Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 9

• 80 466
  • 759
  •   1
Отговори
# 570
Според мен е задължително да споменете на наемодателя, че има проблем и че е добре да се профилактира климатика. Аз бих се зарадвала, че наемателят следи нещата в жилището и се грижи за тях.

ПС - в нашия договор е записано, че всяка година през септември ще има профилактика на климатиците за моя сметка, а наемателят се ангажира да осигури достъп до климатиците. Също съм написала, че е длъжен да почисва филтрите веднъж месечно (както е според книжката). Дали го прави е отделен въпрос...

# 571
Макарон виждам, че всячески се стремите да сте коректни към държавата, за което ви свалям шапка. Не знам законово как е правилно да постъпите. На мен такова чудо, да ми останат пари от депозит след оправяне на сметки и освежаване не ми се е случвало...после видях, че са в размера на 2 наема.
Аз ако съм на ваше място ще послушам Аиша и няма да бързам да давам пари на държавата. Колко хора 1 лев не декларират, а отдават мази и тавани...

# 572
Парите вече не са чужди, наши са, защото наемателите напускат предсрочно и по силата на договора ние задържаме депозит в размер на два наема.
Т.е. депозита се преобразува в неустойка, поради едностранно неизпълнение на договор?
За да не плащате данък,
то трябва да докажете, че са Ви нанесени щети, поради неизпълнението му.
"Данъчно третиране на заплатена неустойка, поради неспазен срок..."
Нали сте оправяли щети?
Какво значи щети?
Има амортизации, както са споменали, законово признати като разход от 10%.
Щетите са друга категория, за която трябва да има протокол и съгласие.
Ако няма съгласие, то вещо лице, иск в съда.
Raya, относно битова техника(климатик), то заложете 15% на година, за период от 6,6г.
Наемателите да си плащат отделно всяка година за профилактиката му (около 50лв)

# 573
Чак пък и на останал депозит да плащам данък, айде няма нужда! Прекаленият светец и Богу не е драг. Wink

# 574
  • София
PAV1, тези 15% на база амортизация на актива ли ги определяте? Аз по-скоро свързвам експлоатацията на уреда с гаранцията за него.

# 575
Да Рая. Има си таблица.
Обвързаността с гаранционния срок е некоректно,
понеже може да има повреда и през този период,
която да не се признае за гаранционна и да не е виновно причинена от ползването на уреда.

# 576
Абе аз съм ЗА да сме коректни към държавата, ама чак пък на останал депозит да внасяте данък... Няма кой знае колко да ощетите хазната Simple Smile То и кой ще ви го търси този данък. Те договор за наем не изискват да проверят колко наем реално получаваш, декларираш си каквото искаш..

# 577
Как, къде ,пред кого се доказват щетите- към Раv

# 578
Е то ако внасяме данъци само когато ще ни хванат, няма смисъл въобще да се плащат данъци на жилище под наем. Шансът някой да сигнализира някъде е минимален. Ама майка ми, жена на 55, да си рискува тепърва доброто име и да укрива данъци никак не си струва в името на това да спастрим 100-200 лв. Проучих и да, май си дължим данък и ще си го декларираме, ще се посъветвам с националния телефон на НАП как точно да стане.

# 579
Никой не е казал да не си декларирате наемите, но не е голямата работа, че не сте декларирали някакъв остатък от депозит, едва ли някак ще се отрази на доброто име на майка ти. Ама вие си знаете.

# 580
Добре де, ама от тези пари нали и сметки сте платили? Как ще се обложат с данък парите, които сте дали за сметки (не знам колко са), те реално не са ви приход, нито пък имат нещо общо с амортизация и щети върху имота и вещите причинени от наемателите?

# 581
След разплащането на сметките, има остатък. Той е неустойка, върху която вероятно майка дължи данъци. Както и да е, наистина благодаря на всички мнения, ще се информирам подробно от НАП и ако на някого му е интересно, ще споделя. Не исках разговорът да завива в посока редно ли е да се облага депозитът с данък в този случай, а исках да се информирам за правната постановка, за което постът на ПАВ ми беше много полезен.

# 582
drago_2008, супер е апартамента уютно и свежо. Любоптно ми е повече хора да споделят, как са обзавели апартаментите.
Миналия месец отдадох два двустайни апартаменти в Студ. Град, стана много бързо и лесно, на цената на която исках. Бях пуснала обява и във ФБ, но не бих го направила друг път. Такава злоба, мрънкане ...а доста се постарах, инвестирах повечко и време и пари.
Малена, виждам че си обявила единия двустаен във Фейсбук. Отказаха ли се предишните наематели?
Апартамента е чудесен, а като гледам коментарите там имам чувството, че някой хора само спамят, а не търсят жилище...

# 583
  • Софето
drago_2008, супер е апартамента уютно и свежо. Любоптно ми е повече хора да споделят, как са обзавели апартаментите.
Миналия месец отдадох два двустайни апартаменти в Студ. Град, стана много бързо и лесно, на цената на която исках. Бях пуснала обява и във ФБ, но не бих го направила друг път. Такава злоба, мрънкане ...а доста се постарах, инвестирах повечко и време и пари.
Малена, виждам че си обявила единия двустаен във Фейсбук. Отказаха ли се предишните наематели?
Апартамента е чудесен, а като гледам коментарите там имам чувството, че някой хора само спамят, а не търсят жилище...

Не се отказаха, но прекалиха с исканията си. Направих компромис, изхарчих още 3хил.(втори климатик, СОТ, стъклена душ кабина, ТВ), загубих си два месеца и още желания имат. На познати уж за по-добро, но накрая им затворих вратата.
Този път си направих “служебен” ФБ профил, там да ми пишат, каквото си искат 😀.

# 584
Ооо, браво, че си ги отрязала. От всичко най-мразя нахални хора Triumph

Общи условия

Активация на акаунт