Частни училища - информативна тема 19

• 93 633
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Относно кандитстването в "Питагор":
Тази година дъщеря ми беше на "изпит" за ПУК и след 3 дни в системата се появи резултат "приет". Видях го случайно, дори малко се озадачихме със съпруга ми, защото не беше минал срока. Никой не ни се е обаждал и не сме получавали имейл. Ходи и на "изпит" в СС, техния резултат го разбрахме пак след 3 дни, само че този път ми се обадиха по телефона. Записахме се в СС, а днес получих имейл от "Питагор", в който се казва, че не сме записали детето в посочения срок и поради това мястото му вече не се пази и т.н.
Доколкото зная, преди години е имало единна система и класиране в "Питагор". Относно резултата на детенцето -
можете да се свържете с тях и да уговорите среща, на която да Ви бъде показана "работата" му и да Ви бъде разяснено какви са пропуските, според тях.

# 391
Един единствен път Питагор имаше общо класиране. Явно не сработи и повече не го повториха. Относно резултатите ако човек се интересува винаги ще му отговорят.
И на дали детето е затъпяло, просто това не е неговото училище в което не виждам нищо лошо.

# 392
Може ли да ми кажете, какъв е изпита за първи клас в питагор. Трябва ли предварителна подготовка?

# 393
Около 3-4 клас децата стават доста самостоятелни и сами си казват какво им харесва/не им харесва. Друг е въпросът дали родителят се съобразява.

Съдейки по мои колеги този период идва дори по-късно. Много ме убеждаваха колко добри я математици, я тенисисти имат. А в горните класове се оказа, че децата имали съвсем различни интереси Simple Smile
И сега се чудя дали това разминаване не се е получило от прекаленото родителско желание да ги бутат в определни посоки и после като махало всичко да се е върнало.

А до 3-4 клас? При нас, на колкото спортове го записахме детето, всички ги намрази. И сега ме е страх да го запиша на нещо по-важно, да не вземе и него да намрази. Но от друга страна, като гледам колко малко учат в държавните училища, просто е задължително да се учи допълнително.

# 394
  • Sofia
Един единствен път Питагор имаше общо класиране. Явно не сработи и повече не го повториха. Относно резултатите ако човек се интересува винаги ще му отговорят.
И на дали детето е затъпяло, просто това не е неговото училище в което не виждам нищо лошо.
Далеч не е затъпял, разбира се, шегувах се. Simple Smile

Самостоятелно резултатите не говорят нищо, ако го няма общия фон. Бих могла да отида да ми обяснят какво му куца, не съм сигурна обаче, че бих искала да чуя тяхната интерпретация.

# 395
  • София

Самостоятелно резултатите не говорят нищо, ако го няма общия фон. Бих могла да отида да ми обяснят какво му куца, не съм сигурна обаче, че бих искала да чуя тяхната интерпретация.
Когато ние питахме след теста ни казаха колко точки има и на кое място е. Казаха също, че след приемния ден ще можем да разгледаме работите му.

# 396

Аз пък може би бих я чула. Щом сте избрали детето 2 пъти да кандидаства значи сте искали това училище. Получило се е разминаване и е хубаво човек да знае защо.  Когато моето ходи на състезания или тестове най- добре е когато виждам работата. Ясно ми е кое му е трудно, какво изпуска и в каква посока трябва да се работи.

# 397
Като минала скоро по сагата с кандидатстване за ПУК - понякога е сложно за родителското его да се примири, че детето не е прието някъде. Това обаче според мен по никакъв начин не говори лошо нито за детето, нито за училището. Училищата с особено голям наплив са малко, децата в София - много, и всъщност не е драма да си представим, че ще има 30-40 по-добре справили се с приемната процедура от нашето. Ама си е кофти усещането, няма какво да се лъжем.
Аз също бих чула обратната връзка.

# 398
  • София
Да, а и приемните процедури в тези училища през тази година будят доста съмнения и търпят сериозни критики - като започнем от липса на публична информация и обявен регламент за изпитите и приключим с оценяването.
Затова и много хора с право се съмняват в честността и справедливостта на целия прием в тях.

# 399
Да, а и приемните процедури в тези училища през тази година будят доста съмнения и търпят сериозни критики - като започнем от липса на публична информация и обявен регламент за изпитите и приключим с оценяването.
Затова и много хора с право се съмняват в честността и справедливостта на целия прием в тях.

Имам ДежаВю от преди 3 години.

# 400
  • София
За кое?
Детето ми е прието, така че не ми е кисело гроздето!
Но много родители са изключително разочаровани!

# 401
За кое?
Детето ми е прието, така че не ми е кисело гроздето!
Но много родители са изключително разочаровани!

Ами поста ви е 1 към 1 с моите от преди 3 г. Просто не ми се рови за да се самоцитирам. Иначе "гроздето е кисело" ми е любимата реплита, която потребител и участник в тази тема е отправял по адрес на мен и на детето ми.

# 402
  • София
Разбирам!
Не следя темата толкова отдавна, но явно нещата си остават едни и същи, което е жалко. Би трябвало да се развият за толкова време.

# 403

Училищата не са обществени, а частни. Честност и справедливост има дотолкова, доколкото при повече кандидати от свободните места, училищата имат лукса да избират децата според техните си желания. И със сигурност не биха пренебрегнали по-желано дете, заради някое друго.
На базата на какви критерии се определя желано не са длъжни да ви докладват. Понеже за момента са по-силната страна. Такъв е живота. Приемете го и свиквайте.

# 404
С уговорката, че като функциониращи под лиценза на МОН и като опериращи с интересите на деца трябва да се намери най-накрая някой, който да ги контролира във всички аспекти на дейността им. Защото идеята е те печелейки да обслужват обществения интерес да обучават качествено следващото поколение и условията за достъп да са справедливи и равнопоставени за всички кандидати. Не приемам тезата, че като са частни могат да си правят каквото си искат.

Сега отделна тема е че този, който трябва да ги контролила е крайно некомпетентен и по-добре да не пипа, че ще скапе и добрите примери. Принципно обаче, след като дейността е лицензионна и след като обслужва обществен интерес е нормално да се очаква да не са свободни да си правят каквото си искат.

Общи условия

Активация на акаунт