Частни училища - информативна тема 19

• 93 425
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
Ние ще сме на пробен ден в Питагор другата седмица. Малко не им разбирам системата. Дават отговор до 5 дни дали е прието детето, но пробните са пръснати в рамките на повече от 2 седмици явно. Ако първата седмица се случат все невероятни деца, няма ли риск бройката за класа да се запълни още тогава и децата с по-късна дата да нямат шанс за прием?
Ние бяхме там на 24.02., точно на петия ден, както са обявили, получихме в платформата,че е прието детето. Днес ходих, имаха някакъв списък и чакат да изтече срока от обявяването на различните деца в него, за да пуснат местата на незаписалите се вероятно. 

# 31
  • в страната на чудесата
Тази година няма ли да има ново ЧУ?
Какво стана с ЧУ на ДАНИС - Ирина Шопова? Миналата година имаше тя личен проблем, който я препядства да работи, но не съм чула нищо повече. А вие?

Имам чувството, че всички училища накрая се превръщат или в заведения за "щастливи" и неграмотни деца или в такива за грамотни, но стресирани деца и родители.
Кое е училището с традиция, с почерк, с уважение и към родителите. Даже тези с над 10 годишна история. Плащаш и заминаваш, ако имаш претенция - чао, десетки неприети чакат в някой списък или платформа.

До гуша ми дойде и хора, честно, не знам как ще изкарам до 12 клас...
При това сега сме в едно прилично все още училище. Не ми се мисли ако децата станат 200 и интересът голям.

# 32
  • София
Дали имате представа какъв е принципът за прием реално в ЧУ? Аз не мога да разбера. Имам усещането, че на всички се обаждат с новината, че са "приети" и очакват, кои ще са първите сключили договор до запълване на свободните места. Вчера в СС попитах мога ли да видя как стои в класирането дъщеря ми, не получих разбираем отговор. Казаха ми, че се обаждали САМО на 15-те приети деца и ги изчаквали 5 дни и само, ако някой не се запишел, звънели на последващата резерва. Така ли е наистина? Някой има ли наблюдения? Колко деца в СС минават на втория етап? Дали има наистина селекция някаква или отново са всички?
В Дорис Тенеди в прав текст ми казаха, че записват до запълване на бройката. Малко ми стана странно как "приеха" дъщеря ми веднага след интервюто, при положение, че там всяко дете си има индивидуална дата и може все още да текат интервюта.....

# 33
Дали имате представа какъв е принципът за прием реално в ЧУ? Аз не мога да разбера. Имам усещането, че на всички се обаждат с новината, че са "приети" и очакват, кои ще са първите сключили договор до запълване на свободните места. Вчера в СС попитах мога ли да видя как стои в класирането дъщеря ми, не получих разбираем отговор. Казаха ми, че се обаждали САМО на 15-те приети деца и ги изчаквали 5 дни и само, ако някой не се запишел, звънели на последващата резерва. Така ли е наистина? Някой има ли наблюдения? Колко деца в СС минават на втория етап? Дали има наистина селекция някаква или отново са всички?
В Дорис Тенеди в прав текст ми казаха, че записват до запълване на бройката. Малко ми стана странно как "приеха" дъщеря ми веднага след интервюто, при положение, че там всяко дете си има индивидуална дата и може все още да текат интервюта.....

Предполагам говорите за 1 клас?
Първи етап минават всички деца и на втори етап викат някаква бройка деца от първите. Мисля, че всяка година бройката е различна и зависи и от броя на кандидатстващите. Втори етап пак е от задачи + среща с психолога. Класират първите и изчакват някакъв срок за записване. Ако останат свободни места се обаждат на резервите по реда на класиране. С уговорката, че тази процедура може сега да е видоизменена.

Това със записването до запълване на места сме го дъвкали доста. Няма логично обяснение, особено за ЧУ в които има огромен наплив. Преди години така беше в Питагор и в СС и никой не можа да обясни ако по средата на кандидатстването запълнят местата какво се случва с децата, които още не са минали препитването и на него покажат по-високи резултати от вече приетите.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 10:25 от Анонимен

# 34
  • София
Преди години така беше в Питагор и в СС и никой не можа да обясни ако по средата на кандидатсването запълнят местата какво се случва с децата, които още не са минали препитването и на него покажат по-високи резултати от вече приетите.
[/quote]

Задавала съм този въпрос /за ПУК/ и отговорът беше, че децата се разпределят сравнително равномерно. Това е логично като си помислим. Много малко вероятно е да се получи скупчване на деца с еднакви резултати, тъй като записването за изпит е на абсолютно случаен принцип като поредност. После и с датите за пробните дни още веднъж се прилага случайният принцип.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 09:28 от alcazar

# 35
Което пак не променя факта, че няма единно класиране и е напълно възможно, да не кажа абсолютно сигурно, поради това да има колизии. Т.е. да отпаднат деца с по-високи резултати заради липса на места за сметка на вече приети.

# 36
  • София
По принцип приемът за ПУК не е точно изпит, а по-скоро нещо като комплексна оценка на училищна готовност. В училищата където записват до запълване на местата шансът да се получи подобна аномалия е много по-голям.
Лично аз ако имах училище и се налагаше подбор бих провела изпит, подобно този за първи клас.

# 37
Цитат
Някой има ли актуална информация или контакти на П.Яворов?
Цяла седмица звъня, но никой не ми отговаря.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 10:34 от Bobi 3

# 38
По принцип приемът за ПУК не е точно изпит, а по-скоро нещо като комплексна оценка на училищна готовност. В училищата където записват до запълване на местата шансът да се получи подобна аномалия е много по-голям.
Лично аз ако имах училище и се налагаше подбор бих провела изпит, подобно този за първи клас.

Значи тест за училищна готовност, ама друг път. Дай да не навлизаме в тази тема, че е дълбока и опасна за удавяне. Разликите между ПУК и 1 клас по времето на моята дъщеря бяха минимални. И бяха по скоро от организационен характер, но не и от гледна точка на изискван материал сериозно надхвърлящ програмите на МОН за съоветната възраст, които са релевантни за тестуване за училищна готовност или 1 клас. А пък разликите между изпита за 1 клас и сегашния изпит за 1 клас също са минимални.

А повечето училища, които записват до запълване на местата не са с колосален наплив от порядъка на над 1 кандидат за 1 едно място.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 10:31 от Анонимен

# 39
  • София
При това сега сме в едно прилично все още училище. Не ми се мисли ако децата станат 200 и интересът голям.

До 4 клас включително детето смени три различни ЧУ. Все нещо не ни харесваше. В периода 5-7 клас беше в СМГ - родихме се. Сега пак е в СМГ, ама и аз пак се чудя как ще изкара до 12 клас Simple Smile

# 40
  • София

Вашето у-ще е толкова малко, съдействащи родители, добра атмосфера. Какви точно терзания може да има не си представям.

Иначе аз се изтормозих с английския при моето дете в 5 клас, защото отиде с минимални знания в частното у-ще и това ни коства много усилия и на двете, ама наистина много, докато успее да догони останалите. А след това един учител си позволяваше да се държи подигравателно, но за щастие с ръководството бяхме на едно мнение по темата и нещата завършиха ок. С изкл. на тези две неща, у-щето не ме тормози, но пък на малкото ми дете компенсира и за двете. Та няма пълно щастие, да се знае Simple Smile

# 41
  • София
Това "равномерно разпределени" нищо не означава.  Представете си, че такова "равномерно разпределени" направят за седмокласниците за държавите училища - да им правят изпити на порции в цяла София, пък от всяка порция да приемат някои в най-желаните гимназии, а други не - налли ще има война! Няма как звиздити да им го кажат, че от всеки викнати 30 деца примерно, винаги в тези 30 ще има равномерно разпределение наа силни и слаби кандидати, или пък че сред точно тези 30 и при следващите 30 и т.н., винаги ще има 5 деца, които ще са сходно силни. За мен това равномерно разпределение са глупости на търкалета, дори не мога да се сетя за нито едно нещо в статистиката, което го оправдава - да викаш в продължение на два месеца деца, които дори сложени по случаен принцип, винаги да имат сходни характеристики на всяка порция, за да си сигурен, че наистина приетите от всяка порция са най-добре представилите се, при положение, че не знаеш дали в следващата порция няма да се паднат болшинството суперсилни деца, тогава какво правят вземат ги всичките или само 5 от тях?

# 42
Здравейте, и ние бяхме на пробен ден в СС, но търся и други варианти. До този момент бях в "Дрита" (хареса ми атмосферата, не знам дали обучението е на ниво), "Евлоги и Христо Георгиеви" (програмата е интересна, директорката звучи компетентно и амбициозно, но сградата не ми допада и нямам пряк отзив от родител за нивото на подготовка), "Климент Охридски" (отново програмата ми хареса, сградата не толкова, класовете са по-големи от желаното). Планирам да посетя Веда и Ерих Кестнер. Не зная дали да отделя време и за ЕСПА - много противоречиви мнения. Търся училище, което да дава стабилна общообразователна подготовка поне до 4-ти клас; отлично обучение по чужд език (без значение какъв); с малки класове (до 16 деца); ежедневен спорт, част от програмата; спокойна атмосфера и интерес към децата. Искам детето ми да се развива, но първи места по състезания не са ми самоцел. На приемния ден СС ме остави с впечатление за добра организация; но синът ми не хареса пробния ден (не са му харесали учителките, с изключение на психоложката, с която бил станал приятел), не желае да бъде в това училище Simple Smile. Няма идеално училище, но ако някой има преки скорошни наблюдения за изброените или предложение за друго, молба да се включи. В темите основно присъстват няколко училища, които са "на мода" съответните години; ако съдя по темата с градините, която вече минах, не е задължително да са най-доброто за моето дете.

Аз имам първокласник в Ерих Кестнер.  Децата в класа са 22, разделени в 2 групи по 11 деца.  Т.е. работи се в група/ час с 11 деца.  Имат физическо в понеделник, ЛФК/ гимнастика вторник и четвъртък, в сряда плуват и в петък следобяд има дейност футбол, не знам дали не изпускам още едно физическо.  Така детето ми реално всеки ден има спорт.  Училището е в сграда на детска градина от времето, когато тези сгради бяха проектирани по норматив за деца, с огромен двор.  В междучасията децата са навън.  Немски се учи по немски учебници.  Аз съм писала и преди за училището.  Според мен, вие лично трябва да прецените кое училище е най-добро за Вас и Вашето дете.

# 43
  • София
Jul98 много добре казано, и ние търсим същото, но за момента не можем да вземем решение.
Относно теста за ПУК в СС впечатленията са същите като на останалите тази година - много шумно, децата викали, имало много труден лабиринт, оцветявали, нашия ял само хляб и ябълка Simple Smile само това успя да ми разкаже детето. Една учителка ги взе сутринта, друга ги върна, никакви впечатления не бяха споделени, отговор - след около 10 дни по електронната поща. Бяха 8-9, само момчета. 

Бяхме на среща и в ЧОУ Светлина, интересни неща ни бяха разказани, които ми дадоха друга гледна точка. После погледнах в сайта и видях, че миналата година са посетили форум в Брюксел за бъдещето в образоват.системи на ЕС до 2030г. Относно дигитализацията, комуникационните умения, холистичния подход към детето, дългосрочните цели и т.н. Ако някой има наистина ученик в Светлина моля да сподели случва ли се това наистина. Отделно ми показаха тестове на деца в настоящ ПУК при тях на 6-7 г. които бяха на доста високо ниво. Според тях билингвалните училища далеч изпреварват МОН и остарялата наша образоват.с-ма, по която се прави НВО и учебниците. Че в днешно време децата в ПУК четат и смятат в уравнения до 100 и образованието не е това от нашите представи вече, децата били алфа, бета и т.н. Направо ме изстреля в бъдещето.. Моето дете е на 5,5 г., учи по "Аз съм в детската градина" на изд.изкуства, справя се с всичко и мисля, че е подходящо за възрастта му. Знае кое число е по-голямо, кое по-малко и се учим да събираме с 1, да броим през едно, но до 100? Какво мислите? К

# 44
Бамбу, моята е в чуждестранно училище, първи клас, на 6 г. Събират и изваждат до 100 и решават уравнения, започнаха умножение с множител от 0 до 5 и деление с делител от 0 до 2. Не знам какво е заложено в българската програма, но като гледам, децата се справят, не е нещо свръх амбициозно и натоварващо. Важно е как им го преподават.

Общи условия

Активация на акаунт