Частни училища - информативна тема 19

• 94 026
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
  • София
В кварталното училище, класовете са по около 36 деца, това последно чух от мои близки. Дори само това би ме спряло от този вариант за 1 клас.
Редактирам да добавя, че все пак сигурно не навсякъде е така и че може би тази година с новите правила за прием няма да е така.

Това са градски легенди - в сборните занимални може и да са толкова, но в клас - най-много 26. По новата наредба вече са 22+/2/. Дори и в нашето "елитно" училище не си позволяват да набутат повече от 26.

Ами незнам колко са легенди но в СМГ -6 клас са по 33 деца. В 134 така нареченто Еврейско в 3 клас са 30 деца. За мен това е недостатък на ДУ. И пак казвам ако виждах някаква светлина в ДУ изобщо нямаше да търся частно. Но за съжаление не виждам такава.
Все си мислех, че директорите спазват някакво приличие при вкарването на връзкари, те през просото я карат.

# 466
Тези легенди, че в определени училища децата са изтормозени и депресирани още ли продължават да се разпространяват?

Аха.

Как така учат по 12 часа на ден децата в ПУК? Освен ако не използват някакъв времеврът и изкривяват времево-пространствения континуум, не виждам как ще стане.

# 467
  • София
Ъъъ, къде учат по 12 часа тия деца?

# 468
В ПУК учат? 12 часа?

Мога да ви кажа какво е разпределението на учебното време на детето ми във 2 клас.
Сутрин имат 5 часа. Тоест 2 БЕЛ и 1 математика - 1 музика и 1 физическо. Или  1 БЕЛ, 1 математика,  1 околен свят и 1 изобразително и 1 физическо. Та реално часовете сутрин с полагане на някакви усилия са 3 учебни часа Х 35 минути на мен ми идват като някакъв си час и половина. След обяд имат 2 часа английски и някоя и друга математика, също така самоподготовка....още около час и половина - два. Та като гледам до 4 часа на ден мога и да го докарам ученето но до 12 не успявам Simple Smile

# 469
  • София
Скрит текст:
2. Да си представим децата от СМГ в АК за 1/2 от таксата. Да си представим, че срочни оценки се дават субективно (да, защото всеки добър учител може да даде оценката не като средно аритметично, а отчитайки много други психологически фактори, като например да ти шибне двойка за мотивация, или ако в началото си тръгнал зле, а накрая си супер, да те мотивира с по-висока оценка и т.н. и т.н.) Да си представим, че изискванията към учителите са поне толкова високи, колкото към учениците. Да си представим учители, които не идват за 2 години, а поне за 5, т.е. вълнува ги какво оставят зад себе си. Та така....

Ние сме си го намерили това, че и още неща в добавка.
Скрит текст:
И таксата е не само наполовина, но и има пълни стипендии за някои деца. Но няма име. Не е престижно, не е известно. Дано като стане да не го развалят!

# 470
  • София

Относно приема: ако не сте подготвяли детето си според мен голям шанс за СС/питагор нямате. Трябва да е работено с него, дали вие ще се занимавате от време на време, дали ще наемете човек да го готви.

Аз не съм подготвяла детето за изпита за първи клас, една задача не съм решила с него. Миналата, когато не го приеха го карах да решава, но тази смених стратегията. Реших да го изпратя на база на неговите си знания и умения. Исках да покаже, колкото си може.

Моля за следното инфо за Питагор. Тези допълнителни занимания от 16.30 плащат ли се отделно или са включени в таксата? Питам, защото днес ми връчиха огромен брой документи и декларации, включително и за доп. Дейности, но нищо не ми обясниха. Също така ме интересува униформата- трябва ли да се поръчват всички неща или мога да се сора до две, три неща? Благодаря!

# 471
Can Can....допълнителните занимания не се заплащат.
Избирате на какво иска да ходи детето. Миналата година искаха предварителна информация за да могат да сформират групите. След което в началото на годината пуснаха онлайн платформа в която всеки записва детето си.
Предплагам, че поради големият брои извънкласни и тази година ще искат предварителна информация.

От униформата можете да не купувате всичко. Но алтернативни дрехи не се приемат и униформата е абсолютно задължителна.
За моето вземаме: Три блузи с къс ръкав, 4 блузи с дълъг,  4 тениски, Един дебел суичер, една жилетка /тя е задължителна/ и два суичера от горнище на анцунг. Дънките на моето са широки. Та не взимам от тях. С този набор от дрехи изкарва цялата учебна година.

# 472
  • София
Чакай малко, детето все пак е подготвяно преди година, а за една година всичката тази подготовка се е наместила в главата му, като знания и умения, плюс детето се е развило за една година, то вече има някои мисловни схеми, подходи при справяне със задачи. Така че твоето описание не означава, че е прието, защото е било без подготовка. Било е без подготовка точно през тази година, но през предишната е работено. Всички го усещаме и сега, на стари години - неща, които сме учили преди години, започваме сякаш изведнъж да ги осъзнаваме, че ги знаем, макар към онзи момент да не сме били много наясно за какво са ни били. Щом нещо е учено, то вече си намира място в общия пъзел, а ако и човек има "пъргав ум", по-лесно и бързо прави връзките и извлича и прави трансфер на това знание.

# 473
  • В офиса
Eли, боя се че и при вас не е същото. Нямате advisor-и, които да ви дават акъл къде и как да кандидатствате, или да ви помагат за CV-то, нямате Йънгс и неговата лаборатория, изобщо няма ги чужденците, които внасят "онзи" модел и които, ако са свестни, ще внесат само доброто от модела.
Скрит текст:
и имате униформи, а за мен това е фактор, защото значи определен начин на мислене

# 474
  • София
OlgaD, здравейте!
Аз споделях малко по-назад в темата, не зная дали сте го прочела, но тъй като търсите мнения на кандидатстващи за ПУК в СС, ще го напиша пак. Моята дъщеря кандидатства тази година точно за ПУК в СС. Обадиха се, че е приета точно след 3 дни. Бяхме изненадани, очаквахме да имаме резултат чак когато наближи краят на срока от 15 раб. дни. Не зная много подробности за изпита, освен това, което сподели детето ми. Тя не се е готвила специално, не е ходила на курсове или инд. уроци, логопед и т.н. Също така в момента посещава държавна детска градина, т.е. не идва от добра и доказана частна такава. Вкъщи, когато сама е искала и е имала интерес, се е случвало да си извади някоя книжка и да оцветява нещо, да направи някой лабиринт или др подобни. Целенасочено подготвяне за изпита не е имало, но категорично мога да твърдя (тъй като се коментираше в темата), че проблеми с паметта, концентрацията и задържане на вниманието няма, дори за много повече от 20 минути.
Много се надявам скоро да получите положителен резултат и на 15 септември да се "видим"!
Успех!

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 08:50 от Arwen Undomiel

# 475
  • София
Иве, ако правилно съм те разбрала, ще успеят. Лошото е, че според моите лични представи, летвата е изключително ниска. Разбира се, за Хасан от гетото е висока, както и за 3/4 от влезлите. Та те тази летва или ще я стигнат, или ще са аут. Което е прекрасно. В смисъл показва, че системата работи. Остава онази 1/4 за която летвата не е предизвикателство. Та тя се дели на 2 групи: оувърачийвъри дето сами се теглят, тук ще отворя скоба(за мен лично да се явяваш на всяка възможна поправка само за да целнеш 100-те процента си е извращение) и нормални български ученици. Е за последните нещо няма много плюсове. Или поне аз не ги виждам. А да тичаш на една писта с оувърачийвърите просто няма смисъл, прекалено времеемко и енергоемко е.
Тинки, съгласна съм,  ако летвата вътре се запази независимо от броя на приетите. От друга страна не е ли възможно тя да се окаже прекалено висока за разширения прием и реално отпадащите да са прекалено много (така че броят на оставащите след разширения прием да се окаже пренебрежимо малък). Много теоретизирам, де:)

А каква е по-добрата алтернатива за "нормалните", според теб?
Или хайде още по-широк въпрос - как тази алтернатива би трябвало да ИЗГЛЕЖДА?
1. Няма такава;
2. Да си представим децата от СМГ в АК за 1/2 от таксата. Да си представим, че срочни оценки се дават субективно (да, защото всеки добър учител може да даде оценката не като средно аритметично, а отчитайки много други психологически фактори, като например да ти шибне двойка за мотивация, или ако в началото си тръгнал зле, а накрая си супер, да те мотивира с по-висока оценка и т.н. и т.н.) Да си представим, че изискванията към учителите са поне толкова високи, колкото към учениците. Да си представим учители, които не идват за 2 години, а поне за 5, т.е. вълнува ги какво оставят зад себе си. Та така....
Доста добре казано:)

# 476
Здравейте всички. Търся преки и актуални впечатления от ЧУ Дружба. Прегледала  съм темите назад, включително и тези които излизат през гугъл за това моля без коментати:"чети назад, някъде го пишеше". Ще съм много благодарна за точни и ясни мнения относно качеството на образованието. Материалната база съм я погледнала.

# 477

Тинки, овърачийвърите ще си бъдат такива във всяко училище.

И тогава защо да плащат едни 12000 на година?

Ще отговоря с въпрос: "Овърачийвинг КАКВО ТОЧНО?"

Да си представим децата от СМГ в АК за 1/2 от таксата.
Да оставим таксата намира. Питах за обучението. Плюс таксата в сегашния и вид е силно средство както за селекция, така и за мотивация

Да си представим, че срочни оценки се дават субективно (да, защото всеки добър учител може да даде оценката не като средно аритметично, а отчитайки много други психологически фактори, като например да ти шибне двойка за мотивация, или ако в началото си тръгнал зле, а накрая си супер, да те мотивира с по-висока оценка и т.н. и т.н.)
Доколко това е добра идея? Оценките в АК не са "награда", а обективен индикатор. Подхода е чудесен начин, според мен, за убиване на бележкарството като състояние на духа и подтикването да се учи за знания. При това дисциплинирано от първата минута, до последната. Който навик и отличава учениците в колежа.
Всъщност, това е едно от нещата, които получават в повече "нормалните" в АК

Да си представим учители, които не идват за 2 години, а поне за 5, т.е. вълнува ги какво оставят зад себе си.
Повечето ги вълнува, при това много. Разбира се, винаги може да се иска повече Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 фев 2018, 20:14 от Ezhko

# 478
Здравейте, моля да корегирате цените на стр.1 за ЧОУ " д-р Петър Берон".
1 клас - 4500 евро, транспорт - 1200 евро в двете посоки.

Ако някой може да даде информация дали таксата  се вдига за всеки следващ клас ще съм благодарна.

# 479
  • София
Eли, боя се че и при вас не е същото. Нямате advisor-и, които да ви дават акъл къде и как да кандидатствате, или да ви помагат за CV-то, нямате Йънгс и неговата лаборатория, изобщо няма ги чужденците, които внасят "онзи" модел и които, ако са свестни, ще внесат само доброто от модела.
Скрит текст:
и имате униформи, а за мен това е фактор, защото значи определен начин на мислене

Да,
Скрит текст:
няма адвайзъри. Знам, че десетокласнците ги запознават с особеностите на различните унита, какво друго се предлага ще попитам на следващата родителска, макар да ни е рано. Предполагам, че за в бъдеще ще заложат на услугите на външна фирма да помага при кандидатстването. За сметка на това пък директорката знае оценките на моето дете за срока и е отишла да й каже, че оценката от сип-а не влиза в дипломата, да не се притеснява, че е 5 (пък ние въобще даже не се бяхме притеснили, макар че вероятно за сефте няма да получи значка отличник) Организираха ходене на децата на Жаутиковската, както и в МИТ, само заради шепа деца. Иначе англичанин имаме един, със супер 'интересен' подход , вкл подсказка да прочетат Буковски, има ли извънземни и дали хората се превръщат в зеленчуци, заради технологиите и т.н. Не знам доколко е полезен. Свестното от 'онзи' модел мога да внесат и българи, не знам защо винаги се подценяваме така самите. Униформите са голям плюс, макар че преди да ги ползваме бях изключително против - няма чуденка какво да с е облече сутрин, няма деление по марка дрехи, излиза много по-евтино, няма неприлично облечени деца като девойки с голи пъпчета или дълбоки деколтета, и в цяла Англия ги носят от памтивека, не е като да са соц измишльотина. Надявам се да не звучи рекламно в последните постове, защото не е. По скоро да се приема като информация за у-щето. Вече на някой му харесва, на друг- не, хората сме различни. В случая просто визията за образование на у-щето  съвпада с моята
Ежко, в областта на точните науки Wink

Общи условия

Активация на акаунт