Частни училища - информативна тема 19

• 93 096
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Доста се притесних когато прочетох постовете за директорката на БШ, нямала съм честта, ние бяхме на среща с представителка на администрацията. Не звучи никак добре. Преди да подадем заявление говорих с двама родители на деца в училището, не споменаха такова нещо, дори второто дете ще запишат отново там, при положение че е прието и в СС и в Питагор.
Досега си премълчавах, но ще споделя и нашия опит. От желание детето да научи повече, го записахме в билингвална детска градина с английски, български по 1 час на ден. С нагласата че децата свикват бързо, проговарят лесно. Вкарахме си автогол. Ние сме българи и у дома не се говори чужд език. Сега при ограмотяването на 5г. настъпи пълната каша от езици и букви. Детето месеци наред повтаряше че не разбира нищо там, тъй като всичко е на английски, т.е. не се обяснява през българския. От друга страна и българския не се развива добре, тъй като не се учи достатъчно, сега детето говори като чужденец и ходи на логопед. По-големите деца ходят на частни уроци по български. Обяснимо е защо не са напред в класациите по НВО тези училища, други са приоритетите. Математиката се изучава по чужда програма, която за 5г.деца се приравнява на нашата във 2-3 клас. Така че ние сме в дилема дали да останем там, ако детето издържи. Затова търсим варианти за ПУК. И затова вероятно не ни приеха в СС.
За голямо наше съжаление за следващата година няма прием за ПУК в Азбуки, Томас Едисън, все желани от нас училища.
Бяхме и в Дрита, с добри впечатления сме.

# 676
Ежко, вие ли бяхте потребителят с елитарните разбирания за образованието, бяхте се изказал снизходително към бедните родители, които не могат да си позволят частно образование😊 Нямаме много допирни точки с вас като поглед върху образованието, бих казала, че ние като родители и нямаме кой знае колко комплекси да избиваме в тази насока, просто търсим добро място за детето си, а не частно училище в топ 5 по НВО, за да има с какво да се похвалим пред колегите и да осъществим собствените си непостигнати мечти😉 Иначе, за ранното чуждоезиково, имаме учител по английски за моето и още 2 деца, малка група от 3 деца, индивидуално обучение, децата много дърпат и дори Света София не може да им даде нивото, което получават от този индивидуален подход, да не говорим, че с радост посрещат уроците, защото учителката е млада и знае как да ги заинтригува. За НВО ще се подготвим с уроци в допълнение на обучениео в общинското (освен ако не стане чудо и нивото в общинските училища рязко не се вдигне, че и уроци да не ни трябват, да не повярва човел😉 Нали видях в Света София задачите, да, не сме приети, но явно по-скоро детето емоцинално нещо не е било в кондиция защото сме решавали доста по-заплетени задачи от този тип вкъщи и се оправя. Така че, не ни мислете нито за езиците, нито за НВО😊 А Климент Охридски, не знам дали сте ходил на място там, но пък толкова захлупено да претендира за 5000 евро на година, за да ми подготви детето за 4 клас за така жадуваното СМГ, мерси! Не, че те ни харесаха като родители де, взаимно според мен на първата среща се разбрахме, че няма да ни се получи.

Мими, ако сравнявам с други частни, а аз сравнявам от гледна точка на това защо ще давам едни 5000 евро на година, ами Света София като съвкупност от база, ниво на обучение и среда е много напред за мен лично. Макар, че всички там ми се сториха едни такива скумросани и формални, от както не ни приеха😉 Иначе, ако ще ги сравнявам с общинско училище, може би, че на база това което се говори за Света София от други родители, без допълнителни уроци, ще осигурят добро ниво на обучение. А и не е ли показателен огромният наплив, каквото и да говорим, явно не е от нищо този наплив....
Но честно казано, аз все още имам големи съмнения към частното образование у нас като цяло. Вярно, че съм в темата за частото образование, но е понеже изследвам дали и кое наистина си заслужава и до колко и все си мисля, може би изпускам някое училище. Затова всеки който спомене за неговоти си училище, от което е доволен, според мен е плюс за всички потребители. Ще следя да не изпусна нещо. На този етап явно нещо не ни се получи с частното😊

И накрая, децата са различни, нека не забравяем и това. В моя случай например детето ми ще е в общинско със деца на приятелски семейства, с които и сега играе. Ами дори и този мотив да ви кажа не е за изпускане поне за нас. Натъж се за СВета София, но като напомнихме с кой ще е в общинското, много бързо преглътна. Все пак са деца и играта им е на първо място. Докато се готвехме за този изпит, колко игра изпусна, още се чудя заслужаваше ли си, но поне ще влезе с добри знания в ПУК.

# 677
Защо ли се сетих за Ран и Ът...
На прав път сме.

# 678
Колко смешно звучи, спестявам пари от частно училище, които после ги влагам в частни уроци. Сметката излиза резултата не.
  Тъна в мизерия цяла година, после на Слънчака съм царя на купона две седмици, дали не е същото.
 А средата Санчо, тя е по важна от всички пари на света. Дори и Хокинг лека му пръст, ще изчезне в маса от хора, говореща и имаща за цел всичко друго но не и образованието. Не казвам че навсякъде е зле, казвам че докато основно на родителски срещи се говори за пари и дисциплина, образованието остава на заден план.
 Когато човек отиде на една родителска среща, срещне 8 преподавателя, познаващи детето му в детайли, говори с тях за това какво би било полезно за детето му, да се развива по-успешно, разбира че парите не са най-важното.

# 679
  • София
кое не й излиза на сметката? Дори частни уроци да са, дори в шести и седми клас да са, пак пак излиза доста по-евтино в сравнение с плащането на 7 години по 5 хиляди евро. Преди пет години курсовете за подготовка за седми клас бяха по 1500 лева на година. Дори две години да ходи, това пак е на половината на таксата за една година в ЧУ.
Относно чуждите езици - при малките ученици доста сносно може да се научи прословутият английски пак на курс два пъти седмично в някоя езикова школа, а ако човек иска и частен учител да наеме. Най-лесно ми е да дам пример с моите деца, макар да не е съвсем представителна извадка - учиха английски до седми клас в школа заради текучеството в училище. После влязоха в езикова гимназия с друг език (там не е обичайният езиков сертификат, дотук едното дете е с С1, сега ще видим и другото дали ще изкара и то С1), През гимназиалния курс две лета по свое желание изкараха по едно лятно интензивно ниво в езикова школа. Накрая с тези знания и решени няколко теста по  ИЕЛТС изкараха 8 от 10. Ако си бяха поучили още малко щяха да изкарат и 9, предвид, че много явяващи се специано ходят на сертификатни курсове. И спокойно си общуват на английски, могат да учат и т.н. Това, което до седдми клас децата учат от толкова зор на родителите, дето било толкова важно да се учи английски в училище, накрая го навакстват в езикова гимназия точно за един учебен срок, или ако са достатъчнно упорити - за няколко нива езиков курс и ползване на езика, както при комуникация с чужденци, така и като си търсят информация.
Сметката си излиза прекрасно, резултатите си излизат прекрасно, стига нито децата, нито родителите да ги мързи да учат. Установявам от всяка гледна точка най-субективно и най-несубективно, че ако деца и родители ги мързи да учат, то и милиони да хвърлят за обучение и най-скъпарското училище,не става с кеш-енд-кери - давам ви детето, а вие го правете каквото щете, аз си го искам на изхода научено.
Който ще да вярва - лично изпитано с двете деца, то и не са само моите две, като гледам техни съученици от основното училище и от гимназията минаха по същия път и постихнаха сходни резултати. 

# 680
Олга, питахте каква е разликата. Отговорих Ви с факти. Не съм се опитвал да Ви убеждавам. Най-малкото пък за конкретно училище.

# 681
  • София
Анди, донякъде е така, но за да.се.върже всичко, в сметката трябва да се сложи и минус заплатата на един родител, който да си остане до 7клас. Понеже съм била работещ родител с дете в ДУ и сега в ЧУ и разликата е много сериозна. Ако имаше читав възрастен, който да поема детето следобедите, може би и дори щях да предпочета кварталното ДУ, за да може следобяд детето да е свободно.

# 682
Защо ли се сетих за Ран и Ът...
На прав път сме.
За съжаление...
Но дали Ран и Ът са ни виновни?

# 683
Анди, донякъде е така, но за да.се.върже всичко, в сметката трябва да се сложи и минус заплатата на един родител, който да си остане до 7клас. Понеже съм била работещ родител с дете в ДУ и сега в ЧУ и разликата е много сериозна. Ако имаше читав възрастен, който да поема детето следобедите, може би и дори щях да предпочета кварталното ДУ, за да може следобяд детето да е свободно.
Пак не става. Освен​ ако родителя не е квалифициран учител. А даже и тогава е проблем, поради смесването на ролите.

# 684
  • София
Той не е у дома, за да обучава, а да подпомага логистично и всякак развитието на детето - имам предвид водене на спорт, музика, език. Отделно смятам, че за всяко дете под 10-12 е най-добре на обяд да се прибере на тихо да хапне и почине. Шумът в училище е нешо, което бих спестила на децата си в начален курс, доколкото ми е възможно.

# 685
  • София
Дори да не остане родител вкъщи, дори да се плаща на часстна занималня, пак излиза по-евтино. А и обсъждахме прословутия език и поста на потребителката, която казва, че хората давали същите пари като за ЧУ за частни уроци. Ми, не е така, както и да го смятаме, няма как ЧУ да излезе по-евтино или същите пари като за частните уроци, ако ще да са за кандидатстване и езикови курсове. Тя не коментираше кой да гледа детето половин ден, подготовката - т.е.  частните уроци и езиците, все неща, свързани с обучението, а не с гледането.
Под това родителя и детето да не ги мързи имам предвид точно да не ги мързи - в частност родитееля да не го мързи да хвърли едно око какво учи детето, леко да помогне, а за това не се иска да е учител. Дето се вика, имАл акъл да завърши висше образование - няма да има акъл да реши две задачи по математика. Сега мантрата, която оправдава родителския мързел е "зает съм, много работя". Ми, хубу де, всички са заети, всички работят, и ко прайм ся?

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 07:14 от Andariel

# 686
  • София
Частната занималня е безкрайно по-евтина и неефективна от неработещ родител, минала съм и от там.
Парите за уроци и занималня винаги са по-малко от парите за ЧУ, да.

# 687
Той не е у дома, за да обучава, а да подпомага логистично и всякак развитието на детето - имам предвид водене на спорт, музика, език. Отделно смятам, че за всяко дете под 10-12 е най-добре на обяд да се прибере на тихо да хапне и почине. Шумът в училище е нешо, което бих спестила на децата си в начален курс, доколкото ми е възможно.
Зависи. Транспорта насам-натам яде от времето на детето. Особено много в големите градове. По-добре учителите и треньорите да идват при него, отколкото то да ходи при тях. Ефективността на основния учебен процес, при сегашния подбор и мотивация на учителите, също е под въпрос.
По принцип бих бил много за игрите с приятели следобед на чист въздух. Само дето в големите градове това явление е почти изчезнало. Родителите вече ги е страх да пускат малки деца навън сами. И с право.

Знания по предмета не е същото, като педагогически умения, Андариел. Знаеш го. Освен това даже много добри хирурзи избягват да оперират близки роднини.

# 688
  • София
Сори, ама това с яденето на вреемето (то не че яде от времето на детето, от твоето време яде и на теб това не ти харесва, искаш да ти е лесно) не е толкова важно. И идването на крак на учители и треньори също не е баш така. Сори, ама ако е нещо ширпотреба, не само на крак, а и на челна стойка ще ти дойдат, защото се търси  печалба и да има занимавка за децата.  Ако искаш детето ти да пее в хор,  диригентът на някои от най-популярните хорове или детски формации няма да ти дойде на крак в училището, защото няма как да да има хор със същото име във всяко училище. При сериозните дейности не те ти идват, а ти им отиваш. Още повече, че в такива формации участват деца от целия град, коетосъщо има положителен ефект при работата, защото децата се събират с други деца, а не саа си с все същите, във все същото училище. Не зле човек да се замисля и за тези неща, когато твърди, че било по-добре учителите да идват. Ако училището иска да си направи хор или отбор, то той ще си го направи с нает или собствен кадър, но само за тази цел.

ежко, това за педагогическите умения и хирурзите няма нищо общо. Не са нужни кой знае какви педагогически умения, за да помогнеш с две задачи по математика или да си напише домашното по български. Достатъчно е да не си неграмотен и да искаш да помогнеш.

# 689
  • София
... докато основно на родителски срещи се говори за пари и дисциплина, образованието остава на заден план.
 Когато човек отиде на една родителска среща, срещне 8 преподавателя, познаващи детето му в детайли, говори с тях за това какво би било полезно за детето му, да се развива по-успешно, разбира че парите не са най-важното.

Без да съм много активна в писането в темата бих искала напълно да подкрепя това мнение.
Да - спестява се при вариант с ДУ, да - детето може да ходи по школи и допълнителен спорт, да - може някоя баба/дядо да се заеме с логистиката....но частното училище ти дава цялостното образование - не само по език, не само по мат. или БЕЛ, не само по спорт,  а по всичко! Има я конкурентната среда, където ако се справяш добре не те нарочват за "зубър", а всички се опитват да се справят още по-добре! На родителските срещи никога не се говори за това да съберем по 15 лв за ремонт и тоалетна хартия, никога не обсъждаме и проблеми с дисциплината - ако има такива те се решават на момента и не се чака натрупване!  Говорим всеки конкретно за детето си - къде се справя чудесно, къде трябва да се фокусира и какво ще направим и ние, и училището, за да му помогнем да е успешно! Естествено - това "удоволствие" не идва на ниска цена, но стойността, която получаваме за парите си е в пъти по-висока в сравнение с това да се инвестират в ДУ и уроци (казвам го от съвсем личен опит!.

Общи условия

Активация на акаунт