Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 265
  • 807
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Законите могат да се променят. След като всички критерии дискриминират някого все трябва някак да се отсеят кандидатите. Говоря за училищата с голям наплив. Тези, които не се класират както и сега отиват където има места. Ако има достатъчно места за всички кандидати в дадено училище не е нужен подбор. Просто не може да се отричат само критериите за подбор. Като не стигат местата в някои училища управниците са принудени да въвеждат ограничения.

# 226
  • София
Аз няколко пъти писах, че това с уседналостта е абсолютна гавра и измиване на ръце. То ще играе някаква регулаторна роля тази и още 2г, много бързо ще се усетят родителите за смените на адреса още след таз годишна кампания. И след 3 години какво ще направят - ще вдигнат уседналостта на 5, ще гледат адресните регистрации на баби и дядовци или ще върнат софийското жителство? Никой в СОС не се опита дори да обхване реално живеещите деца около дадено училище. Да не говорим, че принципа на райониране е тотално необясним и непонятен - в Младост 3 144то и 81во ги дели една ограда и са едно до друго - пита се в задачата как точно разделиха младост 3 на две и как определеиха кой блок към кое училище да е. Щото не е по близост категорично.

# 227
Управляващите да работят за уеднаквяване на образованието, а не да се оправдават с това, че са принудени да въвеждат ограничения. Как пък толкова години не знаеха милите, как се влиза в детските градини и какво се върши там, че миналата година останаха така изненадани от извършените проверки.

# 228
  • София
Какво значение има как са ги разделили? Или попадаш в едното, или в другото.

Мога да дам пример с децата в Белите Брези. Тъй като там няма общинско училище (защото е малък квартал), а в Борово има две едно до друго, по-близкото до Белите Брези поема тези деца. А децата от Борово ги поема съседното.

Тъй като няма засичащи се райони, очевидно директорите са се събрали заедно и са разделили децата.

# 229
  • Sofia
След като всички критерии дискриминират някого все трябва някак да се отсеят кандидатите.
Да съгласна съм, ако се отнасяше за допълнителните критерии, които  дават на някои деца известна преднина спрямо други.Наистина няма недискриминационни критерии. Но тук става въпрос за водещ критерий, който направо спъва кандидатстването на някои семейства.

# 230
Като каза "баща неизвестен" знам за случай, в който нарочно детето е оставено с баща неизвестен, влиза в ДГ с имената на майката и после бащата го припознава. Сега е с други имена. Това е в нашата градина. Винаги съм се чудила на такива родители - да си оставиш детето без баща само, за да влезе в градина....!?!?!  Shocked newsm78 Shocked Shocked Shocked
Нали го припознава. С тази система хората се чудят каква врътка да направят, за да оцелеят

# 231
  • София
след всичките адреси, критерии и уседналости има ли вариант човек да си премести детето в друго училище, например през ноември?

# 232
И преди години го имаше критерият уседналост. Примерно 119, както и в още няколко "елитни". Мисля, че най-любимото на снобите 20-то също беше така. Родителите, които си ги набелязваха, сменяха адресни регистрации след приемането в детска градина и следяха отблизо играта. 

# 233
Сега ми е чудно с новата наредба как ще правят врътките. Реално ако всяка година се проверяват училищата няма да има много телефони.Обществен контрол.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 10:04 от malinkap

# 234
  • Куциндрел
Като каза "баща неизвестен" знам за случай, в който нарочно детето е оставено с баща неизвестен, влиза в ДГ с имената на майката и после бащата го припознава. Сега е с други имена. Това е в нашата градина. Винаги съм се чудила на такива родители - да си оставиш детето без баща само, за да влезе в градина....!?!?!  Shocked newsm78 Shocked Shocked Shocked
Има и такива родители, но има и майки по една или друга причина с непризнати от бащата деца. Не може заради родителите от примера другите да страдат.
Но аз го писах като пример колко мислят въобще в Общината за правилата и за хората, бутат там някакви и после квото стане.

# 235
Явно малоумният критерий уседналост ще си остане. Дори без шанс на нас- новодомците, да ни бъде дадена възможност да докажем, че не сме измамници, сменили адреса си в последния момент, заради училището. Готови сме да покажем нотариален акт, да поканим комисия в къщи да види, че децата ми си живеят тук... Но това не интересува никого. Покрай сухото гори и суровото. Явно за системата новодомци е равно на измамници. Убедена съм, че този критерий ще падне в съда и другата година няма да го има, но моите деца междувременно ще бъдат записани явно в Бусманци...

# 236
  • София
Аз съм доволна, ако този критерий остане, защото заради него детето ми вероятно няма да учи в Бусманци.
А и оставането или махането му не зависи от Общината.

# 237
  • Куциндрел
Едно време, по комунизЪма, училищата пак са били по райони, но учителите преди кампанията за 1-ви клас, са започвали да обикалят адресите. Разпирах аз по-стартите кореняци в блока.  Laughing
Нямало е и проблем да запишеш детето си по месторабота, ако се налага. Пак е имало за някои училища връзки, но тогава училището и Общината са имали реална представа колко и кои деца живеят по районите.

# 238
  • Куциндрел
Аз съм доволна, ако този критерий остане, защото заради него детето ми вероятно няма да учи в Бусманци.
А и оставането или махането му не зависи от Общината.
Ако сте разпределени в 31-во, не бъди сигурна, че сте 100% вътре. Хората чудеса от храброст правят за това училище.
Миналата година на първо класиране всички влязаха с точки до небесата, изкарваха се бележки за какво ли не, колко му е и тая да си изкарат и бележка, че живеят в района? Може някой да се изкара и в самото учлище, че живее и то от поне 30 години.  Joy Joy Joy
Виж, за 138-мо нямаше такъв наплив и доста от съседчетата влязоха там по критерий - адм. район.

# 239
  • София
Когато имаш 5 места и 10 кандидати, трябва да направиш подбор. За някои този подбор ще е лош, защото няма да са от приетите. Аз обаче пак искам да попитам - защо сте сигурни, че в масовите училища местата няма да стигнат за всички деца в района, дори и попадащи в група 8.3? Не говоря за набедените за елитни. Но дори и спряганото за такова 20 е с такъв прилежащ район, че със сигурност ще поеме всички живущи в района деца.

Общи условия

Активация на акаунт