Частни училища - информативна тема 19

• 93 146
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofiq
Днес мернах някъде, че англо-американското училище отпуска пълни стипендии след 7 клас. Пълна стипендия аз го разбирам като "без такса".
ПЧМГ също отпуска пълна, половин и четвърт стипендия, доколкото знам според резултатите от състезанието на ПЧМГ(1 място-пълна, второ-половин, трето -четвърт) , а миналата година имаха такава и за 4 клас (изпитът се държи в края на трети клас). Също, впоследствие научих че и според визията на директорката някои от състезателите допълнително получават някакви бонуси.
Доколкото знам, Томас Едисън подготвя схема за догодина  за стипендии за успехи, но не знам детайли.
Може и в Света София да има, но не съм сигурна.
Майки, пишете, за да съберем информация за училищата и стипендиите.

# 646
  • Sofia
От сайта на Ерих Кестнер:

Цитат
Всяка учебна година, Община Люлин посочва един изявен ученик, с отличен успех и одобрен от педагогическия съвет на 27-мо СОУ, за ученик в Немска гимназия "Ерих Кестнер". Този ученик получава големи финансови отстъпки.

# 647
В ААУ стипендиите не знам някога да са били на принципа "без такса". Дават ти стипендия, но дължиш едни пари, сега са 2 бона, преди май бяха по-малко.
Там принципно предоставянето на стипендия за българи (те за чужденци нямат) бяха условие за да им дадат парцела срещу черешовите градини.
Случайни родители не получават стипендия, имайте го предвид. Казвам родители, защото има минимум две срещи с тях.
Но всеки може да опита...

Ето прочетете, описано е. https://www.aas-sofia.org/page.cfm?p=526

# 648
  • София
В Прогресивно миналото лято обявиха стипендии (50% от таксата) за сегашните трети, четвърти и пети клас. Не съм сигурна дали тази година имат.

# 649
В ААУ има изискване родителите да с нисък доход.

# 650
  • в страната на чудесата
Миналата година обсъжданите от Прогресивно стипендии също включваха социален момент, даже мултикултурелен и етнически. Дано настоятелството не се е отказало - идеята е чудесна, стига да е прозрачна за всички. Там има потенциал да се осъществяват подобни инициативи.
В малките ЧУ не съм чувала за стипендии.
Не съм убедена, че могат да осигурят прозрачност на процеса. Дано греша.

# 651
  • София
Даването на стипендии на етнически принцип е доста... спорна практика, да не кажа друго.

В "Света София" няма стипендии, някой по-рано се чудеше.

# 652
  • София
Миналата година обсъжданите от Прогресивно стипендии също включваха социален момент, даже мултикултурелен и етнически. Дано настоятелството не се е отказало - идеята е чудесна, стига да е прозрачна за всички. Там има потенциал да се осъществяват подобни инициативи.
В малките ЧУ не съм чувала за стипендии.
Не съм убедена, че могат да осигурят прозрачност на процеса. Дано греша.
Струва ме се, че стипендиите бяха обявени само за нуждаещи се деца, не съм чувала да има етнически или друг признак.

# 653
  • София
Кой човек, който няма парите или идеята, че трябва да плаща поне четири години ЧУ, и е с нисък доход, ще вземе да си запише детето и да разчита на стипендия? Правят стипендии колкото да не е без хич. Стипендия по заслуги и постижения разбирам, това е смислено.

# 654
  • в страната на чудесата
Струва ме се, че стипендиите бяха обявени само за нуждаещи се деца, не съм чувала да има етнически или друг признак.
Това каза Явор Джонев на среща с родители преди началото учебната година. Незнам дали е обсъждано след това.
Принципно идеята за стипендии е добра, особено ако получателят има постижения.
Андариел, предполагам, че една стипендия би могла да наклони посоката на решението в полза на ЧУ при гранични възможности и специфика на детето... Незнам дали няма да се окаже вариант за получаване на държавната субсидия за ЧУ, ако правилникът за приложение позволява подбор...

# 655
  • София
Ами за АК доста хора така правят, Анди, детето кандидатства и чакат за стипендия. Няма да го запишат преди това, разбира се, а след одобрението. На мен лично ми допада идеята за стипендии на даровити деца, мисля ,че след време ше е практика в повечето ЧУ, сега още са твърде млади (на фона на ААА и АК).

# 656
В АК, помощите (до 85% от таксата) са за нуждаещите се, а не за успех. От много нуждаещите се, три деца се избират с допълнителни есе и интервю за пълна стипендия.

# 657
В АК имат политика да намаляват таксите на деца, чиито родители не могат да платят, а също и разсрочено плащане.

# 658
Благодаря за споделеното. Звучи наистина доста подредено, обективно и прозрачно. Аз също съм с много добри впечатления за "Томас Едисън", но за съжаление нямат тази година прием за ПУК. Та тази година сме в Питагор, да видим как ще е. За следващата ще мислим:) Успех на детенцето, щом му е харесало!

моят избор, а и този на детето ми м/у СС и Питагор беше Питагор
тази година също ще е ПУК-че, предполагам ще се запознаем септември Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 18:44 от TEANI

# 659
  • София
Здравейте, за информация ако някой се интересува все още днес бяхме в Българско Школо за психологическо обследване за ПУК. Когато пристигнахме чакахме в група около 10 деца, други деца излизаха с родителите, а след нас отново имаше група. Докато децата бяха с психоложката, на нас обясниха подробно програмата и условията. За около час децата приключиха. Казаха че имат много кандидати, ще приемат между 16 и 20 деца. Резултат след седмица. Децата излязоха тичайки, усмихнати, на нашето му хареса искаше пак да дойдем. Видяхме стаята на ПУК, малка, много уютна, чисто. Стаите не са големи. Има хубав вътрешен атриум, където могат да излизат на въздух. Домашни през седмицата нямат. Всяко дете има хубаво шкафче за учебните пособия. Това е като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт