Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 267
  • 807
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Е, не може един да има предимство за няколко училища, а друг – само за едно. Ти също имаш в много близко, нали?

# 211
Според тази статия няма съществени промени. Само опит да се реши проблема с брат/сестра. Уточняват за допълнителните критерий и точка.
За пореден път се убеждавам, че хората и чиновниците са от различни планети.

# 212
  • Sofia
Да, така е, имам предимство за прилежащото ми. Не съм искала да имам предимство за две/три училища. Въпросът ми е, след като сме по средата между две училища (хайде, третото е с една минута по-далече) на еднакво разстояние, какви са причините да ни разпределят именно в това.
Пояснявам, че ходя да гласувам в другото училище, а не в това, в което сме разпределени за първи клас... Наистина, не виждам логиката.

# 213
  • София
Аз не разбрах какъв е проблемът. Това, в което сте разпределени, през булевард ли е, по-неудобно ли е, какво му има?

Картата на София е много шарена и ако сте близо до 2-3 училища, е възможно да ви разпределят в някое, което е на 2 минути по-далеч. Това зависи от начина, по който са разпределени и другите ученици. Твърда логика не може да има, трябва някой математик да се намеси и да обясни Grinning.

# 214
  • Куциндрел
Защото училищата са на еднакво разстояние от адреса ни. Имам предимство само за едното, където попадам в края на прилежащия му район. Без проблем можехме да попаднем и в другия район.
И аз съм тъй. Laughing
За това и натискам за някакви точки за съседното училище.  Laughing
Ау, четох в статията - ако останат места след класирането на децата от 1-ва група....
А какво става с децата от другите групи, особено като точки се събират само за прилежащ район?  Joy Joy Joy Joy
Сега зор, догодина следващите кандидатстващи - пак, щото кат нищо някой ще опуха тоз критерий уседналост. С както е повече дете живяло на адреса 3 години и 1 месец и деца, живяло на адреса 2 години и 11 месеца? Joy

# 215
Имаше няколко становища според мен писани от юристи, които обясняваха по сложен начин, че този дълъг период на уседналост е противоконституционен, така че.... ще отиде на съд....

# 216
  • София
Класирането ще е етапно. Първо ще се разпределят децата, които живеят в района на училището от над 3 години. Ако те са повече от местата, ще се прилагат допълнителните критерии, а при равни точки ще се тегли жребий.
Това го копирах от горната статия.
Ако това е вярно, кой по ягодите ще следи какво се случва с тегленето на жребий?!?

# 217
  • Sofia
Сега зор, догодина следващите кандидатстващи - пак, щото кат нищо някой ще опуха тоз критерий уседналост. С както е повече дете живяло на адреса 3 години и 1 месец и деца, живяло на адреса 2 години и 11 месеца? Joy

Точно, проблемът с новодомците изобщо не е рещен. Те никъде не попадат в първа група и съответно нямат равен шанс за достъп до образованието.
Отделно, както някой писа, за да можеш да си запишеш и второто/третото дете в същото училище (или просто за да си запазиш мястото в първа група за първото дете) не трябва да си сменяш квартала с години, което наистина е закрепостяващо и не е много в унисон с демократична страна. Изобщо този критерий уседналост ми се вижда доста спорен.

# 218
  • София
Аз пак да питам. Уседналостта за последния адрес ли остава?

# 219
Оф, дано го оспорят това в съда.

# 220
  • София
Когато става дума за подбор винаги има такива, за които едни критерии са изгодни и други, за които не са. При това положение как да се организира приемът в училища, за които кандидатите са повече от местата? Всеки критерий дискриминира някого. Може би изпит или жребий е най-справедливо.

# 221
Да, позволят 2 - 3 възможности.Ясно, че все някой ще е дискриминиран, ама за какво е този закон за Дискриминация като в случая се нарушава заради имотно състояние, новодомците нямат никакви шансове

# 222
  • София
Не мислете съда. Ако нещо се оспори там, чак догодина ще влезе в сила.

alcazar, за какъв изпит говориш? Той е забранен по закон. А и жребий не върши работа защото всички деца подлежат на приемане в първи клас.

# 223
  • Куциндрел
Явно не са си направили справка поне до миналата година колко деца се водят в дадей район и може ли районното училище да ги побере от 1-ва до 3-та група. И сега какво ще се получи - дете, което не е в 1-ва група по точки в районното училище и е в 4-та група в съседното, не-районно училище, може и да не се класира никъде в кварталните учлища. Родителите като хахави ще ходят да зяпат къде има останали места и ще стискат палци, случайно някъде да са останали такива, иначе... ей къде е Бусманци.  Joy Joy Joy
Ако сложат и някакви точки за адм. район, които да са след децата, живеещи в района, то повече деца ще имат шанс да учат в кварталните учлища.
Обаче кой ти мисли. Гледам, че уж е сложен критерий "баща неизвестен", който миналата година го нямаше, щото нали там са все експерти и бяха сложили само деца с починал/у родители.
Въобще си мисля, че там ги мързи да мислят или просто си обслужват конкретни интереси за конкретни училища.

# 224
Като каза "баща неизвестен" знам за случай, в който нарочно детето е оставено с баща неизвестен, влиза в ДГ с имената на майката и после бащата го припознава. Сега е с други имена. Това е в нашата градина. Винаги съм се чудила на такива родители - да си оставиш детето без баща само, за да влезе в градина....!?!?!  Shocked newsm78 Shocked Shocked Shocked

Общи условия

Активация на акаунт