Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-24

• 76 530
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Абе жена нали ти обясняваме, ако ти падне панела на главата ще си умрял и не можеш да плащаш, ако си жив, ще гони банката михаля. То ако беше така банката нямаше да ипотекира, дава ти кредита и ако не плащаш запорира заплатата и готово. Странно защо ипотекират имоти които ще паднат всеки момент. Дано са гледали новините и да спрат с ипотеките на панели, а да раздават кредитите, после нали ще те гонят до дупка.

# 76
Аз за какво казах, че поне ще съм умряла на широко? Grinning После да дойде банката да ми каже нещо в отвъдното (така де, 9ти микрорайон на Ада). Някакси предусещам, че банките не са чак толкова тъпи. Е, разбира се, има шанс да съм пратила ММ до магазина, когато се случи неизбежния крах на панела ни и той да се окаже жив 56 годишен длъжник, ама банката пак може да изцоца само 50%, защото другите 50% ги дължа аз, а аз ще съм умряла, нали. Grinning

Между другото, съвсем сериозно, дано не става сериозно земетресение у нас. За панелките ще си затрая културно, но колко по-стари къщички ще паднат, а и колко от дори великите нови сгради дето им се рути външната мазилка след 3-4 години ще понесат последствия, да не говорим, че сградата си е сграда, и единствения сигурен начин да оживееш земетресение с висок магнитуд е да живееш в гипсокартонова къщичка като тия по Fine Living и Travel - те и да ти паднат на главата, все тая, ама у нас... не е точно така. Та аз викам да стискаме палци природата да е с нас пък черните прогнози да ги оставим всеки да си ги прави сам за себе си.

# 77
Няма ли кой да разчисти темата? От 6 страници най-много 10 мнения са по темата. Направете си тема "Панел vs НС и си ги мерете. Отивам за пуканки.

# 78
Ти ако знаеш какви теми се разискват тука, върви си купи няколко пакета пуканки, че все  нещо ще се появи за чепкане. Панелите поне имат нещо общо с темата. Нека трият, ние си начесахме езиците Stuck Out Tongue Winking Eye

# 79
Ти ако знаеш какви теми се разискват тука, върви си купи няколко пакета пуканки, че все  нещо ще се появи интересно за разискване. Панелите поне имат нещо общо с темата. Нека трият, ние си начесахме езиците Stuck Out Tongue Winking Eye

Да, вярно е, че панелите са по-близка тема от това, коя майка къде искала да учат децата й след 100 години и как да ходят на училище - пеша, с колело, с ГТ, с кола...

# 80
Да внеса малко спокойствие
Ако е с кредит , е застраховано
Та ако падне, няма ли банката да си търси парите от застраховката?

# 81
  • София, Bulgaria
Добро утрооо...Stuck Out Tongue Winking Eye

# 82
Да внеса малко спокойствие
Ако е с кредит , е застраховано
Та ако падне, няма ли банката да си търси парите от застраховката?
Застраховано е срещу определени събития-пожар, наводнение, земетресение. Ако падне поради конструктивни промени, застрахователя ще обвини собственика, че не си поддържа имота и няма да изплати нищо.

# 83
Я кажете какво мислите за срива на Dow Jones Simple Smile

# 84
  • София
Никой срив не е добре за никоя сфера. Не се знае американците пак може да повлекат световната икономика надолу  Wink

# 85
Имам един въпрос по темата (ама е свързан и с панелите) - Смятате ли, че цените на апартаментите в новосанираните блокове ще се вдигнат? Питам от любопитство.

# 86
Най-вероятно ще се вдигнат. Платихме им санирането на един куп безотговорни хора, живеещи в мизерия щото им се свидят по 10лв на месец за поддръжка, сега същите те ще изкарат хиляди от тая работа.

# 87
И аз да се изкажа по темата-щом експерти твърдят, че несанираните панелки имат живот 50 г., съм склонна да вярвам. Нали за това са учили инженерите толкова време. Това не значи, че на 50 години и един ден блокът ще падне, но има съществен риск за това.
Банките кредитират, защото имат свободен ресурс, а кредитите на домакинства им носят най-голяма печалба (лихва). Нима историята не познава фалирали банки? Не виждам защо така безрезервно им се доверявате. Самият факт, че в ЕС се коментира намаляването на гарантирания размер на депозитите говори, че се очаква проблем. Да, може да не е днес, но ако е след 10 години?
Специално в България с високите темпове на строителство на НС очаквам след време много непродадени имоти НС, а както знаем бизнесът играе с властта и не бих се учудила да се пропагандира още по-силно срещу панелното строителство с цел да се осигури търсене за построеното НС. Дори не бих се учудила в медиите целенасочено да се тръби колко е опасно да живееш в панел - от части заради реалната опасност, от части заради нечии интереси.

# 88
Кои експерти твърдят? Тези по Нова телевизия?

Когато обмисляхме покупка и се колебаехме между 2-стаен НС и 3-стаен панел се замислихме доста над зловещите предсказания и се разровихме бая. Писах си и с двама специалисти, които не са в бизнеса с НС и нямат пристрастие да убеждават хората, че само НС е сигурно, за да им купуват сградите - за щастие работя в близост до хора в този бранш.
На мен ми обясниха, че основните факторите са три - година на строеж (за да се знае каква е била регулацията), място на основите и експлоатация. Ако един блок е построен на стабилни основи (а не като падналите блокове върху мочурище) и хората го поддържат (сиреч не оставят покрива да тече неопределено време, защото не си събират таксите за ремонт, постепенно апартаментите си слагат външна изолация, течове се поправят, мазетата се поддържат, ВиК се подменя) няма причина да се твърди, че блока няма да ни надживее. Естествено, че в някои по-бедни части на кварталите, където народа няма пари да санира и да оправя, положението е малко по-зле, но отново няма гаранция, че тези срокове са реалните. От друга страна, както се строят някои НС с тераси над холовете на хората, с олющени изолации още на 3тата година и течове преди да започнат да се нанасят първите собственици, аз не бих била толкова категорична.

И от този пост насетне аз замлъквам по темата (защото вече ми заприличва на спам) и се отдавам на кротки занимания в моя панел, очаквайки неизбежното.

# 89
Безрезервно не вярвам в банките, но след 2008 банките си взеха поука и вече не отпускат кредити без да се обезпечат максимално. Дори % финансиране на панелите се вдигна. Колкото и пари да имат не биха ги дали при сигурни рискови фактори. Освен това, не се прави от определени банки, а от всички, което би довело до масов фалит на банките, което ми се струва нереално. Може би Томева има статистика колко панела и колко НС са кредитирани.

Общи условия

Активация на акаунт