Частни училища - информативна тема 19

• 93 437
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Тъй като е кампания за кандидатстване, темата основно се върти около нея. Просто казвам, че едно дете,което е достигнало едно относително стабилно високо ниво на отделни показатели, съвсем логично се ограмотява към края на кампанията.

# 76
  • София
https://svetlina.softuni.bg
Още един бъдещ ЧОК ( частен образователен комплекс било Wink ) с амбиции за високи постижения Simple Smile
Дано се получи по-добре от Унито  Peace
Това е нещо съвсем ново и съвпадението на имената е случайно или е част от училище "Светлина"?

На същата Светлина е, не е само съвпадение на имената Simple Smile Гимназията е съвместен проект на Светлина и на СофтУни.

# 77
Бамбу, моята е в чуждестранно училище, първи клас, на 6 г. Събират и изваждат до 100 и решават уравнения, започнаха умножение с множител от 0 до 5 и деление с делител от 0 до 2. Не знам какво е заложено в българската програма, но като гледам, децата се справят, не е нещо свръх амбициозно и натоварващо. Важно е как им го преподават.
Моето 3то дете учи математика в 1клас (7год) в Ерих Кестнер по учебник на издателство Питагор.  Заложено е изучаването на числа до 100.  2рото ми дете започна училище по друга програма в БГ държавно училище 5 години по-рано и учиха числата до 20 в 1 клас (7год).  От 2ри клас е Ерих Кестнер.  В момента се справя добре за мен, без допълнителни уроци на олимпиади.  1вото ми дете започна училище на 4г възраст във Великобритания.  Започна да чете на тази възраст в училище, а числата бяха до 20.  На 12г възраст дете 2 се справя по-добре от дете 1.  Може би, по-късното залагане на академично напрежение даже е от полза. 

Mimi_block , благодаря за отзива. Ще звъня следващата седмица по-упорито. Доволна ли си от обучението по немски? Не владея езика и няма как да проследя. Има ли налагане на 'немска' дисциплина в училището?

# 78
  • В офиса

Питагор, както и СС си ги искат готови, научени, почти минали първи клас още преди петнайсти септември. Искат деца, на които като кажат А, и децата сами да стигнат до Я

Smiley Oх, има ли някой който да вярва на г-жа Зная Всичко. Три деца са ми приели в СС, и трите не са били нито научени, нито подготвени, а да не казвам, че и във втори клас не четяха гладко (дете 1 прочете като нормален човек в 3-и, а дете 2 - в четвърти, но това си е тяхна специфика, повечето им съученици не са такива). Дете 1 дойде от ПУК в ДУ в 1-ви клас в СС. Дете 2 в годината на кандидатстване не ходеше на ДГ, защото аз седях вкъщи да гледам бебе (и не съм го "подготвяла", защото мраза да "подготвям") Дете 3 е от доста "посредствена" градина, нищо общо с Тути, Палави Крачета и т.н. Даже моя позната, която избяга от нашата градина и отиде в "елитна", ми се изсмя, че ще кандидатстваме без подготовка и на какво съм разчитала, като те в тяхната градина отдавна имали домашни, пишели ръкописно и решавали задачи с неизвестни, като се знаело, че там подготвят за СС.
Пълни, тотални глупости.... Даже започвам да си мисля, че към "напомпани" деца могат да се отнасят по-критично.

Иначе и на мен тази година изпитът не ми хареса. В училището винаги е имало (и има) персонално отношение. Това на изпита родителите не го усетихме по никакъв начин. Имаше си усещането за конвейер, или кланица. Но явно е заради големия брой кандидати.
Скрит текст:
Лабиринтът не е бил труден, каза детето. Но имало едни 8 разлики и тя търсила много време 8-мата. Иначе оцветявали цифри - 1,2,3 и 6, и много рисували

Друго ми направи впечатление, докато плащах таксата, влязоха родители с безумни, според мен, оплаквания и претенции за проблем, който можеха да разрешат с едно изречение към детето си. Само като ги слушах и се чудех дали да започна да се хиля, или да им предложа да млъкнат, че се излагат. Секретарките доста спокойно приеха ситуацията, явно са претръпнали и им отговориха съвсем вежливо, аз не бих издържала. По времето на голямото и средното ми дете такива претенции не съм чувала. От ДУ на най-голямото избягахме най-вече заради родители с претенции без покритие, за да ги срещна след 10 години в ЧУ.

Призма,
Скрит текст:
защо се чудите как ще изкарате до 12-и клас? Заради промените ли? Може и на л.с. Аз пък се чудя как ще издържа до 12-и клас у-щето на голямото дете. То се чувства добре, но мен яко ме дразни ефекта на училището върху детето. То не че не може да е от пубертета, ама...

# 79
  • София
Тинкърбел, не разбирам защо ми скачаш. Искаш да оспориш това, коетопиша ли? И как точно реши да го оспорваш? Твоите деца са си твои деца и те са приети в други кампании. Все едно въртиш колелото на късмета - това, което ти се е паднало при завъртанне 1 няма никаква връзка с това какво ще се падне при завъртане 2. Единственото, което в момента правиш е, че обясняваш за своите лични деца, което не означава, че важи за останалите деца, и то от тазгодишната кампания. Летвата се вдига с всяка изминала година, защото кандидатите стават все повече.

За четенето - гладкото четене нищо не означава, защото мога да ти покажа хиперлексици, които още в първи клас четат идеално гладко. На всичко отгоре четенето на глас и четенето на ум са различни неща, но не е тук мястото да го обяснявам, затова просто казвам, че са различни неща и толкова.
Съжалявам, че толкова ми се дразниш, но това няма как да ме направи по-малко знаеща или по-малко можеща, само и само да ти е на теб комфортно. Което го зная - зная го и ти от никоя висота не можеш да го опровергаеш, само защото имаш мнение, основано на своите деца, които на всичко отгоре и не са кандидатствали тази година, а предишни години. Между другото, когато моите деца бяха на възрастта на твоите, СС все още беше в прощъпулника си и учещи там приятели на моите, си споделяха, също и с родителите съм говорила, та тогава подборът ебил който иска, той се записва, нито изпити, нито нищо. Ама оттогава сума години минала, дали аз сега да не започна катотеб датвърдя кое е глупост и кое не? Аз отговарям за децата, с които съм работила, независимо в кои училища са влезли и дали изобщо са кандидатствали. Всяка кампания е сама за себе си, също като при седмокласниците - различни деца, различни набори, различни задачи, дори изпитната процедура е различна и могат да я сменят от днес за утре.

# 80
  • В офиса
Дете 3 е прието в тази кампания (вече звънят, да)

Oценявам миролюбивия тон. Може би си права. Права, че хората си мислят, че СС и Питагор търсят подготвени, а не че действително търсят. Преди няколко дни бях със хора, които ме убеждаваха, че говоря тотални глупости, че в АК може да се влезе без уроци, защото те добре знаели, защото детето на този и онзи ходели от 6-и клас на такива, пък те всичките не били случайни, а едни много умни и прозорливи хора и знаели кое как става. Така де. Но винаги има място и за нетренирани, само това исках да кажа.

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 01:10 от Тинкърбел

# 81
  • София
Сега остава да ми кажеш, че то хич не ползва предимство на по-големи деца - бивши или настоящи възпитаници-  в същото училище! Сори, ама и празен лист да е предало, то по подразбиране е вътре. Всъщност след първото, всяяко следващо дете от семейството си е вътре, какво има да се лъжем. разбирам тази година да бяхте дошли от улицата и на общо основание, та да обясвяваш какво и що. Да не пропускаме и тази малка подробност, защото тя е критично важна.
Като цяло няма нужда да си толкова агресивна към мен. Мерси, това за Г-жа Зная Всичко го приемам като комплимент, макар идеята ти да беше обида. Би позитив!

# 82
  • В офиса
Ми, те от братя и сестри могат да си напълнят всичките места за ПУК, като гледам колко бяха кандидатите, ама едва ли го правят. Толкова за предимството, по-скоро е малко, отколкото голямо. Освен това дете 2 е от не толкова ценните за училището кадри, ако го няма освен дисциплината да стане по-добра, няма какво да се случи Simple Smile

# 83
  • София
Никой я нормална фирма не отблъсква лоялните си клиенти, а в случая с второ и трето дете това са лоялни клиенти. Е, има и случаи на неприемане сигурно, но трябва детето съвсем да не отговаря на долната летва дори.  ЧУ са частни компании и не дължат обяснение на никого нито каква процедура си правят, нито за товазащо са приели или не конкретно дете. А след като започне учебната година някои деца се местят по някакви причини, примерно защото не успяват да отговорят на очакванията и т.н.

Да, има място и за нетренирани, но тренираните имат по-големи шансове. Затова писах, че към определен момент едно дете ще е с узрели функции, а друго с не толкова, което реално е на базата, на която се стъпва и после започва подготовката, която не е точно помпане, защото нещата трябва да се разберат и чак после да се автоматизират. Ако на някое дете не му е зряло много пространственото, няма да направи добре задача с едно наляво и две надясно, но подготовката ще е повишила разултата, както и същото това дете може да ти направи звуков анализ като слънце. Обаче дете, на което повечето неща са му равномерно развити, то и ще е готово, научено, защото подготовката ще е ошлайфала вече заложеното и такова дете леко като го побутнеш, и то е като изтребител.

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 01:33 от Andariel

# 84
  • София
Някой да има новини от Българско школо за тази кампания? Подадохме заявление по електронен път, засега нямаме обаждане за среща.

# 85
  • В офиса
Не ми се спори, но просто математиката не излиза. Вземаме само класовете от 1 до 4-и. Това са средно по 90 деца на випуск (4-и са 4 х 20, а първи и втори май са по 5 паралелки) Това са 360 деца. От тях да кажем, че 60% имат братя и сестри. От тях да кажем, че 30% са родени през 2012. Това са 65 деца, които кандидатстват за 56 бройки. Толкова за 'лоялните клиенти'. А за да има непрекъснат приток на братя и сестри, трябва да има нови деца.
Скрит текст:
Освен това остави ме да се лаская да си мисля, че детето ми е прието, защото е схватливо, паметливо и концентриращо се, каквото е Grinning

# 86
  • София
И на мен не ми се спори, Анди, но ще кажа за бъдещите кандидатстващи, които четат темата, че ограмотяването преди ПУК, което рекламираш така яростно, е елементарно и макар да е от полза (не отричам), не отива да омаловажава усилията на училищата и децата по време на учебната година след приема. Да - много е по-лесно да се учи писане под диктовка, когато детето предварително знае азбуката, брои срички, може да направи звуков анализ на КРУША и може да каже колко пъти се среща А в АТАНАС, но това са умения, които се придобиват с няколко упражнения в съботно-неделно време, и не са решаващи за приема - най-малкото защото много от децата не биха се затруднили над такива задачи.

Толкова за звуковия анализ, че и за събирането и изваждането с числа до 10. Не са водещи при приема в училищата с наплив, по мои скромни наблюдения. Миналата година десетки деца с перфектна училищна готовност например не бяха приети в Питагор в ПУК. По-голямата част от задачите бяха за концентрация и памет, а не за назубрен звуков анализ (или фонологичен там не-знам-какво). Ето и за тази година пишат родителите тук, че децата в СС за ПУК са се затруднили най-много на лабиринтите и задачите с разликите.

Скрит текст:
Ако мога да съм полезна, на нас миналата година ни помогнаха едни книжки с формат А5 от поредицата "Мисли бързо, ..." - за до 8-10-годишни май ги даваха (аз бях купила три поредни издания), както и джобните логически пътеки. Отделно - помагалата за развиване на паметта (от типа: гледам картинка 30 секунди, обръщам листа и проверявам какво съм запомнил/а).

Моята дъщеря миналата година се затрудни най-много на една задача в Питагор, в която е трябвало да търси рибки в някакъв аквариум; ама те били пръснати по особен начин, ама не били всичките точно рибки, ама трябвало да съобрази кои накъде гледали и на какво наподобявали, ама трябвало да внимава как пренася информацията на листа, какво зачертава, трябвало да си впрегне малко зрително-моторната координация, ама трябвало и да бърза, и никой не искал да я чака Stuck Out Tongue Winking Eye.

# 87
  • София
И на мен не ми се спори с радиото, н о познавам не едно и две семейства с голямо дете в училището и по-малко неприето братче/сестриче.
Наличието на едно дете в училището дава някакво предимство, но определено не е достатъчно само по себе си.

# 88
  • София
За последно уточнявам. Ограмотяването не го рекламирам яростно, а го споделям, че докато се научи детето, включително при нормална логопедична работа (примерно има звукове, които не се изговарят добре, заменят се и т.н.), да прави звукове, срички и т.н., включително и докато работим за памет, внимание и др. то вече се научава да чете и да смята, като естествен резултат от работата. Аз ги ограмотявам не за да се правя на интересна, а защото работата го налага или го постига като допълнителен ефект. За да направи анализ колкоса А-тата в круша, трябва да има и добра работна памет, и да е "извлякло" фонологията на езика. А училищата може и да не съобщават пряко, че го искат, но да го кажем, не ги връщат. С няколко лежерни упражнения, както се опитваш да го представиш, е за деца, които, дето се вика, Господ им е спуснал езика и пълния комплект,  но това е при малка част от децата, включително при кандидатстващите. И училището такива си ги иска, те са им готови, научени, и колкото повече им се паднат такива, така накрая се концентрират основно ограмотени деца, с които за половината неща направо надграждаш. Не е въпросът в самото ограмотяване, защото така, както го представяш, е все едно да гледаш само черешката на тортата, а не блатовете и кремовете вътре.  И не говорим за училищна готовност, защото изпитът си е изпит и катовсеки изпит е по-различно от училищна готовнност, защото целта е различна. С всички деца, включително с логопедичните, си правя и памет, и внимание, и всичко, включително математика, защото това е пълният комплект, който не само като специалист, но и в ролята си на родител бих искала и направила за децата си. В някаква степен с моите съм го минала същото навремето, защото съм работила с тях по тогавашните тетрадки, които се спрягаха за много близки до тези за НУКК, но не съм имала пълното познаване на процесите, които са в основата, но и сега, след толкова години, виждам колко добре им се е  отразило. Това като лирично отклонение, но и за да уточня, че не си ги приказвам нещата ей така, за да натривам нечий нос или да рекламирам ограмотяването.  Сега просто имам научната основа и съответно по-добре разбирам, мога да боравя и да използвам наученото, за даа помогна на конкретно дете. Зная какво искат и какво правят психолозите, дори с риск да подразня някого тук, за много от нещата дори зная много повече от тях, защото съм учила и уча доста по-задълбочено от тях, защото работата ми го изисква, а и си е мое лично желание за специализиране в тази област. Всяко нещо, което се прави на тези изпити мога да го обясня защо и как се прави, защотоо го правя в ежедневната си работа, и то защото работя и с деца със сериозни проблеми, а нее само с обикновени, здрави деца или такива със заложби за суперотличници. Зная как мисли един психолог и какво гледа, така че по-скоро играе на мой терен.

# 89
  • София
За последно уточнявам. Ограмотяването не го рекламирам яростно, а го споделям, ...

Добре, Мир Simple Smile .... Просто така ми прозвуча първият ти пост, ... някак високомерно. Иначе това за пластовете и тортата беше яко и много добре казано, макар че не е на 100% необходимо, както твърдят и пряко засегнатите очевидци от темата, въпреки че вероятно не са психолози по образование и професия. Даже предварителното трупане на знания и умения в някои случаи е вредно, освен че не е абсолютно необходимо, защото може да докара преждевременна досада на 6-годишните хлапетии. Трябва да има мярка.

Общи условия

Активация на акаунт