Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-24

• 76 546
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Не е много удобно - къщата на баба ми е точно такава - един голям "хол", който води към 4 стаи (едното е антре) и задна врата. Общо 5 врати - няма как да си сложи един ъгъл човек...

# 556
Ремонтът му ще е безбожно скъп, а високия етаж и липсата на асансьор биха били голямо затруднение (т.е оскъпяване). Плюса му е мястото и разпределението.
Правих подобен ремонт преди 5 години, но наистина на втори етаж, при това сме ползвали и асансьора. Самите строителни боклуци обаче изнесохме през балкона с макара във вътрешен двор. Така  си го организираха хамалите и свършиха за отрицателно време. Наистина боклукът беше умопомрачаващо количество, при положение, че бутнахме само една малка междинна стеничка. Ремонтът беше много тежък, излезе около 24-25 хил.лв. за същата квадратура (без обзавеждането), като изобщо не сме пестили от качество на материали. Не е чак толкова скъпо, но хамалогията е ужасна и не знаеш на каква изненада можеш да попаднеш. Освен това, в БГ е много трудно да разчиташ на майсторите, че ще свършат работата качествено без постоянно надзираване. Всъщност се налага да разбираш от строителство, за да си изискаш важните неща.  Това е най-тегавото. Но точно този имот е доста скъп за съчетанието възраст на сградата,  етаж без асансьор и състояние. Очаквам след 2-3 месеца да го видя пак с цена поне 30 К по-надолу.

# 557
Ти не остъклявай, че ще ти замине 5 годината гаранция на блока  Wink

Крила мога да си слагам колкото искам и от гаранцията не могат да ми кажат нищо,  проучил съм. Малко са скъпички и ще видим как ще е бюджета, но все по някое време ще сложа.

# 558
Бая се бъзикате с хората за остъкление и саниране, но не мислите ли, че това как изглежда блока отстрани е последно по значение?

1) Ако човек живее в панелка, много ясно, че ще си сложи изолация въпреки, че ще загрози блока. Ще го направя без да се замисля.

2) Ако живея в старо строителство, бих си остъклил терасата без да се замисля, но само с крила(както ще направя и в новото). Не за друго, но класическото остъкляване не ми харесва. Искам да мога да си ползвам терасата както отворена така и затворена.

3) Не приемам за ОК изграждането вече на допълнително висящи стаи, престройки и т.н. Не приемам и бутането на носещи стени или какви да е стени в панел.

4) За мен е ОК всеки да прави каквито иска подобрения по жилището си, БЕЗ ДА ПРЕЧИ НА ДРУГИТЕ и ДА НЕ ЗАСТРАШАВА КОНСТРУКЦИЯТА НА СГРАДАТА. А това, как щяло да изглежда - ами този блок е за да се живее там, не да го играе забележителност.

# 559
  • София
Когато купувахме последното жилище, хубава лъскава сграда на един от големите строители, самия строител ни подмушна да подпишем един документ, лошо ми стана като прочетох.  Thinking  Нямаме право да променяме нищо по фасадата на сградата. Ама нищичко. Ни остъкляване, ни навеси , ни друго ! щели сме да загрозим, не било законно, щели сме да нарушим целостта, или конструкцията, щели сме да пречим на съседите.  Anguished
Та нищо в този смисъл нямаме право Grinning
Гледам 5 -та година никой нищо не е направил наистина по фасадата. И би било грозно, ДА !
Има май един климатик само забоден, виси, самотен, но е сложен на гърба на сградата , не се вижда изобщо !

# 560
Ооо да, остава и климатици да не слагам. На такъв строител ако ми изкара такъв документ при сделката ще му кажа да ходи у лево.

# 561
  • София
Като искаш климатик ще си го сложиш в терасата ( долу да не се види) да не виси над главите на хората, да капе и грози. И да нарушава изолацията като дупчиш
Аз съм доволна. Представям си всеки да остъкли както му хрумне, един с кафява, друг с бяла дограма, всеки да тури някакъв климатик да капе по фасадата както му хрумне. Един навес ще иска, друг сателитни чинии 3 на брой.
И циганията е станала на нова и хубава сграда, с дизайнерска фасада. Язък за усилията !
А , истината е,  че при нас изолацията е  мн добра, и няма голяма нужда от климатици и тям подобни. Гледам че почти никой не е сложил. Окабеляването също много добре е направено, няма нужда да се дупчи и да висят жици отвсякъде.

# 562
Като домоуправител дълго време се борих и в крайна сметка забранихме да се пипа, каквото и да е било по фасадата. Фасадата е лицето на сградата и е важно да няма климатици, стъкларии, разноцветни санирания и цигании като цяло.

# 563
Не искат да се загрозява фасадата строителите, защото нали си ги показват в портфолио - един вид вижте ни какви сгради сме построили. Ако след пет години е някаква еклектика, няма да могат така да се рекламират

# 564
  • София
Истината е, че те нямат механизъм да забранят. Това е отчаян опит, когато сградата се предаде в ръцете на реалните собственици, да запазят поне малко дизайнерския й вид. Смятам че е редно.
Имам роднини в Франция, които живеят в стара сграда с двойни дървени дограми и плащат фантастичен наем  (към 2 хил евра ) . Не може да им хрумне да си сменят дограмите дори. Било сложно. Трябвало проект да се прави, да се прави за цялата сграда, да се планира, плаща, търси фирма, да бъде издържано според вида и архитектурата на сградата. Климатик също не могат да сложат. Или цялата сграда е климатизирана, или не е !  Grinning

# 565
Затова в новите сгради си има направени изводи за климатици още в началото, а който иска да се възползва, който не иска - негова си работа. Иначе да ми забранят да си климатизирам помещението не ми е много ок да призная....

# 566
Аз пък не смятам, че трябва да се пази дизайна на сградата за сметка на удобството и функционалността за живущите. Никой няма да ми забрани да си сложа климатик. И няма да го сложа на терасата, защото е малка. Специално Булстрой нямат проблем с това, на сградата им в Дървеница няколко месеца след АКТ 16 са накацали бая климатици, като сключвах сделката ги питах специално за климатиците и казаха, че няма проблеми.

# 567
...и после 'що сградите в Бг били в лош вид.... Абе Я си знам най-добре!

# 568
  • Beyond the stars
...и после 'що сградите в Бг били в лош вид.... Абе Я си знам най-добре!

и що има НС, което изглежда по-зле от панел с всички цветове на дъгата дограма, изолация и т.н.  ooooh!
Сещам се за едни архитекти, които бяха остъклили целия блок по проект, за да избегнат именно тази красота в последствие. (не че крайния резултат пак беше уау, ама) .

# 569
Аз си заварих усвоени 3 балкона, слава богу единия само остъклен (и ще бъде отворен) та нямам голям избор, но при квадратурите в панелките не виждам голям смисъл от това и се чудя защо масово се прави. Винаги бих предпочела да се оставят балкончета, по-красивичко е. Вътре има достатъчно място. За НС съвсем не го разбирам. Нали част от чара на сградата е, че е нова и уж архитектурно издържана, а не шарен сив панел. Но навсякъде има климатици вече.

ПП. Ей това ме сдуха леко днес: https://www.klinklin.bg/lyulin-mozheshe-da-izglezhda-taka/ Жалко, че не сме нормална държава. Да не се чете само като за Люлин. Всяка панелна спалня можеше да изглежда така.

Общи условия

Активация на акаунт