Частни училища - информативна тема 19

• 93 445
  • 755
  •   1
Отговори
# 60
https://svetlina.softuni.bg
Още един бъдещ ЧОК ( частен образователен комплекс било Wink ) с амбиции за високи постижения Simple Smile
Дано се получи по-добре от Унито  Peace

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 20:17 от Птиците ...

# 61
  • София
Питагор, както и СС си ги искат готови, научени, почти минали първи клас още преди петнайсти септември. Искат деца, на които като кажат А, и децата сами да стигнат до Я

# 62
  • София
Андариел, защо казваш готови научени? От къде знаеш какъв материал минават в Пит и СС през годината, че да твърдиш, че искат този материал да е минат предварително? Като пример ще дам, че нито едно от двете училища не тества ниво на владеене на английски на входа; не тестват писане ръкописно; не тестват задачи с неизвестен умалител - а тези неща се учат първата година в училище. Как така готови научени Thinking?

# 63
  • София
Още един бъдещ ЧОК ( частен образователен комплекс било Wink ) с амбиции за високи постижения Simple Smile
Това е нещо съвсем ново и съвпадението на имената е случайно или е част от училище "Светлина"?

Какво се случва с училището на ДАНИС, някой знае ли? Те сакаш също щяха да са в Изгрев.

# 64
Това е нещо съвсем ново и съвпадението на имената е случайно или е част от училище "Светлина"?
Да ново е, днес го обявиха и стартират с гимназията, следва основното и накрая планират до градина и ясла. Доколкото разбрах днес.
Нямам представа дали е случайно, защото не познавам "Светлина". Познавам само дейността и донякъде резултатите на СофтУни, защото съм в сферата.

# 65
  • София
Нняма нужда да пишат ръкописно или да смятат с неизвестно, макар че аз текущо си уча децата, с които работя дори да не кандидатстват някъде, то това с неизвестния умалител не е голяма философия.. Достатъчно е да отидат четящи и смятащи, макар че това не е някакво суперпостижение за едно нормално развито дете от ПГ, защото логопедичните деца си излизат ограмотени от кабинета. А едно дете с добра памет, внимание, фонологична осъзнатост и дисциплина няма нужда да пише ръкописно, защото това с ръкописа е техническа подробност, а самото дете е с добре развити показатели. В първи клас какво правят - ограмотяват се и разказват. При подготовката за такива изпити се ризвиват базовите неща като внимание, памет, мислене и фонология, а с тях можеш чудеса да направиш. Математическите факти се учат и за тях трябва паммет. Боравенето с количества и числовата редица  също иска памет, внимание и мислене, пространствена ориентация, а аритметичните опирации искат точно това. Фонологичното осъзнаване, прословутите звукове и срички са осноова за ограмотяване, но докато научиш детето на тях, то вече се е научило да чете и е готово да пише думи или цели изреченния дори под диктовка. Всичкоо си е навързано. При някои деца тези функции към определена точка от времето са узряли в по-голяма степен и съответно при подготовката детето ще даде по-високи резултати, а при други не са още толкова узряли и при работа се развиват и макар и с повече усилия и време, пак могат да дадат високи показатели. Всичко е много просто, ако човек познава основните компоненти и на тази база може да прецени къде какво е зряло.

# 66
  • София
Едно е, обаче, да кажеш “подгряти” или “тренирани”, съвсем друго е “готови, научени”. Защото с второто излиза, че училището няма никакъв принос за развитие на придобитите към края на учебната година умения, а това не е така. Училището има много голям принос. Много от децата на входа не са дори четящи (въобще не се изисква).

# 67
  • София
Готови научени са, а за първи клас малко трудно ще приема, че не са четящи, защото няма как да не са четящи при цялата подготовка. Деца, които лично съм готвила съм ги изпратила четящи в спряганите в темата училища, при това целта не беше да четат, а както писах, покрай логопедичната работа и останалата подготовка съвсем по естествен път тръгнаха ограмотени и смятащи. Да, не пишеха ръкописно, но се оправяха печатно, конструираха и изречения и всичко. Естествено, че в първи клас учат, но пишат ръкописно, правят диктовки ръкописно, съчинения и т.н., но на практика те отиват вече ограмотени, защото ченетето и писането не са непременно писане ръкописно, а смятането като основни аритметични операции и знаенето на основни логически конструкции вече ги знаят, останалото е просто надграждане. Дори бих казала, че смятането пак беше като бонус, защото щат-нещат, трябваше да усвоят основните логически конструкции, които са в основата на математиката.

# 68
  • София
Аз имах предвид умения за прием в ПУК, не в първи клас. И също - че учат да пишат ръкописно в ПУК.

# 69
  • София
Да, и за ПУк също ограмотени лично от мен. Нищо, че няма такова изискване. Но просто деца с добра основа и подготовка се ограмотяват като естествен резултат. Дете, което има добри фонологични показатели лесно се ограмотява и за ПУк. Така или иначе вече голямата борба е за прием в ПУК, а не в първи клас, защото от ПУК се записват директно и почти не остават места за първи клас.

# 70
Да, и за ПУк също ограмотени лично от мен. Нищо, че няма такова изискване. Но просто деца с добра основа и подготовка се ограмотяват като естествен резултат. Дете, което има добри фонологични показатели лесно се ограмотява и за ПУк. Така или иначе вече голямата борба е за прием в ПУК, а не в първи клас, защото от ПУК се записват директно и почти не остават места за първи клас.

Като чета постовете, оставам с усещането, че си ограмотила лично всички деца във всички ПУК-ове по частните училища и след това им оставяш само да обират лаврите. Моето дете е в предучилищен клас в момента и изобщо не беше "ограмотявано" допълнително, обаче е невероятно колко напредна с фината моторика за няколко месеца в училище. И не е само то - говорих и с други родители на деца в класа й, имам представа и от нивото на самите деца. В тази тема се спрягат много митове и легенди без никакви реални основания.

# 71
  • София
Аз говоря само за тези, с които съм работила и работя. Все пак съм логопед и в болшинството от случаите, независимо дали децата кандидатстват или не, ги ограмотявам, това ми е част от работата, а и както писах, покрай цялата работа, която не е само за звукове, се развиват всички функции и ограмотяването и смятането става съвсем естествено. Тези, които кандидатстват се подготвят И за кандидатстването, И ги ограмотявам. Някои кандидатстват в ПУК, други в първи клас, но пак си работим активно за всичко.
Лаврите са си техни, все пак те ходят на училище, а не аз. Детето е шампионът, а родителите и аз сме екипът, който работи за шампиона, образно казано.

# 72
И Andariel  взе, че се събуди......

# 73
  • София
Това как да го разбирам?

# 74
  • София
Че е интересно е всичко, което разказваш за практиката си и децата там, но няма много отношение към темата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт