Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-24

• 76 572
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • София, Bulgaria
Нямам статистика колко панела и колко НС са кредитирани. Само ще кажа, че всичките ми сделки с панели миналата година, получихме финансиране минимум 85%  и максимум 92% от оценката, която в почти всички случаи беше по-висока от договорената цена. Процентът зависи и от профила на кредитиполучателя. Колкото е по-висок доходът му, толкова по-висок процент отпускат и при по-ниски лихви. Банките, с които съм финансирала тези сделки не са правили разлика между нов и стар панел.

Банките въобще не трябва да са ви критерии, какво финансират и как.. Сега е борба за отпускане на кредити, а имат заложен % лоши кредите. Дори, ако даден клон няма дадения процент лоши кредите не се гледа с добро око, защото това означава, че не са били особено настъпателни, активни, а по-скоро предпазливи, а за тях това са пропуснати възможности.

# 91
Панелките, ако са поддържани, да ще ни надживеят, но за съжаление в България не са. В България не съм видяла някой алпинист да запълва пукнатините в панелите, за фугите да не говорим. В Европа поне  това е правено през всички тези години. Санирането на парче също  го има само в България. Абонатните станции на ТЕЦ са повечето в отчайващо състояние, живущите често нямат пари за този вид ремонти и хората живеят в някакъв риск от спукване на тръба или друго подобно. Натовареността на балконите също в България е пословична. А е земетръсна зона.  Иначе самият панел е здраво нещо, не се чупи, но уязвими са свръзките, които ръждясват в зеещите фуги. Много често се стича вода по панелите около улуците. В близките 10 г хората според финансовите си възможности ще започнат да 'напускат кораба' и ще населят НС, пък който не може, ще стои до последно. Лошото е, че са много и държавата няма как да ги оправи всичките за кратко време.  В други бивши соц-страни на ЕС тия програми за саниране  са към края си и вече почти не е останал несаниран и неремонтиран изцяло блок. Освен държавата и собствениците участват финансово в санирането.

# 92
Масово преселение към ново строителство няма да стане.  И ние преди 2-3 години търсихме тухла, а не панел, но стара - за мен е важно всички квадратни метри, които са посочени, да са реални. Другото не го приемам и не ме интересуват аргументите на строителите. В държавата има достатъчно много сгради, за да мога да избера каквото ми харесва.

Съседите в сградата до нас (които са прекалено близо, но поне в останалите 3 посоки е относително свободно) са в ново строителство. Балконите ни са почти на едно ниво и са на 10-тина метра разстояние. Не знам как точно им е конструиран покрива (а и те не са на последен етаж), но като завали силен дъжд, на техния балкон - вътре в балкона, се излива водопад. Като пиша водопад, имам предвид плътна стена от вода. Първият път, когато го видях, наистина се впечатлих...

# 93
При първата авария или природно бедствие цените на панелките ще се сринат в рамките на един ден, според мен.

# 94
Само напомням - съвсем скоро имаше сериозно природно бедствие - силно земетресение над 5 по Рихтер, а цените от тогава са се удвоили. Явно нещо грешите.

# 95
Зависи от резултатите.

# 96
Aми нашия блок, например, не е населен от богаташи, а от средностатистически хора с нормални възможности, работещи на заплата. Едно 85-90% от апартаментите в блока (не само входа) са с външна изолация и нови дограми, щранговете са ни сменени, на ТЕЦ абонатната станция ни е чисто нова (сменена миналата година), фуги нямаме, вода не съм видяла, покрива е ремонтиран наскоро с пари, събрани от входа (не са плащали 2 апартамента само), сега ни предстои смяна на дограмата, дадоха ни 2 оферти, скоро ще ходя да взема трета. Мазето не е "ремонтирано" в стил да е луксозно с гранитогрес, но е абсолютно сухо. А тези, които стискат палци за авария/бедствие, което да срине цените на старите сгради, не бързайте с констатациите, защото ако панелите изглеждат зле на външен вид, то е след 20-30 години експлоатация, докато вече има бая нови сгради с олющена изолация и протекли след само 2-3 години. Да не говорим, че усвояването на терасите изобщо не е само панелна тенденция, бая нови собственици на нови апартаменти го правят. Блока на майка ми беше, ако не се лъжа от 1974г, след пернишкото земетресение нямаше и една пукнатинка.

# 97
Само да вметна, че у нас програма за саниране няма. Има програма за енергийна ефективност, което е коренно различно. За да се санира един панел, жителите му трябва да се изнесат, всичко да се изкърти, за да се подсилят връзките. Нова изолация и дограма не е саниране по истинския смисъл на понятието.

# 98
Не ги разбирам тези надежди за природно бедствие. В София и панелите, и изобщо всяко старо строителство са преживели вече по няколко земетресения - вижда се дали има и какви са последиците.

# 99
Това облепяне с изолация ме плаши, тъй като за мен влошава връзките и структурните недостатъци, където има такива.
В 2 детски градинки при нас, и една ясла, където влязох,санирани, ей няма такъв мухлярник!!! Излязох си с 200 без да подавам молба за сина си там.

# 100
Е да, ама това е само според теб.

# 101
Това облепяне с изолация ме плаши, тъй като за мен влошава връзките и структурните недостатъци, където има такива.
В 2 детски градинки при нас, и една ясла, където влязох,санирани, ей няма такъв мухлярник!!! Излязох си с 200 без да подавам молба за сина си там.

Защо е мухлясало - не проветряват или нещо друго?

# 102
Само да вметна, че у нас програма за саниране няма. Има програма за енергийна ефективност, което е коренно различно. За да се санира един панел, жителите му трябва да се изнесат, всичко да се изкърти, за да се подсилят връзките. Нова изолация и дограма не е саниране по истинския смисъл на понятието.
Като в "Етажна собственост", нали ги бяха изселили в един нов комплекс.  Чудих се откъде са взаимствали идеята, защото в БГ няма такава практика.

# 103
Този сериал не е ли имитация на един испански? Ако в България санирането беше такова, просто нямаше да се случи - тук 90% са собственици (а не наематели), които не са съгласни жилището им да бъде разбито, независимо дали е за добро или за лошо. Щеше да има гражданска война Simple Smile

# 104
момичета, в момента съм в блок, строен 60-те години. Имало е земетресение 70-те(ако не се лъжа) и пред входната врата нещо се сцепило, та те са внесли входа по -навътре и това го замазаха, та остана отвън(ако ме разбирате).Имаше земетресение силно, мисля 2011г - тогава само леко се разтресе блока(аз съм на 2ет,където специалисти казват, че най-силно удрял "камшичния удар").НИщо от блока не помръдна - мазилка или т н. Тръбите с много услия що годе май са сменени, и студената тръба в общото; сега водя преговори да сменим и топлите. Вътре е мизерно, защото чакаме 3г това "саниране" ( но си мисля, че скоро на всички ще им писне и ще го направим сами). Това го изписах по въпроса дали ще се срутят старите блокове. Имам питане - не мога да схвана идеята на НС - защо реалните квадрати се различават толкова от описаните(т е какво се включва в тях) и защо се правят такива непотребяеми тераси.
ПС - като прочета НС 1-стаен, но може да се преработи в 2- 3 стаен направо ми се повръща вече.
ПС2- някой беше писал за НС на Тинтява май, но не го намерих - някъде около Плиска ( Чехов) ли ще е или към КАТ и Дианабат?

Общи условия

Активация на акаунт