ми промърмориха, че имало време и съм щяла да получа резултат. Е, дойде едва днес, негативен.
Меко казано става неприятен привкус за не особено прозрачна приемна процедура, макар да бях наясно с това в началото.

# 386
  • София
Здравей, наистина им е странна системата.
Когато синът ми кандидатства за пук миналата година, чаках пет дни и в системата излезе резерва. Две или три седмици след това той продължаваше да стои резерва, въпреки че още се провеждаха срещи с деца. Така или иначе, от резерва стана на неприет, но месец след явяването му. Мен това ми беше неприятно, защото как мже да си резерва, при положение че текат още интервюта.

# 387
  • Sofiq

А как разбирате, дали на детето му харесва? То си е решавало само задачки или когато е било самичко си е  слушало класическа музика и вие сте решили да продължите хобито му?  Или това харесване е следствстие от настоичиво родителско убеждение за това колко му се удава на детето и последното подсъзнателно предпочита да хареса нещото за да настъпи мир и да се отърве от родителския напън?

Около 3-4 клас децата стават доста самостоятелни и сами си казват какво им харесва/не им харесва. Друг е въпросът дали родителят се съобразява.
Знам деца, които в нежеланието си да ходят на състезания примерно, прилагат следната тактика: нарочно показват лоши резултати.  Не че не могат повече, просто не се стараят.
А на едно дете, ако не му се отдава пеене или математика, колкото и да го убеждава родителя , че му се "отдава", идва момент в който истината си проличава.
А за курсовете, понеже за тях говорехме, е ясно че са по предмет, който не е най-силният на детето, но да речем му трябва за кандидатстване или друго. Там е ясно, че едва ли детето изгаря от любов по предмета, но му трябват допълнителни занимания. Работа на родителят е да прецени трябва или не трябва доп.занимания и колко да бъдат.

# 388
  • Sofia
Can Can, и при нас беше така миналата година.
Това, че беше резерва, мен не ме подразни тогава. Подразни ме, че не стана ясно колко от колко точки е получил, къде се намира спрямо другите деца, коя по ред резерва е - първа или петдесета.

Явно според тях тази година е затъпял, та дори и за резерва не се класира. Joy

# 389
В Питагор нямаше ли единно класиране преди?

А как разбирате, дали на детето му харесва? То си е решавало само задачки или когато е било самичко си е  слушало класическа музика и вие сте решили да продължите хобито му? 
hahaha

Общи условия

Активация на акаунт