Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 547
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
Аз за наема ме мога да кажа, но за ремонт и аз не бих заложила бюджет под 15 хиляди. Панелката  в Овча Купел, за която дискутирахме наскоро ми се върза над 15. В тях влизах къртене, чистене, извозване, шпакловки, латекс, спално обзавеждане от Виденов, диван пак от там. Гардероба в коридора, кухнята и шкафовете в коридора и хола поръчах на мебелист, защото нямаше готови варианти в размер, който да ме устройва. Пак в тия пари влизаха и подмяната на ВиК, електроинсталацията и оправянето на банята. Далеч е е от лукс, но изглежда добре.  Когато го взех апартамента не беше ремонтиран основно от както е построен - разбирай началото на 90-те години - имаше постна боя на тавана и тук-там латекс по стените, ама мазан като от първолак.

# 271
  • Варна
Ок, но жената пита за апартамент ново строителство до колкото разбрах. Няма да кърти и да сменя инсталации и дограми. Вярвам, че ще се вмести и в по-малък бюджет. Една спалня може да се направи за 1500 лв барабар с настилка, мебели и матрак. Абе за 8 - 10 000 лв мисля, че ще приведе апартаментчето във вид за наематели, стига да не залита по поръчкови изпълнения и маркови уреди.

# 272
  • София
На НС двустаен на шпакловка и замазка само отоплението му е 3к (айде 2к ако сложи климатици), банята 3к и боядисването и шпакловането 2к. Няма как да се вмести в 8-10 хиляди.

# 273
Диди - да няма да сменя диграми и да кърти, но има да слага отопление, което компенсира ценово, освен ако не им даде духалки за отопление. Бойлер най-вероятно също трябва да се сложи. Фина шпакловка, самоизравняваща се замазка.... дори и без бутиковите мебели ще и се върже около тия 15 000.

Чиана вече е казала за цените, сметни и уреди за кухнята около 2000-2500 ( фурна, абсорбатор, хладилник и пералня)  и за обзавеждането няма да остане и стотинка...

# 274
Само бялата техника - печка, плот, хладилник, миална, абсорбатор, перална, сушилня, бойлер, климатици са към 6 хил.лв. Баня 3 хил.лв. И от там нататък шпакловка, боя, настилки на коридора и стаите, мебели, врати. По бюджета, който правих е 15 хил.лв за по-нисък клас. 20 хил.лв. за по-висок клас настилки и обзавеждане.

# 275
  • Варна
Ами аз предложих абсолютен минимум за бюджет. Жената не е казала как смята да го обзавежда. Аз съм била и на квартири без миялна, сушилня, климатици и пр.  Има печки за 400 лв с котлоните, хладилници също за по толкова, перални също.

# 276
  • София
при НС двустаен 10к лева ти трябват докато оправиш настилки, отопление, баня о боядисване. Оттам нататък може и 5к за мебели, може и 15к, това се опитваме дати кажем. Няма как за 8к от шпакловка и замазка и да имаш мебели  Wink

# 277
Диди - в кажи какво обзавеждане и оборудване ще влезе в този бюджет? Щото във варианта, който предлагаш, нещарчта отиват не към апартамент, а към бункер с наем от 300 лв. Печка с коткони от 400 лв , пердета вместо врати, балатум и латекс с четка върху нешпакловани стени.
Дай ориентировъчно обзавеждане и цени, според теб на които може да се направи.

# 278
  • Варна
Вече дадох ориентир. Влезте в сайта на технополис например и вижте, че си има прилични готварски печки с фурна и котлони по 400 лв, както и перални, хладилници... Никой не говори за печка Раховец от село и балатуми. Има ламинати прилични по 20 лв / квадрата, включае подложката. Както и плочки. Това прави 800 лв за 40 квадрата апартамент. Като реално площта ще е по-малка, няма да има ламинат в банята и терасите, както и на площта, където са стените. Кухнята може да е до 1000 лв ако е малка и модулна, диван - 500 лв, маса със столове - 300 лв. Баня - 2000 лв. Спално обзавеждане - 1000 лв. Само за шпакловка не знам колко струва. После могат да си боядисат сами. Така без конкретна скица с размери ми е трудно. Но си мисля, че не е невъзможно.
п.п. Жилищата обикновено се издават с врати, даже и когато са по БДС.

# 279
Отсега ще ти кажа, че не съществува баня за 2000 лв, защото това е цената само за труда на майсторите. С материали, но без санитарията и плочките, която съветвам да е свястна, защото е гадно да ти протече смесителя на 5тия месец.
Също кухня не съм виждала за 1000 лв включително модулните, а оглеждам от 4 месеца. А, и монтажа е поне едно 300-400 лв. Да, по сайтовете пишат ниски цени, но те са без плот, без гръб, без цокъл, без лайсни и още какво ли не знайно и незнайно. Не съм смятала поръчкови още, но ние сметнахме скоро модулна от Еником - за ъглова кухничка 2м на 1.40м - с всичко е над 2400 лв. Без монтажа. И без ел.уредите.

За справка - лепене на плочки само труд е около 25лв/м2 - една баня стандартна е към 16-17 м2 със стените. Отделно това ще го има и за коридорите и вероятно около кухненския бокс. Шпакловката е между 6 и 12лв/м2, но шийтрока, например, е скъпичък. Айде боядисването могат и сами. Ама пак си се плащат материалите. У нас майсторите си знаят цената, не се бъзикат. Grinning

# 280
Баня за 2000 ми се струва почти невъзможно, освен ако не е 1,5 кв.м. Обичайно само труда на плочкаджията е толкова. За ламината не си заложила бюджет за нареждането, а евтините ламинати не вървят с нареждане в цената.

Пак казвам, смяташ само големите пера, а всъщност натрупването на малките пера ще и прехвърлят бюджета. Первази за ламинат + щипки + ъгли- поне 200 лв, монтаж на кухня, осибено пък модулна - поне още 200 лв. Ако дамата ще се превръща в общак, може и да спести 1000 лв, но е твърде вероятно да се оака пейзажа и вместо да изкарва пари на работа, ще реди ламинат и ще боядисва.

# 281
  • Варна
Аз съм виждала такива кухни в строителните хипермаркети като Алати, Бриколаж, Практикер... Не че бих си сложила такава в мой дом, но за под наем и ако съм силно ограничена финансово...

Една баня да речем 4 кв.м. (Силно ме съмнява да е повеве в 40 кв.м. двустаен маломерен) означава 20 кв.м. плочки. Ако плочките са 20 лв квадрата и майсторът взима също толкова за лепене, това прави 800 лв. Един моноблок е 150 лв - даже на Видима. Една мивка е 100 лв, смесителят - и той. Душ - 100 лв. Бойлер - 200 лв. Едно огледало и етажерка - 50 лв. До тук 1400 лв. И там разни дреболийки.

# 282
Аз съм виждала такива кухни в строителните хипермаркети като Алати, Бриколаж, Практикер... Не че бих си сложила такава в мой дом, но за под наем и ако съм силно ограничена финансово...

Една баня да речем 4 кв.м. (Силно ме съмнява да е повеве в 40 кв.м. двустаен маломерен) означава 20 кв.м. плочки. Ако плочките са 20 лв квадрата и майсторът взима също толкова за лепене, това прави 800 лв. Един моноблок е 150 лв - даже на Видима. Една мивка е 100 лв, смесителят - и той. Душ - 100 лв. Бойлер - 200 лв. Едно огледало и етажерка - 50 лв. До тук 1400 лв. И там разни дреболийки.

За баня 4 м2 нито един майстор не ни даде оферта за труд с материали (лепила, гипскартон, хидроизолация) под 1500 лв (нарочно давам без къртенето, че тя няма да го има). Оттам нататък е абсурдно да се вместиш в 2000 лв. Понеже нашата баня беше много ултра бюджетна, защото много бързахме с нея, за да се нанесем ще дам пример:
Скрит текст:
Майстори - 1500 лв
Алуминиева врата за баня заедно с монтаж - 300 лв
Плочки - 500 лв
Душ - 160 лв
Мивка - 90 лв видима
Моноблок - 250 лв пак видима
Смесител - 100 лв
Огледало и етажерка - 100 лв
Шкаф под мивката - 200 лв
Джаджа за тоалетна хартия, чаши за четки и тн, закачалки за хавлии - поне 60 лв (може и повече да бяха)
Лунички - поне 40 лв
Дотук: 3300
Без бойлера.

ПП. Тези кухни в Бриколаж и тн също са без плотове, гърбове, цокли и чудеса. Питай някой път и ще видиш.

Както и да е, не искам да стряскаме авторката, но да кажа, че аз също си мислех така преди да се захванем с ремонта. Имам си една моя табличка "Очаквания/реалност", в която съм писала разликата между това, което съм мислила, че ще стане и това, което е станало. Grinning Grinning Та там се мъдри същата цифра. Баня - Очаквания: 2000 лв; Реалност: 3700 лв. Спалня - Очаквания: 1000 лв; Реалност - 2600 лв. Сега с кухнята (с подове, дограми, стени и тн) е същото. Очаквания: 3500 лв; Реалност... не знам още, ама ще е над 6000 лв като гледам. Нещата изненадващо се натрупват, а много неща няма как да предвидиш предварително.   

# 283
Моят опит с почти 50 кв.м НС: записала съм 18 000, като е възможно да съм пропуснала нещо. Цената не включва шпакловка и боядисване, защото преценихме, че машинната шпакловка ни устройва, боядисахме си ние с висок клас латекс. Не е  луксозно, но достатъчно уютно и практично. Част от мебелите са от „Виденов” и „Явор”, но уреди избирахме среден към висок клас, хубав матрак, хубави смесители. Модулната кухня 3 метра ни излезе 1000 лв. и стои много добре, няма никакви поражения за 5 години. За наемателите обмислях още подобрения, но е факт, че каквото и още да им сложа/поправя, няма да има финансова компенсация, защото 40-50 квадрата си остават ...40-50 квадрата.

# 284
  • София
Един глас от мен за написаното от Google76 и krasimilo, като бих допълнила, че в банята има и неща, за които човек може да не се сеща на първо четене, но като се натрупат, съвсем не са дребна сума - грунд, теракол, фугираща смес, материали за хидроизолация, кранчета за връзване на водата за мивката, моноблока и бойлера, лира/конвекторен радиатор, сифони, вентилатор, лайстни, капак и рамка за ревизионен отвор, ответление или окачен таван с осветление, стопер за вратата. Да не забравяме и монтажа на всичките неща (от рафтче до моноблок и бойлер), който варира между  5-10 и 50 лв. Освен това аксесоарите, ако не искаме да ръждясат на първата година или да са пластмасови, трудно ще излязат по-малко от 100 лв.

Моята цялостна сметка за 58 квадрата, довършени и обзаведени без изхвърляния, но така че всичко да е с прилично качество и да изглежда добре, беше около 22 хиляди - има подробна разбивка в темата "Завършване на жилище".  Възвращаемостта (след приспадане на данъците и таксата за блока) е 6,8 процента.

Общи условия

Активация на акаунт